Νέες παρεμβάσεις για μείωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος ανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σε συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Εξετάζουμε και άλλες πτυχές και χρεώσεις των τιμολογίων για να προσπαθήσουμε να τα βελτιώσουμε, να γίνουν πιο ανταγωνιστικά», τόνισε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τις ρευματοκλοπές, τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και τη σήμανση των τιμολογίων. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η ριζική λύση για ανταγωνιστικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας θα προέλθει από την ταχύτερη και με όρους ανταγωνισμού είσοδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο σύστημα. Σε αυτό το πλαίσιο, όλοι οι διαγωνισμοί για ΑΠΕ που θα γίνουν στο εξής θα είναι μειοδοτικοί.
Περισσότερα προϊόντα με μείωση τιμής
Μέχρι 13 Νοεμβρίου 2023 τα προϊόντα που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία ήταν συνολικά 770, όπως επισημαίνεται, με το αρμόδιο υπουργείο να αναφέρει ότι έχει ξεπεραστεί κατά πολύ ο αρχικός στόχος των 500 κωδικών με μείωση το λιγότερο 5% στα ράφια των σουπερμάρκετ για τουλάχιστον έξι μήνες. Τα προϊόντα αυτά αφορούν 37 βασικές κατηγορίες, ενώ μέχρι στιγμής έχουν ανταποκριθεί 62 εταιρείες.
Προτάσεις για αύξηση παραγωγικότητας
Θεσμικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα και τις αγορές, κίνητρα για την ενθάρρυνση ιδιωτικών επενδύσεων σε τομείς υψηλής τεχνολογίας και εξαγωγικού προσανατολισμού, δημόσιες επενδύσεις σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία, βελτίωση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, πολιτικές εκπαίδευσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων, καθώς και προώθηση συγχωνεύσεων και συμπράξεων είναι ορισμένες από τις πολιτικές για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, οι οποίες προτάθηκαν από τους κοινωνικούς εταίρους και ενδιαφερόμενους φορείς, στο πλαίσιο της πρώτης διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης που διεξήχθη από το Εθνικό Συμβούλιο Παραγωγικότητας της Ελλάδας και της δημοσίευσης του πρώτου τεύχους του «Productivity Reviews» του ΚΕΠΕ.
H UniCredit αγοράζει κι άλλες μετοχές
Μεγάλο ενδιαφέρον για τη μετοχή της Alpha Bank επιδεικνύει η UniCredit καθώς μετά το 8,97% που απέκτησε από το ΤΧΣ προχώρησε στην αγορά επιπλέον μετοχών από το ταμπλό. Οπως προκύπτει από τη χρηματιστηριακή ανακοίνωση, απέκτησε μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών 211.138.299 μετοχές και 15.000.000 μετοχές από την αγορά, φτάνοντας το ποσοστό στο 9,6%.
Αύξηση ποσοστού ΤΧΣ στην Attica Bank
Στο 72,5% από 69,5% ανέρχεται πλέον το ποσοστό των μετοχών του ΤΧΣ στην Attica Bank, μετά την εισαγωγή του συνόλου των 4.980.256 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της τράπεζας. Σύμφωνα με την Attica Bank, η αύξηση του ποσοστού του ΤΧΣ προέκυψε κατόπιν της εισαγωγής του συνόλου των 4.980.256 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της τράπεζας που εκδόθηκαν κατά μετατροπή παραστατικών τίτλων στο πλαίσιο υλοποίησης των προβλέψεων του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογία.
Μείωση εισαγόμενου πληθωρισμού
Πτωτικά κινήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο ο αποκαλούμενος και ως εισαγόμενος πληθωρισμός. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ετήσια μείωση 9,2% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία τον Σεπτέμβριο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Σεπτεμβρίου 2022, έναντι αύξησης 25,2% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2022 με το έτος 2021. Η μείωση τον Σεπτέμβριο, σε ετήσια βάση, προήλθε κυρίως από την πτώση των τιμών στην ενέργεια. Αντίθετα, παρατηρήθηκε αύξηση στην κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων.
Ευρωπαϊκό ψηφιακό πορτοφόλι
Ενα βήμα πριν από την εισαγωγή του ψηφιακού πορτοφολιού στην καθημερινότητά τους βρίσκονται πλέον οι ευρωπαίοι πολίτες, αποκτώντας με το Digital Identity Wallet εναλλακτική λύση διαδικτυακής ταυτοποίησης. Οπως σημειώνει και το ΣΕΠΕ, με σκοπό τη διασφάλιση μιας αξιόπιστης και ασφαλούς ψηφιακής ταυτότητας για όλους τους Ευρωπαίους, η προεδρία του Συμβουλίου και οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία για ένα νέο πλαίσιο για μια ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα (eID).