Νέο γύρο εσωκομματικής έντασης πυροδοτεί η επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη να χαρακτηρίσει το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ που συγκέντρωσε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ως «τη μνημονιακότερη πολιτική» του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση κορυφαίων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εν μέσω φημών για νέες αποχωρήσεις στελεχών.

Στη σκιά των παραπάνω συνεδριάζει σήμερα στις 15:30 το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ, με αντικείμενο τον πολιτικό και οργανωτικό σχεδιασμό του κόμματος. Μια συνεδρίαση στην οποία δεν θα παραστεί η Έφη Αχτσιόγλου, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων που δεν μπορεί να αναβάλει, έχοντας ενημερώσει σχετικά την Κουμουνδούρου.

Συνεδρίαση στην οποία ο Κασσελάκης αναμένεται να τείνει χείρα φιλίας στην κ. Αχτσιόγλου, που πλέον καταγράφεται ως ο αντίρροπος πόλος εντός κομματικών τειχών. Κάτι που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε και χθες, στην συνέντευξη που παραχώρησε στο MEGA, περπατώντας στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας: «Από μεριάς μου θα είναι μεγάλη μου τιμή να παραμείνουν και να συνεργαστούμε πραγματικά. Δεν υπάρχει στενός κύκλος. Η πόρτα μου είναι ανοιχτή. Για άλλη μια φορά τείνω χείρα φιλίας, ελάτε. Το έχει ανάγκη ο κόσμος. Προφανώς το κόμμα μας είχε παθογένειες. Είναι μια καινούρια μέρα».

Λίγες ώρες νωρίτερα, ωστόσο ο Νίκος Καρανίκας, υποστηρικτής του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε αποκαλέσει τα στελέχη της τάσης «6 συν 6» ως «αναξιόπιστους», «υπερόπτες» και «ανίκανους», καταλήγοντας πως «οι αποχωρήσεις ανοίγουν και κλείνουν δρόμους.

Μαξιλαροπόλεμος…

Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλεί η πολεμική που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα ο Στέφανος Κασσελάκης απέναντι στην κυβερνητική θητεία του Αλέξη Τσίπρα στην προσπάθεια του να πλήξει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ που άφησε ο κ. Τσακαλώτος ήταν η πιο μνημονιακή απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε, χθες, συνέντευξη του στο Mega, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια αποστροφή που δεν θα μπορούσε να περάσει «αναίμακτα», καθώς το «μαξιλάρι» αποτελούσε στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης της Αριστεράς.

Το δριμύ κατηγορώ που εξαπέλυσε ο Στέφανος Κασσελάκης εναντίον της οικονομικής πολιτικής του κόμματος, προκάλεσε έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις, με στελέχη να διερωτούνται για την σκοπιμότητα της επιλογής αυτής, με δεδομένο ότι ο ίδιος ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είχε εγκωμιάσει την παραπάνω πρωτοβουλία της διακυβέρνησης Τσίπρα λίγες εβδομάδες πριν.

Πολλοί ήταν εκείνοι που ερμήνευσαν τα λεγόμενα του κ. Κασσελάκη ως «ευθεία βολή» στον Τσίπρα, με ενδεικτική την οργισμένη αντίδραση του Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος εγκάλεσε τον νέο πρόεδρο, για «υπονόμευση του συλλογικού άθλου του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019, υπό την καθοδήγηση και την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα». Μάλιστα, τον συμβούλεψε «να μην εκτίθεται και να μη δίνει λαβή στη Νέα Δημοκρατία «με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου».

Αντίδραση υπήρξε και από τον Αλέξη Χαρίτση που έγραψε στα social media: «όπως ακριβώς τα λέει ο Γιάννης Δραγασάκης. Περήφανοι μέχρι τέλους για τη μεγάλη προσπάθεια του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης μας για έξοδο από τα Μνημόνια και την ανόρθωση της οικονομίας μας».

Και ο Τσίπρας

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας πάντως, στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, εθεάθη χθες να γευματίζει δημόσια με ένα πρόσωπο υψηλής αποδοχής από τις τάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Δείπνο, για το οποίο πηγές που βρίσκονται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, ανέφεραν: «Ο πρώην πρωθυπουργός συναντά κατά καιρούς φίλους και πρώην συνεργάτες. Τι πιο φυσιολογικό. Ας μη τα συνδέουμε όλα με την πολιτική επικαιρότητα».

Εν αναμονή…

Όσον αφορά τις διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αυτές είναι σε πλήρη εξέλιξη. Τα στελέχη που συσπειρώνονται γύρω από την Έφη Αχτσιόγλου βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με μέλη και στελέχη του κόμματος προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους, με τα σενάρια περί αποχώρησης του μπλοκ γύρω από την πρώην υπουργό Εργασίας να είναι απόλυτα ενεργά.

Οι «6+6» τις επόμενες μέρες σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν την πανελλαδική τους συνδιάσκεψη, βολιδοσκοπώντας αντιδράσεις.