Τους πέντε φιναλίστ για το βραβείο του κορυφαίου αθλητή στίβου της χρονιάς ανακοίνωσε η World Athletics. Αλλά εδώ είχαμε μια δυσάρεστη έκπληξη για τον Μίλτο Τεντόγλου. Ο άλτης απουσιάζει από τη λίστα, μολονότι κατά τη διάρκεια του 2023 κατέκτησε το χρυσό στο Παγκόσμιο, αλλά και το χρυσό στο Ευρωπαϊκό, στον κλειστό. Οι Νόα Λάιλς (ΗΠΑ, σπριντ), Κέλβιν Κίπτουμ (Κένυα, μαραθώνιος), Μόντο Ντουπλάντις (Σουηδία, επί κοντώ), Ράιαν Κράουζερ (ΗΠΑ, σφαιροβολία) και Νίραζ Τσόπρα (Ινδία, ακοντισμός) διαμορφώνουν την τελική πεντάδα, με τους Γιάκομπ Ινγκεμπριγκτσεν, Σουφιάν Ελ Μπακαλί, Πιρς Λεπάζ, Κάρστεν Βάρχολμ και Αλβάρο Μαρτίν να μένουν επίσης εκτός. Πώς κρίνω το αποτέλεσμα;

Είναι φανερά μια αδικία, αφού η WA προτίμησε στην πεντάδα τον Τσόπρα που προέρχεται από την τεράστια (και ανεκμετάλλευτη ακόμα) αγορά της Ινδίας και είναι ο αθλητής αυτός κάτω από τον έλληνα πρωταθλητή στο ranking,  ενώ έχουν τις ίδιες επιτυχίες (παγκόσμιοι και ηπειρωτικοί πρωταθλητές). Αίσθηση, εξάλλου,  προκάλεσε στις γυναίκες που δεν χώρεσε στην πεντάδα η Αμερικανίδα Σακάρι Ρίτσαρντσον.

Η διαδικασία για την επιλογή

Να σημειώσω, συνεχίζοντας στο ίδιο… στιβικό κύμα, ότι οι κορυφαίοι προκύπτουν από την ψήφο του κοινού, μέσω της διαδραστικότητας στα social media, την ψήφο μέσω mail της οικογένειας του στίβου (εθνικές ομοσπονδίες και ΜΜΕ) και του συμβουλίου της WA που μετράει όμως για το 50% της αξιολόγησης των ψήφων! Οπως και να έχει, παράξενο μοιάζει πως ο δημοφιλής Τεντόγλου έμεινε εκτός λίστας.

Πώς θα ταξιδέψει το νέο ταλέντο της Γαλλίας

Γονική άδεια θα χρειαστεί να λάβει το ανερχόμενο αστέρι του γαλλικού ποδοσφαίρου, ο Γουαρέν Ζαΐρ Εμερί προκειμένου να ταξιδέψει στην Ελλάδα για το παιχνίδι της 21ης Νοεμβρίου με τη Γαλανόλευκη. Σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε το 2017 στη Γαλλία, οι ανήλικοι δεν μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό χωρίς τη συναίνεση τουλάχιστον ενός εκ των γονιών τους.

Ο Ζαΐρ Εμερί είναι μόλις 17 ετών και κλήθηκε για πρώτη φορά στους Μπλε. Αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του το Σάββατο στη Νίκαια, στο παιχνίδι με το Γιβραλτάρ, ενώ δεν αποκλείεται να τον χρησιμοποιήσει ο Ντεσάν και στο ματς με την Ελλάδα. Από τις 8 Μαρτίου του επόμενου έτους ο Ζαΐρ Εμερί δεν θα χρειάζεται γονική άδεια για να παίζει στο εξωτερικό.

Δηλαδή, εργάζεται μόνο οκτώ μήνες;

Ας δούμε αρχικά τα γεγονότα: στις 11 Φεβρουαρίου του 2022 προσλήφθηκε ο Ταρίκο από την εθνική μας ομάδα. Οποιος τα βάζει κάτω, διαπιστώνει πως το διάστημα που εργάζεται ο βοηθός του Πογέτ στα μέρη μας είναι 21 μήνες. Τι φέρνω στον νου; Πως προχθές το απόγευμα ο Πογέτ είπε ότι ο συνεργάτης του είναι απλήρωτος τους τελευταίους οκτώ μήνες! Μόνο αυτούς;

Μα, αν έχει πληρωθεί τους προηγούμενους, δηλαδή τους άλλους 13, πώς αλήθεια συνέβη αυτό; Πώς του κατέβαλε χρήματα η ΕΠΟ όταν «ο κ. Ταρίκο παρά τις επανειλημμένες προτροπές των οικονομικών υπηρεσιών της ΕΠΟ, αρνείται μέχρι και σήμερα να λάβει ελληνικό ΑΦΜ. Για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να εκδώσει νόμιμο παραστατικό και για τον ίδιο λόγο δεν μπορεί η ΕΠΟ να καταβάλει την αμοιβή του». Αυτό δεν ανακοινώθηκε από το πάρκο Γουδή; Τι να υποθέσω, τώρα; Μήπως τα έδιναν με άλλο τρόπο τα χρήματα; Υφίσταται κάποιο θέμα και όλοι αντιλαμβάνονται πού αναφέρομαι;  Εκτός αν εργαζόταν χωρίς να πληρώνεται!

Με συμπαράσταση μεγάλη

Πάνω από 3.500 φίλους του αναμένεται να έχει στη Φρανκφούρτη ο ΠΑΟΚ για τον «τελικό» πρωτιάς (και απευθείας πρόκρισης στους «16» του Κονφερενς Λιγκ) με την Αϊντραχτ.

Τα 2.850 εισιτήρια που βγήκαν online χθες το πρωί… εξαφανίστηκαν σε λιγότερο από μισή ώρα, με τους κατόχους διαρκείας που είχαν δικαίωμα να αγοράσουν να το κάνουν άμεσα. Αυτά ήταν τα εισιτήρια που δίνει ο γερμανικός σύλλογος στον Δικέφαλο αλλά στο Frankfurt Stadium οι φίλοι της ομάδας του Ραζβάν Λουτσέσκου θα είναι ακόμα περισσότεροι, δεδομένου ότι πολλοί  ομογενείς έχουν εξασφαλίσει το δικό τους εισιτήριο από την ομάδα της Φρανκφούρτης.

Συνέδριο στη Νέα Φιλαδέλφεια

Χθες το πρωί άρχισε επίσημα τις εργασίες του το 20ό συνέδριο του EFDN (Εuropean Football for Development Network) στην «Αγιά Σοφιά» με 250 επίσημα δηλωμένους συμμετέχοντες και με πάνω από 300 παρόντες συνολικά. Παρουσιάσεις έκαναν χθες εκπρόσωποι των Νιούκαστλ, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και Χαρτς ενώ σήμερα θα πάρουν σειρά οι Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Ρίβερ Πλέιτ και εκπρόσωπος της Premier League. Από πλευράς ΠΑΕ ΑΕΚ, το EFDN και τους ευρωπαϊκούς συλλόγους που συμμετέχουν στο συνέδριο καλωσόρισε επίσημα ο CEO κι αντιπρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Κοσμάς. Το επίσημο πρόγραμμα του συνεδρίου άνοιξε  από πλευράς ΑΕΚ η General Director της ΠΑΕ, Αγγελική Αρκάδη.

Αποθέωση για τον Πάλμα

Σύνθημα στα χείλη των οπαδών της Σέλτικ έγινε μέσα σε λίγους μήνες από την άφιξή του στη Γλασκόβη ο Λουίς Πάλμα. Οι εξαιρετικές εμφανίσεις (πέντε γκολ και πέντε ασίστ σε 12 συμμετοχές) με τη νέα του ομάδα έχουν ενθουσιάσει τους οπαδούς της Σέλτικ που πρόσφατα έφτιαξαν και τραγούδι για τον κυνηγό από την Ονδούρα. Από πλευράς του βέβαια και ο ίδιος ο Πάλμα απολαμβάνει την παρουσία του στο κλαμπ και νιώθει δικαιωμένος για την επιλογή που έκανε το καλοκαίρι όταν και πήρε μεταγραφή από τον Aρη.

Θέλουν τα ίδια μπαλάκια στο τένις

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους κορυφαίους τενίστες του κόσμου στις μέρες μας; Τα μπαλάκια! Χωρίς πλάκα. Υποστηρίζουν πως αν παίζεις σε κάθε τουρνουά με μπάλες διαφορετικής μάρκας και όχι με μία ενιαία, αυξάνονται κατά πολύ οι πιθανότητες τραυματισμών. Το έκανε θέμα αυτό ο Κάρλος Αλκαράθ στη διάρκεια των τελικών της ΑΤΡ: «Αυτή τη χρονιά έχω παίξει, αν δεν κάνω λάθος, με 20 ή 21 διαφορετικές μπάλες. Είναι τρελό. Πολλοί παίκτες τραυματίζονται γι’ αυτόν τον λόγο. Αν η ΑΤΡ θέλει το καλύτερο για κάθε τουρνουά, πρέπει να το αλλάξει αυτό. Αλλιώς όλοι θα τραυματιστούμε»! Το ότι έκανε αυτή τη δήλωση ο Ισπανός αμέσως μετά την ήττα του από τον Ζβέρεφ μάλλον τυχαίο ήταν…