Την καταστροφή 130 τούνελ της Χαμάς ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, Ντάνιελ Χαγκάρι, παρουσιάζοντας βίντεο τα οποία, όπως είπε, αποτελούν απόδειξη γι’ αυτό. Παράλληλα, το Ισραήλ ισχυρίστηκε πως η Χαμάς έχει χάσει ήδη τον έλεγχο του βόρειου τμήματος της Λωρίδας, ενώ πέρα από τους δεκάδες μαχητές, εξοντώθηκε και ένας ακόμα διοικητής της οργάνωσης, ο Μόχσεν Αμπού Ζινά, «ειδικός στην ανάπτυξη στρατηγικών όπλων και ρουκετών που χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, επανέλαβε πως οι χερσαίες δυνάμεις επιχειρούν πλέον στο κέντρο της πόλης, ενώ παράλληλα «σφίγγει ο κλοιός» γύρω της. Κι αυτό ενώ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης του Ισραήλ, στη Βόρεια Γάζα έχουν απομείνει πλέον περί τους 100.000 ανθρώπους, σε σύγκριση με το 1,1 εκατ. που ζούσε εκεί πριν από την έναρξη του πολέμου. Τόσο ο ίδιος όσο και ο Μπένιαμιν Νετανιάχου, δε, απέρριψαν εκ νέου τις εκκλήσεις για εκεχειρία ή και «ανθρωπιστικές παύσεις» του πυρός, εάν προηγουμένως δεν απελευθερωθούν οι όμηροι.
Ο Τζο Μπάιντεν
Την ίδια στιγμή πάντως, ο Τζο Μπάιντεν στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Νετανιάχου αυτή την εβδομάδα τον κάλεσε να αποδεχθεί μια τριήμερη κατάπαυση του πυρός. Σύμφωνα με την πρόταση που του παρουσίασε, στην οποία εμπλέκεται και το Κατάρ, εάν αυτό γίνει δεκτό τότε θα απελευθερωθούν άμεσα 10-15 όμηροι, ενώ θα δοθεί χρόνος ώστε να ταυτοποιηθούν πλήρως όλοι οι όμηροι που κρατούνται στη Γάζα, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται σε 240.
Οι πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, ότι η πρώτη αντίδραση του Νετανιάχου υπήρξε αρνητική, με βάση δύο επιχειρήματα: αφενός, ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στη Χαμάς πως θα τηρήσει την υπόσχεσή της να απελευθερώσει ομήρους και, αφετέρου, ότι μια τριήμερη κατάπαυση του πυρός ενδέχεται να κοστίσει στο Ισραήλ σε επίπεδο διεθνούς υποστήριξης προς τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις. Η στάση αυτή αναδεικνύει μία ακόμα πλευρά της απόστασης που υπάρχει ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, η οποία δείχνει να μεγαλώνει διαρκώς.
Σαφείς αποστάσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της G7 στο Τόκιο, πήρε για μία ακόμα φορά σαφείς αποστάσεις από τη θέση του Νετανιάχου για το μελλοντικό καθεστώς της Γάζας. «Είναι πολύ σημαντικό ο παλαιστινιακός λαός να έχει κεντρικό ρόλο στη διακυβέρνηση τόσο της Γάζας όσο και της Δυτικής Οχθης» τόνισε, για να προσθέσει πως «από όσα άκουσα από τους ισραηλινούς ηγέτες, δεν έχουν πρόθεση να ανακαταλάβουν τη Γάζα ή να τη θέσουν υπό τον έλεγχό τους». Σε αυτό το φόντο, αξιωματούχος του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού του, τονίζοντας πως οι επιχειρήσεις του Ισραήλ «δεν είναι χωρίς όριο ούτε θα συνεχιστούν εσαεί», έστω κι αν μετά την ολοκλήρωσή τους και την καταστροφή της Χαμάς θα «απαιτηθεί κάποιος χρόνος», για να ολοκληρωθεί αυτή η φάση. Αργά το βράδυ, επίσης, ο σύμβουλος του Νετανιάχου, Μαρκ Ρεγκέβ, δήλωσε πως το Ισραήλ δεν έχει πρόθεση να καταλάβει εκ νέου τη Γάζα.
Στην ίδια σύνοδο, οι εκπρόσωποι των «7» υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη ανάληψης «επείγουσας δράσης», που θα περιλαμβάνει και «ανθρωπιστικές παύσεις και διαδρόμους», όπως δήλωσε ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών. Λίγο αργότερα, παρέμβαση έκανε και ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας «σημαντικής ανθρωπιστικής παύσης», αλλά και της απελευθέρωσης όλων των ομήρων – ενώ ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες
Επίσης, ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε μιλώντας στο Reuters: «Υπάρχουν παραβιάσεις από τη Χαμάς όταν χρησιμοποιούνται ανθρώπινες ασπίδες. Ωστόσο, όταν κανείς βλέπει τον αριθμό των αμάχων που έχουν σκοτωθεί (…) διαπιστώνει πως υπάρχει κάτι που είναι ξεκάθαρα λάθος». Χθες, πάντως, ο ΟΗΕ βρέθηκε και στο στόχαστρο της Χαμάς. Ο εκπρόσωπός της, συγκεκριμένα, κατήγγειλε πως υπάρχει «μια ξεκάθαρη συμπαιγνία» της υπηρεσίας του ΟΗΕ (UNRWA) με «την κατοχή και τα σχέδιά της, του αναγκαστικού εκτοπισμού», ισχυριζόμενος πως «υπάκουσαν από την πρώτη στιγμή στις διαταγές της κατοχής, εγκαταλείποντας τις θέσεις τους και αποποιούμενοι την ευθύνη τους απέναντι σε εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους» της Βόρειας Γάζας.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν αργά χθες βράδυ ότι καταρρίφθηκε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος τους, τύπου MQ-9, στα ανοιχτά της Υεμένης, επιβεβαιώνοντας πληροφορία την οποία είχαν δώσει νωρίτερα οι φιλοϊρανοί αντάρτες Χούθι. Επίσης, έγινε γνωστό ότι οπλισμένο drone έθεσε στο στόχαστρό του τη στρατιωτική βάση Χαρίρ στο βόρειο Ιράκ, όπου σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις.