Πριν από περισσότερα από 3.000 χρόνια, περίπου την εποχή της ακμής του Μυκηναϊκού και του Μινωικού πολιτισμού, ένας άλλος λαός είχε δημιουργήσει ένα δίκτυο εμπορικών κόμβων στην απέραντη πεδιάδα της Παννονίας, μοιρασμένη ανάμεσα στη σημερινή Ρουμανία, Ουγγαρία και Σερβία.
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες είχαν ανακαλυφθεί κάποιοι οικισμοί της Εποχής του Χαλκού, όμως οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι η περιοχή παρέμενε στο περιθώριο των πολιτιστικών εξελίξεων στην Ευρώπη.
Μια διαφορετική εικόνα προκύπτει τώρα από πολυετή προσπάθεια που βασίστηκε σε ανάλυση δορυφορικών εικόνων στο Google Earth και αεροφωτογραφίσεις, αναφέρει ο δικτυακός τόπος του Science.
Η ομάδα του Μπάρι Μόλοϊ, αρχαιολόγου του University College στο Δουβλίνο, αναφέρει ότι εντόπισε ερείπια περισσότερων από 100 κλειστών κατασκευών στη Σερβία, διάσπαρτων σε μια ζώνη 150 χιλιομέτρων κατά μήκος του ποταμού Τίσα.
Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα κτίσματα ήταν μέρος ενός μεγάλου δικτύου οικισμών που συμμετείχαν στο επικερδές εμπόριο χαλκού πριν από περίπου 3.600 χρόνια, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση PLoS ONE.
Τα έργα κατασκευάστηκαν μεταξύ του 1550 και του 1200 π.Χ,, προκύπτει από θραύσματα αγγείων που βρέθηκαν στα κτίσματα και οστά ζώων που υποβλήθηκαν σε ραδιοχρονολόγηση.
Σε αντίθεση με τις περίκλειστες, πυκνοκατοικημένες πόλεις της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Μέσης Ανατολής, οι λαοί της πεδιάδας της Παννονίας φαίνεται πως κρατούσαν τις αποστάσεις τους και ζούσαν σε οικισμούς μερικών δεκάδων ανθρώπων.
Πιθανώς η οικονομία τους βασιζόταν στο εμπόριο χαλκού που διαμόρφωνε τις κοινωνίες της εποχής. Tους τρεις αιώνες που ακολούθησαν το 1600 π.Χ. γνώρισαν επίσης την ακμή τους οι πολισμοί των Μυκηναίων, των Χετταίων, των Βαβυλώνιων και των Αιγυπτίων του Νέου Βασιλίου.
Οι λαοί της πεδιάδας της Παννονίας χάθηκαν γύρω στο 1200 π.Χ. Οι οικισμοί είτε εγκαταλείφθηκαν είτε καταστράφηκαν εσκεμμένα, περίπου την ίδια εποχή που σπουδαίοι πολιτισμοί της Εποχής του Χαλκού κατέρρεαν και αλλού στην Ευρώπη, από την Ελλάδα μέχρι τη Γερμανία.
Τα νέα ευρήματα στην Παννονία ίσως προσθέτουν ένα μικρό κομμάτι στο παζλ του μυστηρίου.