Στέφανος Κασσελάκης: «Είστε πέμπτη φάλαγγα»! Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Γύρνα στο Μαϊάμι»!
Ήταν ίσως το αποκορύφωμα του πιο σκληρού πινγκ πονγκ μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και του ακροατηρίου του στην κρίσιμη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου. Είναι μια μόνον και ίσως η πιο χαρακτηριστική «πολεμική» στιγμή ενός ιστορικού, επεισοδιακού και δραματικού διημέρου στο ξενοδοχείο President όπου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μια συνεδρίαση που αποκρυσταλλώνει μια σειρά νέων δεδομένων που επιβεβαίωσαν μια κορυφαία δίνη στον όλο χώρο: Σημειώθηκε η τρίτη διάσπαση του χώρου από το 2010. Το 2010 έφυγε η ομάδα γύρω από τον Φώτη Κουβέλη και έκανε τη ΔΗΜΑΡ. Το 2015 η ομάδα γύρω από Λαφαζάνη – Βαρουφάκη – Κωνσταντοπούλου και έκαναν τη ΛΑΕ, το MέΡΑ25 και την Πλεύση Ελευθερίας.
Χθες από το κόμμα έφυγαν 46 μέλη της ΚΕ που ανήκαν στο κλίμα της Ομπρέλας. Μαζί με αυτούς παρέδωσε ένα σκληρό κείμενο κατά της ηγεσίας η ομάδα που έχει αναφορά στην Εφη Αχτσιόγλου. Την ίδια ώρα που ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε καταληκτική ομιλία στην ΚΕ και το κείμενο της Πολιτικής Απόφασης υπερψηφιζόταν σχεδόν ομόφωνα.
Πώς φτάσαμε στη ρήξη
Πάμε να δούμε το δραματικό χρονικό όμως βήμα – βήμα σε ένα διήμερο που παρήγαγε περισσότερη κομματική Ιστορία από όση μπορούσαν να μεταβολίσουν οι δημοσιογράφοι του press room αλλά και όσος κόσμος – ανάμεσά τους και οπαδοί των διαφορετικών ρευμάτων της Κουμουνδούρου – προσήλθε στο ξενοδοχείο από ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Καταρχάς η εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη στην ΚΕ, την πρώτη ημέρα συνόψιζε μια επιθετική γραμμή κατά του μπλοκ της εσωτερικής αντιπολίτευσης.
«Νομίζουν ότι θα πάρουν ένα 3%, αλλά τα αριστερόμετρά τους ούτε 0,3% δεν θα μετρήσουν. Γιατί όσο εκείνοι θα κάνουν δήθεν αριστερή πολιτική με τεράστια κείμενα γεμάτα αόριστες σάλτσες – πολιτική του Pummaro –, η δική μας Αριστερά θα επαναφέρει το κράτος δικαίου και τα εργασιακά δικαιώματα στην Ελλάδα, θα παρεμβαίνει στη στέγη, στο κλίμα, στη φτώχεια, στα δικαιώματα», ήταν το ένα γάντι που έριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως προς την τάση της Ομπρέλας. Και το δεύτερο: «Ολοι εμείς που θα ξεκινήσουμε σήμερα είμαστε πολλοί, διαφορετικοί άνθρωποι, αλλά έχουμε ένα κοινό: Κανείς μας δεν θα πήγαινε στα κανάλια για να γίνει η 5η φάλαγγα της ΝΔ».
Εδώ και εισηγητικά, ο Κασσελάκης επέμεινε να υπάρξει στην απόφαση της ΚΕ καταδικαστική αποδοκιμασία των συμπεριφορών αυτών, ενώ έθεσε ως εναλλακτική οδό του να πάει στην κομματική βάση με δημοψήφισμα (κάτι που πάντως δεν υπήρχε ως πρόταση στο σχέδιο απόφασης που κατατέθηκε την πρώτη ημέρα στην Επιτροπή Απόφασης). Το πρώτο μπρα ντε φερ ήλθε με την πρόταση Ομπρέλας, ομάδας των 6 συν 6 και ομάδας Τεμπονέρα το όλο δημοψήφισμα να έλθει ως ψήφιση στο σώμα «για να μην επικρέμαται πάνω από τα μέλη της ΚΕ», όπως είπαν. Αυτό δεν έγινε δεκτό από το προεδρείο, η μεριά της αντιπολίτευσης μέσω του Νάσου Ηλιόπουλου έθεσε ζήτημα μομφής στο προεδρείο που επίσης δεν έγινε δεκτή προς ψήφιση και ένα ετερόκλητο μπλοκ αποχώρησε από την ΚΕ – περί των 85 μελών αν και ποτέ δεν συμφώνησαν οι δύο μεριές με το νούμερο – με σκληρές δηλώσεις. Κορυφαία κομματική πηγή σημείωνε πως το σχέδιο απόφασης δεν περιλάμβανε ζήτημα για δημοψήφισμα και πως αν ήθελε το μπλοκ θα μπορούσε να το θέσει κατά την ψήφιση του σχεδίου απόφασης, χθες Κυριακή.
Πάμε στη μεγάλη εικόνα: Σάββατο απόγευμα, τα τρία μπλοκ της αντικασσελακικής ομάδας αποχωρούσαν λοιπόν από τη συνεδρίαση και έβρισκαν έστω στο διαδικαστικό σκέλος έναν κοινό τόπο. Εμενε να αποσαφηνιστεί η έξοδός τους ή όχι και από το κόμμα, όπως το ρεπορτάζ έφερε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα και όπως προλόγιζαν οι αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ των Νίκου Βούτση και Πάνου Σκουρλέτη την Παρασκευή. Η Κυριακή, και ενώ τα ρεύματα συνεδρίαζαν παράλληλα με την ΚΕ, είχε το αναμενόμενο. Αποχώρηση της Ομπρέλας από το κόμμα. Ενα σκληρό κείμενο των 6 συν 6 κατά Κασσελάκη. Μια ενωτική δήλωση Τεμπονέρα και ομάδας του με αιχμές. Και μια σχεδόν ομόφωνη απόφαση της ΚΕ μετά την καταληκτική ομιλία του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ζήτησε πίσω τις δύο έδρες
Στην απόφαση, και έχει σημασία, ενσωματώθηκαν οι τροπολογίες 6 μελών της ΠΓ (Γεροβασίλη, Ζαχαριάδης, Θεοχαρόπουλος, Ξενογιαννακοπούλου, Ραγκούσης και Φλαμπουράρης) όπου ανάμεσά τους η μία ανέφερε πως «δημοψηφίσματα για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων, για τα οποία υπάρχουν ρητές προβλέψεις και όργανα στο καταστατικό, δεν μπορούν να πραγματοποιούνται» (σαφές μήνυμα και προς τον Κασσελάκη που πάντως συμπεριέλαβε και εκείνος).
Το ζουμί του «κλεισίματος» της ομιλίας Κασσελάκη – που σήμερα πάει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού – ήταν πως σε αυστηρό τόνο ζήτησε τις δύο βουλευτικές έδρες πίσω στο κόμμα των δύο στελεχών της Ομπρέλας που αποχώρησαν από το κόμμα (Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτυ Πέρκα). Θέμα διαγραφών πια δεν υπήρχε όπως μέχρι την Παρασκευή (είχαν παραπεμφθεί οι Βίτσας, Φίλης, Σκουρλέτης και Τζουμάκας). Ο Σκουρλέτης έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ ήδη απ’ την Παρασκευή. Ο Τζουμάκας χθες έφυγε μόνος του με κείμενο που παρέδωσε στα ΜΜΕ. Και οι Φίλης – Βίτσας με τους υπόλοιπους της Ομπρέλας.