Από τα πιο χαρμόσυνα νέα στη ζωή ενός ζευγαριού είναι ο ερχομός ενός νέου μέλους στην οικογένεια.
Οι νέοι γονείς λοιπόν, που έχουν έναν σκυλάκο, θα πρέπει να τον προετοιμάσουν για την άφιξη του μωρού. Είναι πολύ σημαντικό να αρχίσει η σταδιακή προετοιμασία του σκύλου, από τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης.
Γιατί ο ερχομός ενός νεογέννητου μωρού μπορεί να αναστατώσει τον σκύλο.
«Ο ερχομός του μωρού θα φέρει πολύ μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητα τόσο του ζευγαριού όσο και του σκύλου. Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν αλλαγές, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν σταδιακά και ομαλά για την ψυχική υγεία του σκύλου. Θα πρέπει να τον βοηθήσουμε να προσαρμοστεί στη νέα του ζωή» επισημαίνει ο κ. Ηλίας Ραϋμόνδης, ολιστικός εκπαιδευτής σκύλων – ειδικός στην επικοινωνία σκύλων και ανθρώπων.
Διαμορφώνουμε από νωρίς το δωμάτιο του μωρού, έτσι ώστε ο σκύλος να επεξεργαστεί, να μυρίσει τα νέα έπιπλα
Είναι πολύ σημαντικό, όπως λέει ο κ. Ραϋμόνδης, το ζευγάρι να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό για να αξιολογήσει τον σκύλο, να δει εάν χρειάζεται κάποιες ασκήσεις, να βελτιώσει κάποιες ικανότητες του, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις αλλαγές της καθημερινότητάς του.
Πώς προετοιμάζουμε τον σκύλο για τον ερχομό του μωρού
O ολιστικός εκπαιδευτής σκύλων – ειδικός στην επικοινωνία σκύλων και ανθρώπων, Ηλίας Ραϋμόνδης, συμβουλεύει:
● Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης και ο σκύλος να γνωρίζει κάποιες ασκήσεις, όπως το «περίμενε», «άστο», «μείνε», «ναι», «όχι».
● Εξοικειώνουμε τον σκύλο μας με ήχους παιδιών, όπως κλάμα, γέλιο, φωνές, κουδουνίστρες, παιχνίδια.
● Διαμορφώνουμε από νωρίς το δωμάτιο του μωρού για να επεξεργαστεί, να μυρίσει τα νέα έπιπλα (κούνια, πορτ – μπεμπέ, καρότσι κτλ). Στη συνέχεια, αρχίζουμε να κουνάμε το καρότσι, σιγά – σιγά, και κάθε φορά που παραμένει ήρεμος τον επιβραβεύουμε. Όταν δούμε ότι ο σκύλος δεν δίνει καμία σημασία στο καρότσι, τότε κάνουμε πιο έντονες τις κινήσεις. Επιβραβεύουμε την ηρεμία του.
● Θα πρέπει να έχει τον δικό του χώρο και όταν του το ζητάμε, να πηγαίνει και να παραμένει ήσυχος και ήρεμος.
● Εάν μέχρι τώρα τον αφήναμε να ανεβαίνει σε καναπέδες και κρεβάτια, και πια δεν το επιθυμούμε, τότε αρχίζουμε σταδιακά να τον κατεβάζουμε.
● Αν πιστεύουμε ότι θα αλλάξει η συχνότητα και η διάρκεια της βόλτας του τότε αλλάζουμε σταδιακά τη ρουτίνα του. Για παράδειγμα, αν μία από τις βόλτες του είχε διάρκεια μίας ώρας, θα πρέπει να ελαττώσουμε σιγά – σιγά τον χρόνο.
● Διατηρούμε το ωράριο σίτισης
Πάντα επιβλέπουμε ένα παιδί με έναν σκύλο
Τέλος, ο κ. Ραϋμόνδης επισημαίνει: «Μπορούμε να βρούμε τρόπους και να τηρήσουμε το πρόγραμμα του, έτσι ώστε να μην αισθανθεί ότι τον παραμελούμε. Αν οι ιδιοκτήτες έχουν καλή επικοινωνία μαζί του και γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητές του, τότε όλα μπορούν να λυθούν. Ποτέ δεν αφήνουμε ένα παιδί και έναν σκύλο μόνα τους. Πάντα πρέπει να τα επιβλέπουμε. Επίσης, εάν γνωρίζουν ότι έχει κάποιες ευαισθησίες, όπως για παράδειγμα να μην αφήνει να πλησιάζουν το φαγητό/παιχνίδια του, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με έναν επαγγελματία».
● Ο κ. Ηλία Ραϋμόνδης είναι απόφοιτος της σχολής Stardogs Trainers Academy.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια ψυχολογίας και εκπαίδευσης σκύλων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Ολλανδία.
Από το 2010 ασχολείται επαγγελματικά με την εκπαίδευση σκύλων και ιδιοκτητών.
Είναι δημιουργός της ιστοσελίδας: milastoskylosoy.gr.
Και όπως λέει: «Ασχολούμαι με τους σκύλους όλη μου τη ζωή. Έχω βοηθήσει εκατοντάδες σκύλους και κηδεμόνες , έτσι ώστε να συμβιώσουν αρμονικά. Τόσο με συμβουλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όσο και με μαθήματα ειδικά σχεδιασμένα για τον κάθε σκύλο».