Μία ώρα και 40 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του έλληνα Πρωθυπουργού με τον γερμανό καγκελάριο. Δεν ήταν λίγο, εκτός της διευρυμένης συζήτησης με τη συμμετοχή και των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών, Ολαφ Σολτς και Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν και το καθιερωμένο τετ-α-τετ στον 7ο όροφο της καγκελαρίας με θέα τον γυάλινο τρούλο της Μπούντεσταγκ, πριν εμφανιστούν στην κοινή συνέντευξη Τύπου στην καγκελαρία.
Σολτς και Μητσοτάκης είχαν πολλά να πουν, για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τα ευρωπαϊκά, το Μεταναστευτικό, τη διμερή συνεργασία. Συζήτησαν ελάχιστα, πάντως, τα θέματα που σχετίζονται με την οικονομία, όπως είπε ο Πρωθυπουργός στους έλληνες και γερμανούς δημοσιογράφους. «Αυτό αποτελεί σίγουρα σημαντική πρόοδο», πρόσθεσε, θυμίζοντας τις εποχές που η οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας μονοπωλούσε τις συναντήσεις κορυφής. «Αυτά έμειναν πίσω μας πια» διαπίστωσε ο Μητσοτάκης, με εμφανή ικανοποίηση που «αλλάζει το αφήγημα των ελληνογερμανικών σχέσεων», εστιάζοντας πλέον στο «αισιόδοξο πρίσμα δύο χωρών που πατάνε καλά στα πόδια τους».
Για τον γερμανό καγκελάριο, η εξέλιξη που είχε η Ελλάδα ήταν ένα «εξαιρετικό κεφάλαιο επιτυχούς ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» και τώρα έχει ανοίξει μία «νέα εποχή».
Ο πονοκέφαλος
Σήμερα ο πονοκέφαλος για τις κυβερνήσεις Αθήνας και Βερολίνου είναι το Προσφυγικό. Με τη νέα έξαρση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τη δεξιά Χριστιανική Ενωση CDU/CSU, ενώ ανεβαίνει αλματωδώς η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), είναι δεύτερο κόμμα στις δημοσκοπήσεις. Μόλις προ ημερών η κεντροαριστερή κυβέρνησή του ανακοίνωσε σημαντική στροφή της Γερμανίας με περιορισμό των κοινωνικών παροχών σε αιτούντες άσυλο, αλλά και συνοριακούς ελέγχους με γειτονικές χώρες, για να περιοριστούν οι «δευτερογενείς» ροές.
Στο θέμα αυτό ο Σολτς πιέζει από καιρό την ελληνική πλευρά, το έθεσε και στη συνάντηση του Βερολίνου. «Πρέπει να βρούμε γρήγορα πρακτικές λύσεις, οι οποίες θα αλλάξουν τα δεδομένα τής δευτερογενούς μετανάστευσης, θα την περιορίσουν και θα λύσουν τα προβλήματα του παρελθόντος», είπε ο καγκελάριος.
Το πρόβλημα των δευτερογενών ροών αναγνώρισε και ο Πρωθυπουργός, απαντώντας στην ερώτηση για «δεκάδες χιλιάδες άτομα που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, τους έχει χορηγηθεί άσυλο, αλλά παραμένουν στη Γερμανία». Παρέπεμψε στην επιτάχυνση της επεξεργασίας αιτήσεων ασύλου στην Ελλάδα και την αυστηρή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων για να προσθέσει: «Θέλω να είμαι απολύτως σαφής: όταν χορηγούμε άσυλο σε κάποιον στην Ελλάδα, η πρόθεσή μας είναι αυτός να μείνει στην Ελλάδα. Εξάλλου, έχουμε μεγάλες ανάγκες ως προς το εργατικό δυναμικό της πατρίδας μας και θα θέλαμε οι άνθρωποι αυτοί να επιλέξουν να κάνουν την Ελλάδα τον μόνιμο τόπο παραμονής τους». Η δήλωση αυτή προκάλεσε σίγουρα ικανοποίηση στον καγκελάριο, όπως και η ρήση του Πρωθυπουργού στα ελληνικά και γερμανικά ότι «ο φίλος στην ανάγκη φαίνεται».
Οι πόροι
Αυτό λειτουργεί και προς την αντίθετη κατεύθυνση: η Ελλάδα χρειάζεται την υποστήριξη της Γερμανίας στο αίτημα για αύξηση των ευρωπαϊκών πόρων για το Μεταναστευτικό που έθεσε ο Πρωθυπουργός και στην καγκελαρία. Στην αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, είπε, η Ελλάδα επιμένει σε αύξηση των ευρωπαϊκών πόρων, όχι μόνο για τη βοήθεια στην Τουρκία στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό, αλλά «για να βοηθηθούν χώρες όπως η Ελλάδα, οι οποίες επιβαρύνονται από βαριές υποδομές που δημιουργήθηκαν με ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά πρέπει να συντηρούνται και με ευρωπαϊκούς πόρους». Η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη. Και όπως πληροφορούνται «ΤΑ ΝΕΑ», ο Πρωθυπουργός βρίσκει επ’ αυτού «ευήκοον ους» στον γερμανό καγκελάριο.