Η εξεταστική για τα Τέμπη…
Η συζήτηση σήμερα στη Βουλή της πρότασης του ΚΚΕ, για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το έγκλημα των Τεμπών που συντάραξε τη χώρα τον περασμένο χειμώνα, εμπεριέχει και ένα παρασκήνιο, καθόλου κολακευτικό για τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν εννοώ βέβαια το ΚΚΕ που κατέθεσε τη σχετική πρόταση, την οποία σήμερα στη Βουλή η ΝουΔου θα κάνει αποδεκτή και έτσι θα συγκροτηθεί μια εξεταστική επιτροπή που θα ασχοληθεί με το έγκλημα.
Οχι. Εννοώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – και ειδικότερα το ΠΑΣΟΚ. Που κατέθεσε τη δική του πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον λαμβάνω υπόψη μου, διότι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μετά τις εκλογές, το τελευταίο που θα τον απασχολούσε θα ήταν να υποβάλει πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τα Τέμπη. Αν και πρέπει να πω εδώ, ότι ο Φάμελλος ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προσπάθησε πολύ ο άνθρωπος να εμφανίσει μια επάρκεια το κόμμα του, έστω στα στοιχειώδη.
Το ΠΑΣΟΚ όμως; Προσέξτε παρακαλώ τι πληροφορήθηκα χθες και μου δημιούργησε αυτόν τον προβληματισμό: η δικογραφία για τα Τέμπη, και ειδικότερα το σκέλος που αφορά τις πολιτικές ευθύνες για το δυστύχημα, είχε αποσταλεί στη Βουλή από τις αρχές Ιουλίου. Ανακοινώθηκε δε στο Σώμα, διά στόματος προέδρου Τασούλα, στις 19 Ιουλίου. Τι είπε ο πρόεδρος Τασούλας; Οτι η Βουλή παρέλαβε εισαγγελικό έγγραφο για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών πολιτικών προσώπων για τα Τέμπη. Το ανακοίνωσε εκ καθήκοντος, και προς ενημέρωση των κομμάτων, ώστε με τη σειρά τους να αναζητήσουν το έγγραφο και ό,τι το συνόδευε, προκειμένου να ενεργήσουν τα δέοντα.
…και το λάθος του ΠΑΣΟΚ
Ωραία ως εδώ; Πάμε παρακάτω. Τι έπρεπε να κάνει το ΠΑΣΟΚ; Αυτό που θα έκανε κάθε κόμμα το οποίο διαθέτει καλά αντανακλαστικά, αρπάζει κάθε ευκαιρία που του παρουσιάζεται, την αξιοποιεί και (μας) δηλώνει με τον τρόπο αυτό ότι έχει τα φόντα να αναδειχθεί σε αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα. Εν προκειμένω, μελετάει τα έγγραφα, αναδεικνύει τα θέματα και συντάσσει αμέσως την πρότασή του, για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, με βάση την εισαγγελική παραγγελία και τα στοιχεία της δικογραφίας. Οι ευθύνες άλλωστε δεν το ακουμπάνε, ώστε να δικαιολογείται για την όποια καθυστέρηση. Εντοπίζονται στο τι έκαναν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την περίφημη σύμβαση 717 του ΟΣΕ, τουτέστιν οι πιθανές ευθύνες που θα πρέπει να διερευνηθούν αφορούν τον Κ. Καραμανλή και τον Χρ. Σπίρτζη.
Τι έκανε επί 4 μήνες το ΠΑΣΟΚ; Τίποτε. Το κλωθογύριζε από εδώ, το πήγαινε από εκεί, άφησε να περάσει ανεκμετάλλευτο όλο αυτό το χρονικό διάστημα, και όταν τους πρόλαβε όλους το ΚΚΕ με τη δική του πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που είναι – πρέπει να το πούμε κι αυτό – πολύ πιο light κατάσταση από την Προανακριτική, κατηγόρησαν το ΚΚΕ ότι λειτουργεί ως δεκανίκι της κυβέρνησης. Επειδή η ΝουΔου, που δεν είναι τίποτε κορόιδα, άδραξε αμέσως την ευκαιρία και είπε «ναι» στην Εξεταστική, στέλνοντας την πρότασή του ΠΑΣΟΚ (και του ΣΥΡΙΖΑ που θα ακολουθήσει) στον «κουβά».
Επιμύθιο δεν μπορεί να υπάρξει άλλο για όλο αυτό, παρά μόνο ένα, το εξής: «για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολλή», παιδιά…
Αισχροκέρδεια με παρελθόν
Καλά περάσαμε με τις παραστάσεις που έδινε επί καθημερινής βάσεως το «τσίρκο Μεντράνο» της Αριστεράς, δεν μπορώ να πω, αλλά αυτό δεν θα μας κάνει να ξεχάσουμε κιόλας μερικές από τις κυβερνητικές δεσμεύσεις οι οποίες παραμένουν σε εκκρεμότητα. Με αφορμή λοιπόν μια επίσκεψη που έκανε ο πρόεδρος Κυριάκος σε ένα σουπερμάρκετ για να δει από κοντά τι συμβαίνει στα ράφια, μπροστά από τα οποία εξελίσσεται καθημερινά «θρήνος και κοπετός», διερωτήθηκα τι έγινε με εκείνους τους ελέγχους «σε πέντε – έξι πολυεθνικές», που διεξάγει η κυβέρνηση, στον απόηχο του εντοπισμού κρουσμάτων αισχροκέρδειας από την Procter & Gamble και την Unilever – θυμάστε, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, λάδια, κ.λπ.
Εχουν αποδώσει κάτι; Συνεχίζονται; Διεκόπησαν για κάποιο λόγο; Βρέθηκαν ότι αυτές, σε αντίστιξη με τις «συναδέλφους» τους, λυπήθηκαν τους έλληνες καταναλωτές και είπαν εμείς δεν θα κερδοσκοπήσουμε; Τι ακριβώς έχει γίνει; Η κυβέρνηση, υποθέτω, θα μπει στον κόπο να μας ενημερώσει κάποια στιγμή. Οχι;
Και κάτι συναφές με τα προηγούμενα: είχα διατυπώσει το ερώτημα, επίσης, αν η κυβέρνηση προτίθεται να ενημερώσει τους πολίτες από πότε έπεσαν θύματα των ληστρικών αυξήσεων αυτών των δύο πολυεθνικών. Καμία απάντηση. Το επαναφέρω λοιπόν: πότε εντοπίστηκε η κερδοσκοπία από τις δύο πολυεθνικές, την Procter & Gamble και την Unilever, και τους επιβλήθηκε από 1 εκατομμύριο πρόστιμο; Αφορούσε κερδοσκοπική δραστηριότητα ενός μηνός, τριών μηνών, πέντε, οκτώ, δέκα; Πότε;
Και το 1 εκατ. στην καθεμιά τους είναι αναλογικό; Ή πρόκειται για μια μορφή πέναλτι, η οποία δεν παίρνει υπόψη της το διάστημα στο οποίο έλαβε χώρα το «έγκλημα»; Απαντήσεις, για να μην κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας, δηλαδή…
Ανεπαρκής εκπαίδευση στην ΕΛ.ΑΣ.
Η τραγωδία στο Λεοντάρι της Θήβας, με τον θάνατο του 17χρονου από «τυχαία εκπυρσοκρότηση» του όπλου ενός αστυνομικού, εξακολουθεί να προκαλεί πολλές αντιδράσεις, αλλά αυτό που με κάνει να ανησυχώ περισσότερο είναι ότι η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Γ. Οικονόμου μοιάζουν να μην έχουν καταλάβει πού εντοπίζεται το πρόβλημα. Ητοι στη διάλυση της ΕΛ.ΑΣ., της οποίας παρεπόμενο εκτός των άλλων είναι και η ανεπάρκεια της εκπαίδευσης των αστυνομικών. Ακουγα χθες το πρωί στον Σκάι τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και πραγματικά αισθάνθηκα περισσότερη ανησυχία. Διότι είπε μεν εκείνα τα κλασικά (και αναμενόμενα) ότι θα διερευνηθεί πλήρως το περιστατικό με τον θάνατο του μικρού, αλλά είπε και κάτι άλλα, τσάμικα, τα οποία προφανώς δεν μπορούν να καθησυχάσουν κανέναν, ότι επιτέλους «διαβάζουν» σωστά το γεγονός. Ιδού ένα απόσπασμα, για να βγάλετε συμπέρασμα:
«Οταν έχουμε» είπε «συνθήκες παραβατικότητας και απείθειας πολλαπλασιάζονται δυστυχώς οι πιθανότητες να έχουμε περιστατικά με τραγική κατάληξη»!!!
Ελα, τι λες; Σοβαρά; Κι εμείς που πιστεύαμε το αντίθετο, ότι δηλαδή «αν οι συνθήκες απείθειας και παραβατικότητας πολλαπλασιάζονται», πρέπει η αστυνομία να είναι τόσο καλά εκπαιδευμένη ώστε να αποτρέπει να έχουμε «περιστατικά με τραγική κατάληξη», μάλλον λάθος κάναμε, ε; Αλήθεια ο Πρωθυπουργός τι έχει να πει επί του συγκεκριμένου; Τον αντιπροσωπεύει αυτή η θέση του υπουργού του; Το έχω απορία, πραγματικά…
Για περιορισμένες παραστάσεις
Καλά το είχα καταλάβει εγώ ότι το έργο «ο Κασσελάκης πρόεδρος» είναι για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Μέχρι τις ευρωεκλογές συγκεκριμένα. Του ξέφυγε (;) του Νικόλα του «13-0 από τα αποδυτήρια» Παππά και το είπε σε μια συνέντευξη στο Οne, αλλά πέρασε μάλλον απαρατήρητο, γενικά. Τι είπε το παλικάρι; Οτι ο πήχης για τον Κασσελάκη είναι το ποσοστό που πήρε το κόμμα στις εθνικές εκλογές, ήτοι το 17%. Το τι θα γίνει αν το κόμμα δεν πιάσει το 17% που έλαβε υπό τον πρόεδρο Αλέξη, τον απόμαχο, τον βετεράνο στις εκλογές του Ιουνίου, δεν μας το είπε ο Νικόλας. Το άφησε έτσι στο δήθεν αδιάφορο, να το σκεφτούμε μόνοι μας. Food for thought, όπως θα λέγαμε και στην εύανδρο Ηπειρο, με εκείνη την οξφορδιανή προφορά που τρελαίνει κόσμο, την τροφή για σκέψη…
Για «σχόλασμα» τον έχουν τον καινούργιο αρχηγό, αν δεν πιάσει το 17%. Εμφανές…