Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Αμάλθεια συμβολίζει την τροφό, τη γενναιοδωρία, την αφθονία έναντι της στέρησης. Αυτά σας τα γράφω γιατί βρήκα ενδιαφέρουσα τη σκέψη να ονομαστεί «Αμάλθεια» το σχέδιο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα που συζητήθηκε μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν, του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Χριστοδουλίδη. Και που επικράτησε στο κορυφαίο επίπεδο των συζητήσεων στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου. Το Συμβούλιο συνεκλήθη, βέβαια, με εφ’ όλης της ύλης ατζέντα σε δώδεκα υπουργικά χαρτοφυλάκια. Αλλά η τριπλή πρωτοβουλία για τη Γάζα προτεραιοποιήθηκε για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Διότι, παρά το γεγονός ότι επιχειρησιακά, αυτή τη στιγμή, η επίτευξή της θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Γαλλία συμφώνησαν ότι θέλουν να είναι όλα πανέτοιμα ώστε αν τυχόν υπάρξει έστω και μια σύντομη κατάπαυση πυρός, να μπορούν να προχωρήσουν αμέσως στο σχέδιό τους, το οποίο, όπως είπε χθες ο Μητσοτάκης, είναι «μελετημένο».
Βάση στη Λάρνακα
Ως προς το ίδιο το «σχέδιο Αμάλθεια», οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μια συνεργασία με γεωγραφική βάση την Κύπρο. Ο ανθρωπιστικός θαλάσσιος διάδρομος θα έχει βάση τη Λάρνακα, συγκεκριμένα, όπου υπάρχει λιμάνι, αεροδρόμιο και το συντονιστικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων «ΖΗΝΩΝ», που έχει ενεργοποιηθεί από την πρώτη στιγμή των επιθέσεων στο Ισραήλ. Ο λόγος που προκρίνεται, βέβαια, η μεταφορά βοήθειας μέσω θαλάσσης είναι επειδή τα πλοία μπορούν να μεταφέρουν πολύ μεγαλύτερο όγκο υλικού, περί τους 2.000 τόνους έκαστο, ενώ θα μπορούν φεύγοντας να πάρουν μαζί τους και ευάλωτους, τραυματίες κ.λπ., για να τους απομακρύνουν από την εμπόλεμη ζώνη. Οσο για την Ελλάδα, πέρα από προσφορά σε προσωπικό και υλικό, έχει αναλάβει τη διάθεση των πλοίων. Κι όλα αυτά – επισημαίνω ξανά – πρέπει να ετοιμαστούν τάχιστα ώστε να μπορούν να αναχωρήσουν για τη Γάζα με την πρώτη ευκαιρία, αν και όποτε αυτή δοθεί…
Με το διεθνές δίκαιο
Επί του τελευταίου, από τις δηλώσεις που έγιναν από Μητσοτάκη και Χριστοδουλίδη, νομίζω επισημοποιήθηκε η προσαρμογή της κυβερνητικής ρητορικής για το θέμα της Μέσης Ανατολής. Ελλάδα και Κύπρος υπιστηρίζουμε – ξεκαθάρισαν – το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ειδικά το ανθρωπιστικό δίκαιο, ενώ τόνισαν ότι η Αθήνα και η Λευκωσία τάσσονται επίσης υπέρ της άμεσης απελευθέρωσης όλων των ομήρων χωρίς όρους.
Και ο Ερντογάν
Προφανώς στο τραπέζι του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας έπεσε και το Κυπριακό, ενόψει και της συνάντησης κορυφής του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν στη Θεσσαλονίκη. Εκεί τα πράγματα είναι, επίσης, ξεκάθαρα. Το Κυπριακό αποτελεί, πάντοτε, προτεραιότητα και η Λευκωσία καμία ανησυχία δεν έχει για τις συζητήσεις της Αθήνας με την Αγκυρα. Αντιθέτως, κάθε βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θεωρείται θετικό στοιχείο και για την Κύπρο.
Δείπνο
στην καγκελαρία
Δείπνο στο Βερολίνο θα έχουν τη Δευτέρα το βράδυ ο Μητσοτάκης με τον Σαρλ Μισέλ που θα αναλάβει εκτάκτως ρόλο «οικοδεσπότη» στην καγκελαρία, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για σειρά διαβουλεύσεων με ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου. Στο δείπνο θα συμμετέχει και ο καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, που, όπως διευκρινίστηκε, «διαθέτει την καγκελαρία» στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ έχουν προσκληθεί επίσης και ο Χριστοδουλίδης και οι ομόλογοί τους από την Αυστρία, την Ουγγαρία, το Βέλγιο και τη Λιθουανία.
Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ
για προανακριτική
Σαν σφήνα στις… Συμπληγάδες του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ μπήκε ο ΣΥΡΙΖΑ χθες ξαφνικά, με την ανακοίνωσή του ότι σκοπεύει κι αυτός να καταθέσει αίτημα σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη, με βάση το πόρισμα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα για την επίμαχη σύμβαση 717/2014 για την τηλεδιοίκηση στον ΟΣΕ. Ακριβώς αυτό που προτείνει και το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή. Οπότε θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πού θα διαφέρουν οι προτάσεις (αν θα διαφέρουν…). Και σημειώνω ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα αφορά και τα πεπραγμένα του δικού του υπουργού, του Χρήστου Σπίρτζη. Οχι, δεν τον «αδειάζει» η Κουμουνδούρου. Το ζητάει ο ίδιος και προτείνει κιόλας η Βουλή να ψηφίσει διάταξη για να μην παραγραφεί το πλημμέλημα για το οποίο αναφέρεται ως ελεγχόμενος από τον Εισαγγελία της ΕΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, άρα, δηλώνει πως όχι μόνο δεν κάνει πίσω για τα Τέμπη αλλα καλεί άπαντες σε μπρα ντε φερ.
Οταν ο Κασσελάκης πρωτοτυπεί
Κουρασμένο τον είδαν τον Στέφανο Κασσελάκη κάποιοι άνθρωποί μου που βρέθηκαν σε ίδιους χώρους μαζί του αυτές τις μέρες, στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα. Μάλιστα μου έλεγαν ότι στην επίσκεψή του στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, μπερδεύτηκε και πλησίασε δημοσιογράφους που βρίσκονταν στον χώρο για να καλύψουν τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, για να τους… συστηθεί. Αν και τους γνωρίζει πια, τους μπέρδεψε μάλλον με εργαζόμενους του ΕΕΑ. Μου έλεγε επίσης πηγή μου που ήταν παρών σε άλλη επίσκεψή του ότι είχε προτείνει την εξής πρωτοτυπία: Ζήτησε από τους επικεφαλής ενός μεγάλου επιχειρηματικού φορέα, να του «στείλουν» κάποιο πρόσωπο με το οποίο θα μιλάει απευθείας και θα το συμβουλεύεται για ζητήματα του φορέα τους. Επισημαίνοντας – προς τους κάπως έκπληκτους ακροατές – ότι καλό θα ήταν ωστόσο το πρόσωπο αυτό να είναι συγγενής ιδεολογικά.