Παραδοσιακά δυνατές γειτονιές, όπως το Κολωνάκι χάνουν την αίγλη τους, ενώ το ιστορικό κέντρο γίνεται ο απόλυτος πρωταγωνιστής της αγοράς εμπορικών ακινήτων.
«Το κέντρο έχει αλλάξει σημαντικά .Η Αιόλου για παράδειγμα έχει γίνει πόλος έλξης πολλών μαγαζιών και ιδιαίτερα καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σημειώνει ο Γιάννης Ρεβύθης, CEO του Ομίλου Revithis & Partners, ιδρυτής της Parnassos Real Estate, πρώην πρόεδρος και μέλος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος, μιλώντας στον ΟΤ. Όπως τονίζει, η πολύ καλή πορεία του τουρισμού λόγω των Airbnb και των αναπλάσεων μεγάλων ξενοδοχείων στο κέντρο της Αθήνας όπως και η Golden Visa έχoυν αλλάξει την εικόνα στην αγορά εμπορικών καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας με το ενδιαφέρον να εστιάζεται πλέον γύρω από την «παλιά Αθήνα».
«Παλαιότερα μέχρι και πριν τα μνημόνια οι κάτοικοι του ιστορικού τριγώνου της Αθήνας ήταν μόλις 300 και τώρα είναι χιλιάδες λόγω των Airbnb αλλά και της Golden Visa με αποτέλεσμα να έχει αλλάξει η δυναμική αλλά και το πρόσωπο του εμπορικού κέντρου της Αθήνας. Τα παλιά υφασματάδικα στο κέντρο της Αθήνας για παράδειγμα κλείνουν και στη θέση τους «ξεφυτρώνουν» ,all day café,εστιατόρια και κάθε λογής καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος» εξηγεί ο πρόεδρος των Ευρωπαϊκής Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων, Κοσμάς Θεοδωρίδης στον ΟΤ και «Σε μικρούς δρόμους στο εμπορικό τρίγωνο, που ήταν παλιά πιο φθηνοί, πλέον δεν μπορείς να βρεις καν άδειο μαγαζί! »
Oι τιμές των καταστημάτων
Στο ιστορικό κέντρο, στις περιοχές από την Ακρόπολη και την Πλάκα έως την Ερμού και την Αθηνάς που έχουν δει την τελευταία πενταετία αρκετές επενδύσεις τουριστικού ενδιαφέροντος και μαζί και εκατομμύρια τουρίστες έχει δημιουργήσει την ανάγκη για περισσότερα και καλύτερα εμπορικά καταστήματα.
Έτσι, η ζήτηση για ενοικίαση αλλά και αγορά καταστημάτων έχει αυξηθεί κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα, με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να τραβούν και τη μεγαλύτερη προσοχή. Σε καλές περιοχές όπως για παράδειγμα η Ηφαίστου τα ενοίκια είναι υψηλά μας λέει ο κύριος Ρεβύθης και φθάνουν ακόμη και τα 70-80€/τ.μ
Ενδεικτικά, στην τελευταία τριμηνιαία έρευνα της Proprius , που κατέγραψε άνοδο τιμών των καταστημάτων στις εμπορικές πιάτσες, σημειώνεται πως η μίσθωση ενός καταστήματος στην Ερμού κοστίζει 285 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα, από 260 ευρώ ανά τ.μ. πριν από δύο χρόνια ενώ έχει ξεπεράσει και πολύ τα 280 ευρώ/τ.μ. που ήταν το 2019, την ιστορικά καλύτερη χρονιά μέχρι τώρα για τον τουρισμό. Αντίθετα, στο Κολωνάκι οι τιμές είναι κοντά στα 105€.
Η ανοδική τάση στις τιμές των μισθωμάτων των καταστημάτων στο σύνολο της χώρας είχε καταγραφεί και από τα στοιχεία της ΤτΕ. Για το σύνολο του 2022, τα μισθώματα των καταστημάτων όλων των κατηγοριών σε ονομαστικούς όρους, για το σύνολο της χώρας, κατέγραψαν μέση ετήσια αύξηση 4,6% (προσωρινά στοιχεία). Με διάκριση κατά γεωγραφική περιοχή, ο αντίστοιχος μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των μισθωμάτων ήταν ο ίδιος (4,6%) τόσο για την Αθήνα όσο και για τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα.
Κατά το β΄ εξάμηνο του 2022, τα μισθώματα των καταστημάτων αυξήθηκαν κατά 1,8% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2022 για το σύνολο της χώρας (προσωρινά στοιχεία). Οι αντίστοιχοι ρυθμοί αύξησης των μισθωμάτων ήταν 1,5% κατά το β΄ εξάμηνο του 2021 και 2,9% κατά το α΄ εξάμηνο του 2022.
Πηγή ΟΤ