Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται σε κατάσταση «νευρικού κλονισμού» και οδηγεί το Ισραήλ προς τη λάθος κατεύθυνση, τονίζει ο Εχούντ Ολμερτ, πρωθυπουργός της χώρας την περίοδο 2006-09, σε συνέντευξή του προς το Politico. «Είναι κατεστραμμένος συναισθηματικά, αυτό είναι βέβαιο. Κάτι τρομερό του συνέβη. Ο Μπίμπι εργαζόταν όλη του τη ζωή προφασιζόμενος εσφαλμένα πως είναι ο μίστερ Ασφάλεια. Είναι, όμως, ο κύριος Βλακεία», τόνισε, για να προσθέσει: «Κάθε στιγμή που παραμένει στη θέση του πρωθυπουργού αποτελεί κίνδυνο για το Ισραήλ. Το εννοώ σοβαρά. Είμαι δε βέβαιος ότι οι Αμερικανοί κατανοούν πως βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση».
Ο ίδιος, παράλληλα, εξέφρασε την έντονη διαφωνία του για τη θέση που εξέφρασε την περασμένη Δευτέρα ο Νετανιάχου, μιλώντας στο δίκτυο ABC, αναφορικά με το μελλοντικό καθεστώς που θα επικρατήσει στη Λωρίδα της Γάζας. «Δεν είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να επιβλέπει την ασφάλεια στη Γάζα. Μας ενδιαφέρει να έχουμε τη δυνατότητα να προστατεύουμε τους εαυτούς μας με διαφορετικό τρόπο σε σύγκριση με ό,τι κάναμε πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Αλλά να θέσουμε πάλι τη Γάζα υπό τον έλεγχό μας; Αυτό όχι».
Η ανοχή έχει όρια
Ο Ολμερτ – στον οποίο είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης για δωροδοκία και παραπλάνηση της Δικαιοσύνης μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση του πρωθυπουργού – προειδοποίησε ότι η ανοχή των συμμάχων του Ισραήλ έχει όρια. «Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε όλα όσα επιθυμούμε». Αφού δε επέκρινε την «παντελή έλλειψη σχεδίου για την επόμενη φάση», έθεσε το ζήτημα της λύσης των «δύο κρατών», κάτι που η σημερινή κυβέρνηση Νετανιάχου μοιάζει να απορρίπτει κατηγορηματικά.
«Εάν το Ισραήλ επεξεργαστεί μια σοβαρή πρόταση για διαπραγματεύσεις στη βάση των δύο κρατών, αυτό θα είχε δραματική επίπτωση στη διεθνή κοινότητα. Θα μας έδινε μεγαλύτερο περιθώριο και χρόνο προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους των στρατιωτικών επιχειρήσεων – θα είχε επίπτωση στην κοινή γνώμη των δυτικών χωρών και στα μίντια. Θα έδειχνε πως το Ισραήλ δεσμεύεται να κάνει αυτό που δεν ήθελε τα προηγούμενα 15 χρόνια».