Την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη βοήθεια για τους κατοίκους της Γάζας τόνισε χθες ο Εμανουέλ Μακρόν στη διάρκεια της ειδικής διάσκεψης για τη Γάζα που συγκάλεσε στο Παρίσι, κάνοντας έκκληση προς το Ισραήλ να προστατεύσει τους αμάχους.
Οπως τόνισε ο γάλλος πρόεδρος, «όλες οι ζωές έχουν ίση αξία» και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας «δεν μπορεί ποτέ να διεξαχθεί χωρίς κανόνες».
Από το ίδιο βήμα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε εκ νέου στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί μπροστά στις φρικαλεότητες της Χαμάς, αλλά τόνισε ότι είναι ζητούμενο πώς χρησιμοποιεί αυτό το δικαίωμα, ενώ για την επόμενη ημέρα ήταν κατηγορηματικός ότι «η ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους αποτελεί προϋπόθεση για μακροχρόνια ειρήνη στην περιοχή και η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη δυνατή οδός που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα».
Στη διάσκεψη πήραν μέρος αξιωματούχοι από 80 χώρες και οργανώσεις με στόχο να συντονίσουν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και να βρουν τρόπους να βοηθήσουν τραυματισμένους αμάχους να ξεφύγουν από την πολιορκία, που βρίσκεται πλέον στον δεύτερο μήνα της.
«Στο άμεσο μέλλον, πρέπει να εργαστούμε για την προστασία των αμάχων. Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε ανθρωπιστική παύση πολύ γρήγορα και πρέπει να εργαστούμε για την κατάπαυση του πυρός», ανέφερε ο Μακρόν στην ομιλία του. Παράλληλα, ανακοίνωσε περισσότερη συνδρομή προς τους Παλαιστίνιους, καθώς το Παρίσι θα αυξήσει τη βοήθεια από 20 εκατομμύρια ευρώ σε 100 εκατομμύρια ευρώ το 2023.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, πάντως, όπως έγινε γνωστό χθες, απέρριψε συμφωνία για πενθήμερη κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς στη Γάζα που θα είχε ως αντάλλαγμα την απελευθέρωση ορισμένων από τους ομήρους που κρατούνται εκεί.
Ασφαλείς πηγές ανέφεραν ότι ο Νετανιάχου απέρριψε τη συμφωνία ευθέως στις πρώτες διαπραγματεύσεις, μετά την, άνευ προηγουμένου, εισβολή των ανδρών της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ.
Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν ξανά μετά την έναρξη της ισραηλινής χερσαίας επίθεσης στις 27 Οκτωβρίου, αλλά οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Νετανιάχου συνέχισε να ακολουθεί σκληρή στάση σε προτάσεις που αφορούν εκεχειρίες διαφορετικής διάρκειας με αντάλλαγμα διαφορετικό αριθμό ομήρων.
Τι συζήτησαν με τον γάλλο πρόεδρο
Η ανάγκη ανθρωπιστικών παύσεων και η σημασία να καταγραφεί συνεχής ροή βοήθειας προς τη Γάζα επισημάνθηκαν και στο τετ α τετ του Μακρόν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι δύο ηγέτες στο περιθώριο της διάσκεψης συζήτησαν άλλωστε και την πρόταση για διάνοιξη ανθρωπιστικού διαδρόμου διά θαλάσσης, με την αναγνώριση ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι το εγχείρημα έχει μεγάλες επιχειρησιακές δυσκολίες.
Στη διάρκεια της διάσκεψης ο Μητσοτάκης χαρακτήρισε την κυπριακή πρόταση «καλά μελετημένη», αλλά και προσδιόρισε τις πιο δύσκολες, τρεις πτυχές: πρέπει, όπως είπε, να προσδιοριστεί μια κατάλληλη ζώνη αποβίβασης στη Νότια Γάζα, να δημιουργηθούν οι απαραίτητες λιμενικές υποδομές και να διασφαλιστεί η ασφάλεια της διαδρομής. Σε ένα τέτοιο σχέδιο η Ελλάδα δηλώνει έτοιμη να συνδράμει μεταξύ άλλων με ακτοπλοϊκά μέσα.
«Οσο περνάει ο καιρός και όσο το Ισραήλ συνεχίζει αυτή την πολύ επιθετική στρατιωτική επιχείρηση, ναι, θα υπάρχει αυξημένη ανησυχία αναφορικά με την αναλογικότητα αυτής της ισραηλινής απάντησης», ήταν στο μεταξύ το μήνυμα του Μητσοτάκη (μέσω Politico) για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες, με την επισήμανση ότι μιλά «ως φίλος του Ισραήλ» και «μερικές φορές οι φίλοι πρέπει να λένε τη σκληρή αλήθεια».
Και στην ομιλία του στη διάσκεψη του Παρισιού ο Πρωθυπουργός εξέφρασε βαθύτατη ανησυχία για την κλιμάκωση στο πεδίο και μίλησε για την ανάγκη «να αρχίσουμε να συζητάμε τώρα για μια πιθανή πολιτική λύση σε αυτή τη σύγκρουση, η οποία τελικά θα είναι ο μόνος δυνατός τρόπος για να εξασφαλίσουμε ειρήνη που θα έχει διάρκεια στην περιοχή».
Συνάντηση με τον Μοχάμεντ Στάγεχ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση και με τον ομόλογό του της Παλαιστινιακής Αρχής Μοχάμεντ Στάγεχ, εκφράζοντας τη βούληση της Ελλάδας να παίξει «πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της δυστυχίας των ανθρώπων στη Γάζα».
Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός χαρακτήρισε «αργό θάνατο» την πολιορκία της Γάζας και είπε ότι πρόθεση των Ισραηλινών είναι να διώξουν «όσο το δυνατόν περισσότερους Παλαιστίνιους».