Διαγραφές δεν έγιναν, διάσπαση δεν έγινε, «αποχωρήσεις» είχαμε τελικά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι περισσότεροι από τους αποχωρήσαντες έχουν μεγάλη εμπειρία από τέτοια «ατυχήματα» στα κομμουνιστικά/μετακομμουνιστικά κόμματα που διαδοχικά ανήκαν – οι οποίες δεν ήσαν οι μόνες: και στο ΠαΣοΚ και στη Νέα Δημοκρατία είχαμε ρήξεις.
Το κοινό που είχαν όλες αυτές οι ρήξεις είναι ότι οι πολιτικοί οργανισμοί που δημιουργήθηκαν δεν μακροημέρευσαν: «ΚΚΕ Εσωτερικού – Ανανεωτική Αριστερά», ΔΗΜΑΡ, «Λαϊκή Ενότητα», από την κομμουνιστική Αριστερά· «Σοσιαλιστική Πορεία» «Κόμμα Αρσένη», «Κόμμα Τσοβόλα» από το ΠαΣοΚ· «Δημοκρατική Ανανέωση», «Πολιτική Άνοιξη», ΛΑΟΣ από τη Νέα Δημοκρατίας – κανένα από αυτά δεν πήγε μακριά, επαληθευόταν πάντα η κυνική ρήση του Ευάγγελου Αβέρωφ: «το πρόβατο που φεύγει από το μαντρί το τρώει ο λύκος».
Ήταν σωστή λοιπόν η απόφαση της κ. Αχτσιόγλου και των περί αυτήν να παραμείνουν στο κόμμα. Αλλά θα μακροημερεύσουν; Κάθε αρχηγός προσπαθεί να απαλλαγεί από αυτούς που περιμένουν την ευκαιρία να τον ανατρέψουν. Για την τρόικα Κασσελάκης-Παππάς-Πολάκης η ομάδα της κ. Αχτσιόγλου αποτελεί κίνδυνο, όχι οι δημογέροντες και οι λόγιοι που έφυγαν γιατί δεν είχαν τίποτα να χάσουν.
Τα όσα διαδραματίστηκαν θυμίζουν την εκδίωξη της «Δημοκρατικής Άμυνας» από το ΠαΣοΚ το 1975 ώστε να παραμείνει ο Ανδρέας Παπανδρέου αδιαφιλονίκητος ηγέτης: διαγραφές, διάλυση οργάνων, προσφυγή στη βάση. Όπως ακριβώς η τρόικα Κασσελάκης-Παπάς-Πολάκης.
Όμως, ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ήδη δοκιμασμένος ηγέτης με όσα –θετικά και αρνητικά– είχε πράξει μεταξύ 1960-1975. Αντίστοιχός του για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο κ. Κασσελάκης αλλά ο Αλέξης Τσίπρας, 15 χρόνια και αυτός στην ηγεσία. Άλλωστε ο διάδοχός του δεν δηλώνει αυτόφωτος, από την αίγλη του πρώην προέδρου που ισχυρίζεται ότι πέφτει πάνω του χαρίζει μέρος στους θαυμαστές του.
Βεβαίως, το χειρότερο είτε για την υστεροφημία είτε για το πολιτικό μέλλον του κ. Τσίπρα είναι να παραδεχθεί ότι έχει ευθύνη για τις πράξεις της τρόικας και ότι φωτίζει τον (για την ώρα) προεξάρχοντα. Yποτίθεται ότι παρακολουθεί από μακριά και θα επέμβει μόνο αν ο κ. Κασσελάκης με τα έξι εκατομμύρια της κρατικής χορηγίας αγοράσει τη διπλανή προς τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ πολυκατοικία και κάνει και τις δύο καταλύματα AirBnb, όπως μάλλον είναι το πολιτικό σχέδιό του.
Αλλά είναι έτσι; Όλοι οι «άνθρωποι του προέδρου» ρητά ή με μισόλογα στοιχήθηκαν με τη νέα ηγεσία. Ιδιοκτήτης του κόμματος παραμένει ο κ. Τσίπρας, φιλοξενούμενος μοιάζει ο κ. Κασσελάκης.
Το βέβαιο είναι ότι η συνδιοίκηση Μαϊάμι-Σφακιά-Τζουμέρκα δεν θα μας αφήσει να πλήξουμε.