Ινδική σημειολογία
Για το «dharma», δηλαδή το καθήκον, όπως αυτό αποτυπώνεται στο ινδικό έπος «Μαχαμπαράτα», μίλησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην επιστολή ανεξαρτητοποίησης που θα έστελνε, αν δεν τον προλάβαινε ο Σωκράτης Φάμελλος. Επειδή οι αναφορές του πρώην υπουργού έχουν πάντα σημειολογία, το «Μαχαμπαράτα», που είναι τόσο σημαντικό για τους Ινδούς όσο τα ομηρικά έπη για τους Ελληνες, έχει ως κεντρική υπόθεση έναν πόλεμο διαδοχής. Και είναι ένα από τα πρώτα κείμενα που αναφέρονται στους κανόνες ενός πολέμου, θέματα που αφορούν την αναλογικότητα των αντεπιθέσεων, τα μέσα που χρησιμοποιούνται, τη δίκαιη αιτία και τη δίκαιη μεταχείριση των αιχμαλώτων.
Δεκανίκια και φάλαγγες
Στα αριστερά του «χτυπάει» και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έκανε και το ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη εβδομάδα, για την επιλογή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ να καταθέσει πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη που ξεκινάει από το 1997. Και, επειδή σε αυτήν την ηγετική ομάδα βασίζεται πια η Κουμουνδούρου, στον Θανάση Παφίλη τα έχωσε η Θεοδώρα Τζάκρη στη Διάσκεψη των Προέδρων, που χαρακτήρισε το ΚΚΕ «δεκανίκι της ΝΔ» – με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ να απαντάει σε έντονο ύφος. «Καλά, μην κάνετε έτσι, δεν σας είπε και πέμπτη φάλαγγα», φέρεται να σχολίασε η Ντόρα Μπακογιάννη. Μα αγαπητή, αυτές οι προσβολές κρατιούνται για τους εμφυλίους.
Πρώτη γνωριμία
Την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου αναμένεται να περάσει σήμερα το πρωί ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας για μια πρώτη γνωριμία με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο κύκλος των επαφών του Δούκα με υπουργούς με τους οποίους θα έχει άμεση συνεργασία άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ σε αυτήν, πέρα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα δει και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αν έπρεπε να ποντάρω σε λέξεις που σίγουρα θα πέσουν στο τραπέζι, θα έλεγα: Βασιλίσσης Ολγας, τετελεσμένα, δέντρα και Εξάρχεια.
Μοιραίες επιστροφές
Οποιος έχει μελετήσει τις συγκλονιστικές κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές που έφεραν το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης γνωρίζει πολύ καλά πως το μοιραίο πρόσωπο, ο πολιτικός που έδωσε ουσία στις πιο ευρωφοβικές και ρατσιστικές θεωρίες βρετανικού μεγαλείου κάνοντας (αχρείαστα) πράξη το δημοψήφισμα είναι ο Ντέιβιντ Κάμερον. Ο πρώην πρωθυπουργός είναι πια υπουργός Εξωτερικών. Ο,τι κι αν έχει στο μυαλό του ο Ρίσι Σούνακ, αργά ή γρήγορα θα μάθει κι αυτός – οι τοξικές ιδιότητες δεν κοπάζουν με τον χρόνο.