Η τελική πράξη στον ΣΥΡΙΖA-Προοδευτική Συμμαχία γράφεται αύριο. Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα αποκτά χαρακτήρα ιστορικού περιεχομένου και προσδίδει στοιχεία υπαρξιακής κρίσης για τον χώρο. Εδώ και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες το διατασικό ρεύμα της Ομπρέλας και ορισμένοι εκ των συμμάχων της θα καταθέσουν πλατφόρμα αποχώρησης από το κόμμα.
Εγειρε η απόφαση, εδώ και ημέρες, με την εκδήλωση στο Τριανόν τη Δευτέρα και με την κλειστή σύσκεψη στελεχών την Τρίτη στο γραφείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, καθώς και με τη συνάντηση μέσω Zoom που είχαν χθες τα μέλη της ΚΕ του κόμματος που πρόσκεινται στην Ομπρέλα και που σύμφωνα με υπολογισμούς είναι 50 με 60 στο σύνολο των 302 μελών της ΚΕ. Υπό αυτή την έννοια μια σειρά ιστορικών στελεχών με διαδρομή στην ανανεωτική Αριστερά αλλά και εν γένει στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ (που ξεκίνησε το μακρινό 2009 με τον Χώρο Διαλόγου και Δράσης) προχωρούν – όπως όλα δείχνουν – σε ρήξη. Τσακαλώτος, Βούτσης, Φίλης, Σκουρλέτης, Λάμπρου αλλά και Βίτσας και Καββαδία είναι μόνον ορισμένοι από αυτούς και πολλοί εξ αυτών με βουλευτική διαδρομή αλλά και με συμμετοχή στην κυβέρνηση Τσίπρα.
Την εβδομάδα που διανύσαμε σημειώθηκε και η αποχώρηση του Γιώργου Σταθάκη με μακροσκελές μανιφέστο κατά της νέας ηγεσίας αλλά και του νέου απαράτ (Πολάκης, Παππάς). Ο πρώην υπουργός μέχρι τέλους δεν είχε εμπλακεί στις εσωτερικές τάσεις, συνομιλούσε βέβαια με την ιστορική ηγεσία της Ομπρέλας, αν και ήδη από το 2019 ήταν σε σκληρή αναμέτρηση με τον Παύλο Πολάκη στα Χανιά. Εχει σημασία η αποχώρηση και η σκληρή κριτική του. Μίλησε και για τραμπισμό και λαϊκισμό της νέας ηγετικής ομάδας και του Στέφανου Κασσελάκη και επιπλέον ο ίδιος καταγράφεται στα στελέχη ή μέλη ανένταχτα από τα εσωτερικά ρεύματα που φεύγουν ή έχουν ήδη φύγει (Βασίλης Καρδάσης, Γιάννης Καλομενίδης, Κυριάκος Αγγελάκος κ.ά.).
Στην έξοδο και βουλευτές
Τα όλα δεδομένα φέρουν και ανεξαρτητοποιήσεις από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος (εδώ 2 με 4 υπολογίζονται οι αποχωρήσαντες βουλευτές). Χθες το απόγευμα πάντως είχε προγραμματισμένο μάζεμα και η ομάδα των 6 συν 6 που έχει αναφορά γύρω από την Εφη Αχτσιόγλου (Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Δημήτρης Τζανακόπουλος). Εδώ τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, αφού το μεγάλο μέρος της βάσης του εν λόγω ρεύματος δεν είχε μέχρι χθες την εκπεφρασμένη πρόθεση να ακολουθήσει την Ομπρέλα στην έξοδο, αν και καταγραφόταν και μια πιο σκληρή άποψη, όπως του Αντώνη Τζανακόπουλου που θέλει ρήξη. Μάλιστα κυριαρχούσε μια άποψη που ήθελε το εν λόγω ρεύμα να μένει για να το παλέψει εντός των τειχών, ενώ στελέχη του εκτιμούσαν πως στην ΚΕ η πλευρά Κασσελάκη δεν θα ήταν τόσο εύκολο να πάρει πλειοψηφία για τις διαγραφές των τεσσάρων (Τζουμάκα, Φίλη, Σκουρλέτη, Βίτσα).
Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση της βουλευτού Σίας Αναγνωστοπούλου στο Τριανόν τη Δευτέρα, η οποία παρά τη σκληρή κριτική της στη νέα ηγεσία αλλά και τη διαφωνία της με τις διαγραφές των τεσσάρων ήταν σαφής πως θα δώσει τη μάχη στο οικοσύστημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η όλη δίνη πάντως δεν είχε τέλος, αφού παράλληλα με τις ετοιμασίες της μητέρας των μαχών για την αυριανή ΚΕ είχαμε τρεις παραπομπές για διαγραφή. Της Ελενας Ακρίτα, που παραπέμπεται καταστατικά από την Οργάνωση της Βόρειας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξή της στον νυν δήμαρχο Φιλοθέης – Ψυχικού, της Νίνας Κασιμάτη, για τη δική της στήριξη στον νυν δήμαρχο Περάματος Γιάννη Λαγουδάκο, και του Ευάγγελου Αποστολάκη.
Τις δύο τελευταίες παραπομπές φέρεται να έχει κάνει ένα μέρος στελεχών της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται στα κοινωνικά δίκτυα και τα μέσα ενημέρωσης τοποθετήσεις υψηλόβαθμων στελεχών του κόμματος που στρέφονται σε πολλές περιπτώσεις κατά καταστατικών ρυθμίσεων και ηθικών αξιών, ταυτοτικών θέσεων και στρατηγικών επιλογών του κόμματος».
Χθες πάντως συνεδρίασε η Επιτροπή Δεοντολογίας, αλλά δεν τέθηκε το επίδικο των τεσσάρων (Βίτσα, Σκουρλέτη, Φίλη, Τζουμάκα) ούτε προσκομίστηκαν στοιχεία για να αρχίσουν εργασία οι υποεπιτροπές διερεύνησης της υπόθεσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ομάδα των 6 συν 6 συνεδρίασε χθες. Η συμμετοχή ήταν 130 ατόμων. Υπήρξε έντονος προβληματισμός για την πορεία του κόμματος και αποδόθηκε ευθύνη στην ηγεσία για το πολεμικό κλίμα και την πολιτική απαξίωση του όλου χώρου. Αναμένεται στην ΚΕ τα μέλη της ομάδας να εκφράσουν με συγκροτημένο τρόπο την διαφωνία τους με τη στρατηγική Κασσελάκη. Θα καταθέσουν πρόταση σύνθεσης.