Ανεβάζει ταχύτητες το υπουργείο Οικονομικών για τον έλεγχο των ενστάσεων που έχουν υποβάλει σχεδόν οι μισοί δήμοι της χώρας οι οποίοι έχουν ζητήσει «κούρεμα» ακόμα και πάνω από 50% των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Η αρμόδια επιτροπή εξετάζει μία προς μία τις αιτήσεις με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι περισσότερες απορρίπτονται καθώς δεν είναι εμπεριστατωμένες από τους δήμους.
«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη όλες τις ενστάσεις» ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης (στο «Βήμα της Κυριακής») για να προσθέσει ότι ακόμα και αυτές που δεν είναι επαρκώς στοιχειοθετημένες θα εξεταστούν όσο το δυνατόν «πιο εντατικά και ολοκληρωμένα».
Μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος των ενστάσεων θα πιάσουν δουλειά οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων οι οποίοι θα αναλάβουν τον επαναπροσδιορισμό των τιμών ζώνης στις περιοχές που η επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών διαπιστώσει υπερβολικές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες οι οποίες εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2022.
«Το επόμενο βήμα», όπως λέει ο Χάρης Θεοχάρης, «δεν είναι να αλλάξουμε τις αντικειμενικές αξίες αλλά να δώσουμε εντολή στους εκτιμητές να επανεκτιμήσουν τις αξίες στις περιοχές τις οποίες πρέπει να επανεξετάσουμε». Το τοπίο με τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των δήμων θα ξεκαθαρίσει εντός του 2024, ενώ στην περίπτωση που υπάρξουν νέες τιμές ζώνης, αυτές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.
Ανοιξε η «ψαλίδα»
Πάντως δεν αναμένονται ανατροπές στον χάρτη των ακινήτων καθώς σχεδόν δυο χρόνια μετά την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων οι τιμές στην αγορά έχουν κάνει άλμα και η ψαλίδα μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών έχει ανοίξει για τα καλά.
Για παράδειγμα, διαμέρισμα 83 τ.μ. του 5ου ορόφου στο Κολωνάκι το οποίο κατασκευάστηκε το 1950 αγοράστηκε φέτος στην τιμή των 800.000 ευρώ ή 9.639 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο όταν η αντικειμενική αξία στη συγκεκριμένη περιοχή ανέρχεται σε 4.250 ευρώ. Ενα διαμέρισμα 55,30 τετραγωνικά στο Κουκάκι του 1969 πουλήθηκε 425.000 ευρώ ή 7.685 ευρώ το τετραγωνικό όταν η τιμή ζώνης στην περιοχή ανέρχεται σε 3.450 ευρώ το τετραγωνικό.
Οι ενστάσεις
Σημειώνεται ότι περίπου 145 Δήμοι ζήτησαν με αιτιολογημένη γνώμη τη μείωση αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022.
Τον «χορό» των αιτημάτων για «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων άνοιξε ο Δήμος Αθηναίων που ζήτησε τη μείωση των αυξήσεων στις τιμές ζώνης κατά 50% και ακολούθησαν δεκάδες δήμοι της Αττικής και της υπόλοιπης χώρας. Στην Αττική «κούρεμα» αντικειμενικών αξιών έχουν ζητήσει οι Δήμοι Γλυφάδας, Καλλιθέας, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ζωγράφου, Αγ. Δημητρίου, Παλλήνης, Μοσχάτου-Ταύρου. Στους Δήμους της περιφέρειας εντάσσονται: Καλαμάτα, Ρόδος, Κιλκίς, Πύλος, Σάμος, Κέρκυρα, Πάτρα, Πύργος, Ιθάκη, Κομοτηνή κ.λπ.
Ψηφιοποίηση ζωνών
Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχωρούν παράλληλα και η ψηφιοποίηση των ζωνών σε όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών και η δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα ενταχθούν τα πάντα που αφορούν ένα ακίνητο, από τα στοιχεία της πολεοδομίας και του κτηματολογίου μέχρι και τον ψηφιακό χάρτη των αντικειμενικών αξιών. Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.
Επίσης, εμπλουτίζεται η διαδικτυακή εφαρμογή γεωχωρικής απεικόνισης των ζωνών του αντικειμενικού συστήματος Valuemaps. Καθημερινά, χιλιάδες πολίτες αναζητούν τις αντικειμενικές αξίες στον ψηφιακό χάρτη, με το ενδιαφέρον να είναι έντονο από ξένους οι οποίοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην ελληνική αγορά ακινήτων.