Εναν χρόνο μετά την επίσκεψη του καγκελάριου της Γερμανίας Ολαφ Σολτς στην Αθήνα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί σήμερα διήμερη επίσκεψη στο Βερολίνο. Στις επαφές του στη γερμανική πρωτεύουσα και την αυριανή συνάντησή του με τον καγκελάριο Σολτς, ο Πρωθυπουργός μεταφέρει το μήνυμα μιας «νέας φάσης» των ελληνογερμανικών σχέσεων, καθώς η Ελλάδα άφησε οριστικά πίσω της την περίοδο της κρίσης και η οικονομία της καταγράφει τις υψηλότερες επιδόσεις στην ευρωζώνη.
Αυτό αποτυπώνεται στην «ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας», το γεγονός ότι έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους παγκοσμίως το 2022 και είναι σε τροχιά μείωσης του χρέους κάτω από τα επίπεδα του 2012 μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Στη συνάντηση Σολτς – Μητσοτάκη αύριο το μεσημέρι στην καγκελαρία θα εξεταστούν «διμερή και ευρωπαϊκά θέματα, καθώς και ζητήματα της πολιτικής ασφάλειας», είπε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Κριστίνε Χόφμαν, ανακοινώνοντας την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Βερολίνο.
Στην κρίση στη Μέση Ανατολή που πυροδότησε η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, ο έλληνας Πρωθυπουργός και ο γερμανός καγκελάριος έχουν κοινό βηματισμό, όπως και στον πόλεμο στην Ουκρανίας, θέματα που θα απασχολήσουν τους δύο ηγέτες. Θα τεθούν επίσης όλα τα ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.
Στην ατζέντα των συζητήσεων είναι και το Μεταναστευτικό, σε μια συγκυρία που η γερμανική κυβέρνηση κάνει στροφή σε αυστηρά μέτρα μείωσης της παράτυπης μετανάστευσης στη χώρα, ενώ η ελληνική κυβέρνηση τονίζει την ανάγκη «συνολικής, ευρωπαϊκής απάντησης» και την προστασία των συνόρων ως «ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Σημαντική για την ελληνική πλευρά είναι και η «ενεργειακή διασυνδεσιμότητα», καθώς η Ελλάδα εξελίσσεται σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας στον διάδρομο Νότου – Βορρά και ενεργειακή γέφυρα της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.
Στα διμερή, αρνητική εξέλιξη είναι ότι έχει ατονήσει πλήρως η «Ελληνο-Γερμανική Συνέλευση», το Φόρουμ συνεργασίας Δήμων και Περιφερειών, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ορίσει ακόμα ειδικό «εντεταλμένο»-συνομιλητή του γερμανού υφυπουργού Μπάρτολ από την αρχή του χρόνου, με άμεσο κίνδυνο να σταματήσει η χρηματοδότηση από τον γερμανικό προϋπολογισμό για την επόμενη χρονιά.
Δείπνο Μισέλ στην καγκελαρία
Η πρόκληση της διεύρυνσης της ΕΕ και της προαπαιτούμενης θεσμικής μεταρρύθμισης στη λήψη αποφάσεων είναι αντικείμενο του γεύματος που παραθέτει ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην καγκελαρία.
Στο δείπνο, εκτός από τον γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα παρακαθίσουν ο καγκελάριος της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ, ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ Ντε Κρο, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν και ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα. Την ευθύνη της σύνθεσης έχει ο πρόεδρος του Συμβουλίου.