Η σημερινή πραγματικότητα στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα μπορούσε απλώς να δοθεί με δύο εικόνες. Η πρώτη είναι η πολεμική στην Κεντρική Επιτροπή του περασμένου Σαββατοκύριακου που κατέληξε σε μίνι διάσπαση με την αποχώρηση των στελεχών της Ομπρέλας. Η δεύτερη εικόνα είναι από την «on the road» στο κέντρο της Αθήνας συνέντευξη του προέδρου του κόμματος στην εκπομπή Live News του Νίκου Ευαγγελάτου στο Mega, όπου διακοπτόταν από την επαφή του με τον κόσμο.
Η πρώτη εικόνα θα έχει προφανώς και συνέχεια και λόγω του ότι η δίνη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει και άλλα επεισόδια. Η δεύτερη, είναι από τη στρατηγική εξωστρέφειας που θέλει ο Στέφανος Κασσελάκης. Το είπε εξάλλου ο ίδιος με τον τρόπο του: «Γιατί είναι έκπληξη να περπατάς στον κόσμο;».
Εδώ έριξε το γάντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάνε μαζί μια μέρα στη λαϊκή. Εδώ έριξε και τις βολές του στο εντός μπλοκ του κόμματος: «Πώς γίνεται κάποιος να αυτοαποκαλείται αριστερός και να είναι κατά της άμεσης Δημοκρατίας», διερωτήθηκε ο Κασσελάκης. «Κάποιοι ήταν μέρος μιας στρατηγικής που πήρε την απάντησή της», συμπλήρωσε με ευθεία βολή κατά των εσωκομματικών του αντιπάλων, ενώ αναρωτήθηκε για την επιστροφή των βουλευτικών εδρών: «Δεν είχαν συμφωνήσει με τον Κώδικα Δεοντολογίας που το προβλέπει;», δείχνοντας προς τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα που έχουν αποχωρήσει από την ΚΟ του κόμματος. Για τον Τσακαλώτο έριξε την ευθεία βολή πως το «μαξιλάρι» ήταν το πιο μνημονιακό μέτρο. Για τον Νίκο Φίλη πως όταν συναντήθηκαν, ο δεύτερος του είπε να μη λέει τον όρο «πατριωτική Αριστερά».
Εκτελεστικό χωρίς Αχτσιόγλου
Το πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής ενδεχομένως να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο σήμερα, καθώς το μεσημέρι θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος με θέματα τον πολιτικό και οργανωτικό σχεδιασμό. Το ΕΓ απαρτίζεται από εννέα μέλη: τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τους δύο γραμματείς Ράνια Σβίγκου και Γιώργο Βασιλειάδη (ανήκουν στους «ενωτικούς»), τον επικεφαλής της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλο (επίσης κινείται ενωτικά), τη γραμματέα της ΚΟ Θοδώρα Τζάκρη, την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη, την Εφη Αχτσιόγλου, τη Ρένα Δούρου και τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (είχε διαφωνήσει με το εσωκομματικό δημοψήφισμα).
Η Αχτσιόγλου θα απουσιάσει, ωστόσο, από τη σημερινή συνεδρίαση, επικαλούμενη «ανειλημμένες υποχρεώσεις που δεν μπορεί να αναβάλει». Φέρεται δε, να ενημέρωσε σχετικά την Κουμουνδούρου, λέγοντας ότι δεν υπάρχει πολιτική διάσταση στην απουσία της.
Με το ένα πόδι εκτός κόμματος
Ο Κασσελάκης, όπως έκανε και χθες, αναμένεται να συνεχίσει να τείνει χείρα φιλίας στην Αχτσιόγλου, η οποία καταγράφεται πλέον ως ο αντίρροπος πόλος – με όλο το μπλοκ γύρω από αυτή – εντός κομματικών τειχών. Κατά τη συνεδρίαση του ΕΓ αναμένεται επίσης να έχουμε αντικαταστάσεις στον οργανωτικό ιστό του χώρου μετά τις αποχωρήσεις, και θα έχει ενδιαφέρον η νέα ανθρωπογεωγραφία.
Τα σενάρια πάντως αποχώρησης του μπλοκ γύρω από την Αχτσιόγλου είναι απόλυτα ενεργά και πηγές που έχουν γνώση του χώρου μιλούν ακόμη και για άμεσες εξελίξεις αν και οι συσκέψεις μέχρι στιγμής είναι διερευνητικού τύπου και αναμένεται εντός εβδομάδας να υπάρξει και νέο μάζεμα – όλο το επόμενο δεκαήμερο θα έχει πάντως διεργασίες από μεριάς του εν λόγω μπλοκ. Σήμα αποχώρησης, εξάλλου, εξέπεμψε χθες και ο πρώην υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς, αναφέροντας (ΕΡΤ) ότι «δεν βλέπω τον εαυτό μου να ανήκει σε ένα τέτοιο κόμμα».
Η όλη εξωστρέφεια που επιδιώκει ο Κασσελάκης περνά και από το αίτημα που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τα Τέμπη και, όπως λένε κομματικές πηγές, «θα επιμείνουμε μέχρι τέλους στην ανάγκη πλήρους διερεύνησης των πραγματικών αιτιών της σύγκρουσης των τρένων και της απόδοσης ευθυνών».
Χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε στη Βουλή με τον Συνήγορο του Πολίτη, Ανδρέα Ποττάκη και σχολίασε πως «η στήριξη και η προστασία του κύρους των Ανεξάρτητων Αρχών, οι οποίες βάλλονται καθημερινά από τις αντιθεσμικές πρακτικές της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ».