Λίφτινγκ στα τεκμήρια διαβίωσης το οποίο θα συνοδευτεί με «κούρεμα» 30% από το 2025 σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με στόχο την άρση των αδικιών και των στρεβλώσεων που προκαλεί το σημερινό σύστημα.
Τα τεκμήρια διαβίωσης θα επανεξαστούν από μηδενική βάση από ειδική επιτροπή η οποία θα πιάσει δουλειά στις αρχές του 2024 αναλαμβάνοντας την καταγραφή, επικαιροποίηση και αναβάθμιση της δομής των τεκμηρίων διαβίωσης.
Τα τεκμήρια διαβίωσης θεσμοθετήθηκαν το 1978 και μέχρι σήμερα εξακολουθούν να ταλαιπωρούν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους. Κάθε χρόνο 1 στους 4 φορολογούμενους πιάνεται στην παγίδα τους, με τους μισθωτούς και συνταξιούχους να είναι οι περισσότερο χαμένοι καθώς δεν φορολογούνται για τα πραγματικά εισοδήματά τους αλλά για υψηλότερα εισοδήματα που προκύπτουν από τα τεκμήρια για τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα κλπ.
Η ακτινογραφία των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν πέρυσι, αποκάλυψε 1,8 εκατ. φορολογούμενους που έπεσαν στη «φάκα» των τεκμηρίων και ενώ είχαν δηλώσει εισοδήματα ύψους 3,23 δισ. ευρώ τελικά φορολογήθηκαν για εισοδήματα 8,8 δισ. ευρώ λόγω των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
Επισημαίνεται ότι με το σημερινό καθεστώς τα τεκμήρια διαβίωσης ισχύουν για:
1. Κατοικίες. Για την κύρια κατοικία του φορολογούμενου το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά της με την ακόλουθη κλίμακα:
– μέχρι και 80 τ.μ. κύριοι χώροι, 40 ευρώ ανά τ.μ.
– από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριοι χώροι, 65 ευρώ ανά τ.μ.
– από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. κύριοι χώροι, 110 ευρώ ανά τ.μ.
– από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. κύριοι χώροι, 200 ευρώ ανά τ.μ.
– από 301 τ.μ. και άνω κύριοι χώροι, 400 ευρώ ανά τ.μ.
Για τους βοηθητικούς χώρους το τεκμήριο ανέρχεται σε 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Παράλληλα το τεκμήριο προσαυξάνεται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ. και κατά 70% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 5.000 ευρώ ανά τ.μ. και άνω. Για τις μονοκατοικίες, τα παραπάνω ποσά αυξάνονται κατά 20% ενώ για τις δευτερεύουσες κατοικίες μειώνονται κατά 50%.
Το τεκμήριο βαρύνει τους φορολογούμενους είτε είναι οι ίδιοι ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών, είτε τα νοικιάζουν, είτε τους έχουν παραχωρηθεί δωρεάν.
2. Αυτοκίνητα. Το τεκμήριο διαμορφώνεται ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά του αυτοκινήτου και ξεκινάει από τα 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κυβικά εκατοστά.
3. Δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία. Λαμβάνεται υπόψη η δαπάνη που καταβάλλεται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.
4. Βοηθητικό προσωπικό. Η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.
5. Σκάφη αναψυχής. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα μέτρα.
6. Πισίνες. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά τους και το ύψος του είναι ανάλογο με το αν η πισίνα είναι εξωτερική ή εσωτερική.
7. Ελάχιστο κόστος διαβίωσης. Η ελάχιστη ετήσια δαπάνη ορίζεται σε 3.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.
Πηγή: OT