Ετοιμη έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τη ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση σε οικόπεδα άνω των τεσσάρων στρεμμάτων, χωρίς «πρόσωπο» σε πολεοδομικά αναγνωρισμένη κοινόχρηστη οδό. Η ρύθμιση αναμένεται να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή προς τα τέλη του έτους.
Και όπως διαβάζουμε στον ot.gr, τα «κλειδιά» που θα ανοίξουν και πάλι την πόρτα για την αξιοποίηση οικοπέδων σε εκτός σχεδίου περιοχές, η οποία είχε κλείσει έπειτα από σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) την τελευταία διετία, θα είναι τρία. Το πρώτο αφορά την αναγνώριση ως «κοινόχρηστου» του οδικού δικτύου το οποίο υπήρχε το 1977, βάσει των αεροφωτογραφιών εκείνης της χρονιάς (της 27ης Ιουλίου 1977). Το δεύτερο θα είναι ο δρόμος που θα αναγνωριστεί από τις αεροφωτογραφίες του 1977 και θα πρέπει να έχει κατασκευαστεί ή συντηρηθεί από κάποια Αρχή (π.χ. δήμο, περιφέρεια κ.λπ.) και όχι από ιδιώτη. Το τρίτο θα είναι το περιβαλλοντικό ισοδύναμο, δηλαδή ένα είδος τέλους, το οποίο θα καθορισθεί μετά την ψήφιση της ρύθμισης με Κοινή Υπουργική Απόφαση και θα καταβάλλεται υπέρ του Πράσινου Ταμείου.
Το μπόνους μάλλον έκανε τη διαφορά
Στο σκανάρισμα των αποδείξεων με το κινητό τους επιδίδονται ξανά οι πολίτες. Μόλις ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο ότι όσοι καταγγέλλουν περιπτώσεις «προβληματικών» αποδείξεων θα κερδίζουν χρηματική αμοιβή έως 3.000 ευρώ η εφαρμογή Appodixi πήρε και πάλι φωτιά.
Την εφαρμογή έχουν κατεβάσει στο κινητό τους πάνω από 224.000 φορολογούμενοι (175.393 συσκευές Android και άλλες 49.503 συσκευές iOS), με τον αριθμό να αυξάνεται καθημερινά. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει συνολικά 136.287 καταγγελίες, εκ των οποίων οι 60.768 είναι επώνυμες και οι 75.519 είναι ανώνυμες. Εφόσον οι πολίτες διαπιστώσουν μη διαβίβαση ή απόκλιση στα στοιχεία της απόδειξης, έχουν τη δυνατότητα να την αποστείλουν στην ΑΑΔΕ – ανώνυμα ή επώνυμα – για περαιτέρω έλεγχο.
Εάν από τον φορολογικό έλεγχο αποδειχθεί φοροδιαφυγή, ο πολίτης θα επιβραβευτεί και θα λάβει από 100 έως 3.000 ευρώ. Μάλιστα το bonus θα δοθεί αναδρομικά στους πολίτες που έχουν καταγγείλει αποδείξεις-μαϊμού και αποκαλύφθηκε φοροδιαφυγή.
Ομως τα καρφώματα… πάνε σύννεφο και στη νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί ως κίνητρο κάποιο χρηματικό ποσό, για όσους βοηθούν στην αποκάλυψη φορολογικών ή τελωνειακών παραβάσεων, αλλά και περιπτώσεων διαφθοράς, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 625 επώνυμες και 762 ανώνυμες καταγγελίες.
Συνεργασία για την ενεργειακή ασφάλεια
Μνημόνιο Συνεργασίας με αντικείμενο τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας στα Δυτικά Βαλκάνια υπέγραψαν χθες ο Οργανισμός για τη Διεθνή Ανάπτυξη των ΗΠΑ (USAID) και η ελληνική κυβέρνηση. Ενα MOU που θέτει το πλαίσιο κοινών δράσεων για ενεργειακά ζητήματα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Μία σύμπραξη η οποία σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά έχει στόχο να «προωθήσει τη συνέργεια μεταξύ ενεργειακών φορέων και Αρχών στην Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και το Κοσσυφοπέδιο για την ενσωμάτωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, για τη δημιουργία μιας πιο συνδεδεμένης και ασφαλούς περιοχής».
Από ελληνικής πλευράς, το μνημόνιο υπέγραψαν η γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ, Μάιρα Μυρογιάννη, και ο γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, ενώ εκ μέρους των ΗΠΑ η πρέσβης Erin Elizabeth McKee. Σύμφωνα με τη Μυρογιάννη με το εν λόγω MOU «θα διευκολυνθεί η δημιουργία μιας πιο αποτελεσματικής, βιώσιμης και διασυνδεδεμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας με τους γείτονές της, ενισχύοντας έτσι τις διασυνοριακές συναλλαγές, τη σύγκλιση τιμών και τη σταθερότητα του δικτύου».
Αποζημίωση εθνοφυλάκων
Στην υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία απαλλάσσεται από κάθε είδους φόρο η ημερήσια αποζημίωση των εθνοφυλάκων που συμμετέχουν σε αποστολές προχώρησαν χθες ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Ιωάννης Κεφαλογιάννης και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αθανάσιος Πετραλιάς. Ενα αίτημα που είχε τεθεί υπόψη του Κεφαλογιάννη από εθνοφύλακες κατά τις επισκέψεις του σε Ρόδο και Σέρρες, όπως σημείωναν αρμόδιες πηγές στα «ΝΕΑ».