Ιατρική φροντίδα για τη βελτίωση του τρόπου ζωής τους λαμβάνουν οι survivors του καρκίνου μέσω ενός, πρωτοποριακού για τα ελληνικά δεδομένα, προγράμματος που υλοποιείται τους τελευταίους εννέα μήνες στο Ιατρείο Υποστηρικτικής Ιατρικής του νοσοκομείου «Αττικόν». Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες αντί για θεραπείες… συνταγογραφούν, μεταξύ άλλων, τη μεσογειακή διατροφή, τη θεραπευτική άσκηση και την υγιεινή ύπνου, προωθώντας την υιοθέτηση ωφέλιμων καθημερινών συνηθειών.
Εως και σήμερα το Ιατρείο προσφέρει τις υπηρεσίες του σε 38 ασθενείς που έχουν περάσει καρκίνο του μαστού. Στόχος όμως είναι η επέκταση του προγράμματος σε ογκολογικούς ασθενείς με διαφόρους τύπου καρκίνου, ανοίγοντας παράλληλα την πόρτα και σε εφήβους και νέους ανθρώπους που έχουν βγει νικητές. Αξίζει να υπογραμμιστεί πως οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προγραμματίσουν το ραντεβού μέσω του συστήματος για ραντεβού στο ΕΣΥ «1535».
Εξι παράμετροι
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την καθηγήτρια Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης δρα Καλλιόπη Καλαϊτζή, οι επαγγελματίες υγείας του Ιατρείου αρχικά αξιολογούν έξι βασικές παραμέτρους που ορίζουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που επιβίωσαν από τον καρκίνο – τη διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα, την ψυχική υγεία, τον ύπνο, τους εθισμούς και τις σχέσεις τους.
Επειτα, πραγματοποιούν παρεμβάσεις, στοχεύοντας στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Για παράδειγμα, ως προς τη διατροφή επιχειρείται η στροφή στη μεσογειακή διατροφή, της οποίας ο ρόλος στην αποκατάσταση των ογκολογικών ασθενών έχει τεκμηριωθεί ερευνητικά.
Επιπλέον, σε όσους ασθενείς θα ωφεληθούν συνταγογραφείται άσκηση, βάσει πρωτοκόλλων θεραπευτικής άσκησης που έχει ορίσει το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ). Ιδιαίτερη μέριμνα όμως λαμβάνεται και για την ψυχολογική υποστήριξη των survivors αλλά και για την προώθηση της υγιεινής ύπνου, δεδομένου ότι πολλοί εξ αυτών ταλαιπωρούνται από αυπνίες.
«Εχουμε, ευτυχώς, πολλούς ασθενείς που επιβιώνουν από καρκίνο. Ομως, μέχρι τώρα δεν είχαμε μια δομή που να ασχολείται με τέτοια ζητήματα», σημείωσε ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Νίκος Αρκαδόπουλος, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Εκεί παραβρέθηκε και ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επισημαίνοντας πως «ο καρκίνος χρειάζεται πολιτική διαχείριση» και προσθέτοντας πως το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να καταρτίσει Εθνικό Σχέδιο για τον καρκίνο.