«Το όνομα μου είναι Μπομόντ… Τζακ Μπομόντ». Ο 47χρονος Γάλλος πρώην πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών DGSE αποκαλύπτει τα μυστικά του επαγγέλματος, που δεν είναι τόσο φαντασμαγορικό όσο στη μεγάλη οθόνη, προειδοποιώντας κάθε ενδιαφερόμενο ότι όλοι έχουν μια αχίλλειο πτέρνα για άσκηση πίεσης, τα χρήματα, την ιδεολογία ή τον εγωισμό.
Ο Μπομόντ, σύζυγος και πατέρας δύο παιδιών στην πραγματική του ζωή, διατηρούσε σε όλη τη διάρκεια της κατασκοπευτικής του καριέρας πέντε ψεύτικες ταυτότητες, που, όπως λέει στη Sun, πολλές φορές του δημιουργούσαν σύγχυση για το ποιος στην πραγματικότητα είναι.
Ο Γάλλος πράκτορας, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι άλλο, εκτιμά ότι το 80% των ανθρώπων που κατασκόπευσε στα οκτώ συνολικά χρόνια της υπηρεσίας του ήταν άνθρωποι με δόλιους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων «τρομοκρατών», τους οποίους για να προσεγγίσει έπρεπε να βγάλει στην επιφάνεια τα πιο σκοτεινά κομμάτια του εαυτού του για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους.
Ερωτικές σχέσεις και άλλα βαθιά κρυμμένα μυστικά
Οι αποστολές του περιλάμβαναν την ανακάλυψη των βαθύτερων μυστικών των ανθρώπων ενδιαφέροντος των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, από τις ερωτικές του σχέσεις μέχρι τις οικονομικές του συνδιαλλαγές, πολλές φορές εισβάλλοντας στα σπίτια τους κρυφά σαν κλέφτης.
Μετά την πρώτη αυτή ανάγνωση, έπρεπε να εντοπίζει τα κίνητρα πίσω από την παράνομη δράση τους, ώστε να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για να τους ασκήσει πίεση και να τους φέρει στο επιθυμητό σημείο να πάρει τις πληροφορίες ή τις υποχωρήσεις που χρειαζόταν κάθε φορά. Κατά τον ίδιο δεν υπάρχει άνθρωπος επί γης χωρίς ευαίσθητο σημείο, που αν πιεστεί κατάλληλα η επιτυχία της αποστολής είναι εγγυημένη και αυτό συνήθως είναι τα χρήματα, η ιδεολογία ή ο εγωισμός.
Ακολούθως η DGSE αποφάσιζε αν ο στόχος έπρεπε να εκμηδενιστεί ή αν ο Μπομόντ με μια από τις ψεύτικες ταυτότητες του θα εισέβαλλε στη ζωή τους για να τον οδηγήσουν και σε άλλα άτομα, ομάδες ή οργανώσεις με παράνομη δράση απειλητική για τη Γαλλία ή τη διεθνή κοινότητα. Αυτό το κατάφερνε φροντίζοντας να τους συναντήσει τυχαία στο γυμναστήριο ή σε ένα μάθημα στο πανεπιστήμιο ή οπουδήποτε αλλού είχε φροντίσει εξαρχής να μάθει ότι σύχναζαν.
Τα χρήματα συχνό κίνητρο
«Αν για παράδειγμα τα χρήματα είναι ο κατάλληλος μοχλός πίεσης, κατά τη διάρκεια της προσέγγισης… αναπτύσσεις ένα είδος χρηματικής σχέσης, ώστε το άτομο αυτό να γίνει εξαρτημένο από εσένα, από οικονομικής άποψης, πηγαίνοντας το σε ωραία εστιατόρια ή σε δημοφιλή νυχτερινά κέντρα, ή εντυπωσιακά ταξίδια… Φυσικά, τα ακριβά δώρα, κοσμήματα, ρολόγια, τσάντες είναι στο πρόγραμμα για την επιτυχία του σκοπού σου», λέει ο ίδιος στη βρετανική εφημερίδα.
«Και κάποια στιγμή θα σου πω “στην πραγματικότητα δεν είμαι φίλος σου. Δεν είμαι αυτός που λέω ότι είμαι. Και αυτό που θέλω είναι αυτό, και αν μου το δώσεις τότε θα έχεις περισσότερα χρήματα, και αν δεν μου το δώσεις… θα έχεις μεγάλο πρόβλημα», συμπληρώνει. Η ολοκλήρωση της αποστολής ή η εγκατάλειψη του προσώπου ενδιαφέροντος για τον οποιοδήποτε λόγο προέβλεπε την καταστροφή της ταυτότητας του Μπομόντ και την ταυτόχρονη δημιουργία μιας νέας.
Η «κηπουρική» εργασία, όπως την αποκαλούσε, αυτή δηλαδή που χρειαζόταν για να διατηρήσει τις ταυτότητές του χωρίς κενά, άψογες σε όσους πιθανότατα αναζητούσαν στοιχεία επιβεβαίωσης της, ήταν σχολαστική. Κάθε ψεύτικο προφίλ έπρεπε να έχει μια διεύθυνση και να είναι γνωστό στην τοπική του κοινότητα σε περίπτωση που κάποιος έψαχνε περισσότερες πληροφορίες.
Ηθοποιία και συγγραφή
«Πρέπει να ξοδεύεις πολύ χρόνο πίνοντας έναν καφέ στη γωνία όπου υποτίθεται ότι ζεις με αυτή την ταυτότητα, ώστε οι ιδιοκτήτες του και οι θαμώνες του να σε γνωρίζουν με αυτή την ταυτότητα», εξηγεί ο πρώην πιλότος μαχητικών αεροσκαφών.
«Έτσι, αν μια μέρα σε συλλάβουν σε μια άλλη χώρα και στείλουν κάποιον να σε ελέγξει, αυτά τα άτομα θα έχουν μια φωτογραφία σου και θα περπατήσουν στην περιοχή όπου υποτίθεται ότι ζεις και θα πάνε στην καφετέρια στη γωνία και θα πουν ‘ξέρεις αυτό το άτομο;’ και ο ιδιοκτήτης της καφετέριας θα πει ‘α ναι, τον ξέρω. Το όνομά του είναι Τζέιμς και είναι σύμβουλος. Και αυτό μπορεί να σου σώσει τη ζωή», καταλήγει ο ίδιος.
Ο Μπομόντ παραιτήθηκε από την DGSE το 2014 λόγω του αντίκτυπου που είχε η δουλειά του στην ψυχική του υγεία, καθώς επίσης στην οικογενειακή και κοινωνική του ζωή. Σήμερα ζει στην Αυστραλία με τη σύζυγο και τα παιδιά του και όπως λέει κάποιες φορές του λείπει η συγκίνηση και ο ενθουσιασμός του επαγγέλματος, που μπορεί να μην είναι τόσο εντυπωσιακό όσο το παρουσιάζουν οι ταινίες του Τζέιμς Μποντ, έχει όμως τις καλές στιγμές του. Όσον αφορά το πώς βγάζει σήμερα τα προς το ζην; Έχει γίνει συγγραφέας κατασκοπευτικών βιβλίων, τα οποία μάλιστα κάνουν πολύ καλές πωλήσεις.