Η Κύπρος φέρεται να έχει γίνει, μέσα σε μια δεκαετία, ένα σταυροδρόμι τόσο απαραίτητο όσο και άγνωστο στην παγκόσμια βιομηχανία «ταινιών για ενηλίκους», μια κατάσταση που συνδέεται και με τις πολύ ευνοϊκές φορολογικές συνθήκες που προσφέρει. Οι πληροφορίες προέκυψαν από τη μελέτη 3,6 εκατομμυρίων υπεράκτιων αρχείων που διέρρευσαν στη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) και στο γερμανικό Paper Trail Media και δημοσιεύθηκαν χθες στη «Monde». Σε αντίθεση με την Τσεχία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Κύπρος δεν διαθέτει κινηματογραφικά στούντιο. Ωστόσο, ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες «ιστότοπων για ενήλικες» στον κόσμο έχουν κάνει τη βάση τους στην Ευρώπη εκεί, όπως επίσης εταιρείες μάρκετινγκ ή διαφήμισης που συνεργάζονται με τη βιομηχανία πορνό.
Στη Λεμεσό
Γιατί; Στους διαδρόμους ενός συνεδρίου μάρκετινγκ που διοργανώθηκε τον Σεπτέμβριο στη Λεμεσό που συγκέντρωσε πολλές εταιρείες οι οποίες συνδέονται με τη βιομηχανία του πορνό, η απάντηση ήταν ομόφωνη: «Φόροι». «Υπάρχουν πολλές ειδικές διατάξεις που κάνουν τη διαδικασία πολύ ενδιαφέρουσα», δηλώνει υπάλληλος ενός ιστότοπου «cam» που εδρεύει στη Λεμεσό αλλά του οποίου τα «μοντέλα» – συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων του σεξ – λειτουργούν ανεξάρτητα σε όλο τον κόσμο. Εκτός από έναν φορολογικό συντελεστή που μπορεί να μειωθεί έως και στο 2,5%, η Κύπρος δεν φορολογεί μερίσματα και δικαιώματα.
Αυτές οι ιδιαιτερότητες, σύμφωνα με τη «Monde», την καθιστούν ιδανικό προορισμό για έναν κλάδο στον οποίο μεγάλοι όμιλοι διακινούν χρήματα μεταξύ πολλών εταιρειών. Ο βασικός τους στόχος είναι να επιτύχουν χαμηλά αποτελέσματα ώστε να πληρώσουν όσο το δυνατόν λιγότερο φόρο. Ως εκ τούτου, η μητρική εταιρεία χρεώνει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στις θυγατρικές της για το περιεχόμενο ή τη χρήση των πλατφορμών πληροφορικής της. Στην ορολογία της φορολογικής βελτιστοποίησης, αυτό ονομάζεται «κουτί IP», «κουτί πνευματικής ιδιοκτησίας», γράφει η «Monde».
Τα έγγραφα που μπόρεσαν να συμβουλευτούν η «Monde» και οι συνεργάτες της δείχνουν πώς η θυγατρική εταιρεία ενός μεγάλου ομίλου πλήρωσε μόλις 2 εκατ. ευρώ φόρους το 2019, για τζίρο 248 εκατ. ευρώ. Εμφάνισε ότι πλήρωσε περισσότερα από 220 εκατ. ευρώ σε άλλες θυγατρικές του ομίλου για διάφορες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και 84 εκατ. ευρώ σε πνευματικά δικαιώματα – έτσι τελικά η εταιρεία έδειξε ένα μέτριο αποτέλεσμα. Τα έγγραφα υποδηλώνουν ότι τα περισσότερα από τα κέρδη του ομίλου περνούν από την Κύπρο πριν μεταφερθούν σε άλλες θυγατρικές στην Ιρλανδία ή το Λουξεμβούργο.
Αυτές οι ρυθμίσεις «φορολογικής βελτιστοποίησης» είναι, καταρχήν, απολύτως νόμιμες. Αλλά η συγκεκριμένη εταιρεία εμφανίστηκε να έχει περισσότερες από 175 θυγατρικές που ανήκουν στον όμιλο σε περίπου δέκα χώρες, συμπεριλαμβανομένων περίπου δεκαπέντε στην Κύπρο, όπου έχει δημιουργήσει γραφεία σε ένα διακριτικό κτίριο σε προάστιο της Λευκωσίας. Ορισμένες από αυτές τις θυγατρικές έχουν κλείσει ή είναι ανενεργές. Ο όμιλος εξαγοράστηκε από επενδυτικό ταμείο στις αρχές του έτους και άρχισε να κλείνει και να αναδιοργανώνει ορισμένες από τις βασικές θυγατρικές του στο Λουξεμβούργο.
Δεν αρνούνται πελάτες
Για τους ιδιοκτήτες ιστότοπων για ενήλικες, η Κύπρος παρουσιάζει ένα δεύτερο ενδιαφέρον: το νησί εδώ και πολύ καιρό φιλοξενεί υπηρεσίες χρηματοδότησης και πληρωμών, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών που επιθυμούν να συνεργαστούν με εταιρείες πορνό. Σε άλλες χώρες οι μεγάλες τράπεζες και οι «γενικές δημόσιες» υπηρεσίες πληρωμών αρνούνται πελάτες από τη βιομηχανία του σεξ, για λόγους γοήτρου και νομικής ευθύνης. Το 2020, μετά τη δημοσίευση έρευνας των «New York Times», η Visa και η Mastercard διέκοψαν τις σχέσεις τους με την Pornhub, προτού επεκτείνουν το μπλοκάρισμα σε άλλες θυγατρικές. Οι τράπεζες είναι επίσης απρόθυμες να συνεργαστούν με ιστότοπους πορνό επειδή οι πληρωμές τους είναι ιδιαίτερα «επικίνδυνες», με υψηλά ποσοστά απόρριψης και αιτήματα ακύρωσης.