Εξαρση των ιώσεων από τον ιό Coxsackie καταγράφεται σε όλη τη χώρα με τους παιδιάτρους εντούτοις να εμφανίζονται καθησυχαστικοί, σημειώνοντας ότι πρόκειται για εποχικό φαινόμενο. Και επιμένουν πως παρά την ανησυχία που συνήθως προκαλείται – κυρίως στους γονείς – , κατά κανόνα τα συμπτώματα είναι ήπια με τις όποιες επιπλοκές να παραμένουν σπάνιες.
Αναλυτικότερα και όπως αναφέρει στο ένθετο «Υγεία» ο παιδίατρος και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κωνσταντίνος Ι. Νταλούκας, η σοβαρότητα των λοιμώξεων από τον ιό Coxsackie στα παιδιά εξαρτάται συχνά από τον τύπο του ιού, την ηλικία τους και την υγεία τους γενικά. «Σε γενικές γραμμές, οι περισσότερες λοιμώξεις προκαλούν ελαφρά έως μέτρια συμπτώματα και επιδεινώνονται σπανίως. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν πιο σοβαρά προβλήματα».
Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τον ειδικό οι λοιμώξεις με τον ιό Coxsackie «των τύπων Β2 έως Β5 μπορεί να προκαλέσουν οίδημα και φλεγμονή του μυός και των ιστών της καρδιάς, η οποία είναι γνωστή ως “μυοπερικαρδίτιδα”. Αλλες επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσουν είναι η πνευμονία και η εγκεφαλίτιδα. Αυτές οι σπάνιες επιπλοκές μπορούν να απαιτήσουν ιατρική παρέμβαση και νοσηλεία».
Αυτός είναι και ο λόγος που οι ειδικοί συνιστούν οι γονείς να επικοινωνούν με τον παιδίατρο εάν παρατηρήσουν οποιαδήποτε ανησυχητικά συμπτώματα, όπως πολύ υψηλό πυρετό, πόνο στο στήθος ή σοβαρά προβλήματα στην αναπνοή.
Πότε κυκλοφορεί ο ιός
Οι λοιμώξεις από τον ιό Coxsackie είναι διαδεδομένες παγκοσμίως, με αιχμές της επίπτωσης κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Παράγοντες όπως ο συνωστισμός, οι κακές πρακτικές υγιεινής και η έλλειψη ανοσίας συμβάλλουν στον αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης.
«Εάν υπάρχει εστία επιδημίας σε μια κοινότητα, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι υψηλότερος μεταξύ των βρεφών και των παιδιών κάτω των 5 ετών. Ο ιός εξαπλώνεται εύκολα σε ομαδικά περιβάλλοντα, όπως σχολεία, κέντρα φροντίδας παιδιών και θερινές κατασκηνώσεις».
Συνεπώς και δεδομένης της μεταδοτικής φύσης των λοιμώξεων από τον ιό Coxsackie, τα μέτρα δημόσιας υγείας (όπως είναι η σωστή υγιεινή των χεριών και η ευαισθητοποίηση του κοινού) διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στον έλεγχο της εξάπλωσής τους, επισημαίνει ο ειδικός.
Τα σημάδια της λοίμωξης
Τα συμπτώματα ποικίλλουν και κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. «Περίπου τα μισά από τα παιδιά με λοίμωξη δεν έχουν συμπτώματα. Αλλα εμφανίζουν ξαφνικά υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο και μυϊκούς πόνους, ενώ ορισμένα εμφανίζουν επίσης πονόλαιμο, δυσφορία στην κοιλιά ή ναυτία. Ενα παιδί με λοίμωξη μπορεί απλώς να αισθάνεται ζέστη αλλά να μην έχει άλλες ενοχλήσεις. Στα περισσότερα παιδιά, ο πυρετός διαρκεί περίπου 3 ημέρες και στη συνέχεια εξαφανίζεται», εξηγεί ο Κωνσταντίνος Ι. Νταλούκας.
Αναλυτικότερα, οι συνήθεις κλινικές μορφές της λοίμωξης, σύμφωνα με τον ίδιο, περιλαμβάνουν:
- Τη νόσο των χεριών, των ποδιών και του στόματος (Head Foot Mouth Disease): Προκαλεί επώδυνες κόκκινες φουσκάλες στον λαιμό και στη γλώσσα, τα ούλα, τον ουρανίσκο, το εσωτερικό των μάγουλων και στις παλάμες των χεριών και στα πέλματα των ποδιών. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν στους γλουτούς.
- Την ερπατζάινα (herpangina): Πρόκειται για μια λοίμωξη του λαιμού, που προκαλεί φουσκάλες με κόκκινους δακτυλίους και έλκη στις αμυγδαλές και στον ουρανίσκο καθώς και στο σαρκώδες πίσω τμήμα του ουρανίσκου. Η ερπατζάινα εμφανίζεται συνήθως σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 3 και 10 ετών και συχνά αναπτύσσεται ξαφνικά, με πρόσθετα συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό και πονοκεφάλους.
- Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο ιός μπορεί να εισβάλει στο μυοκάρδιο, οδηγώντας σε δυνητικά απειλητική για τη ζωή μυοκαρδίτιδα.
Η ανακούφιση των συμπτωμάτων
Σημειώνεται ότι οι περισσότερες περιπτώσεις υποχωρούν εντός 3-6 ημερών. Επιπλέον, στη λίστα με τα πιθανά συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται και η κόπωση, ο πόνος στο στήθος, η δύσπνοια (ιδίως με την άσκηση) και μη φυσιολογικοί καρδιακοί ρυθμοί.
«Η θεραπεία της νόσου από τον ιό Coxsackie, συνήθως, επικεντρώνεται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, καθώς ο ιός συνήθως αυτοπεριορίζεται με τον χρόνο», προσθέτει ο Κ. Νταλούκας. Και συνεχίζει: «Σε περιπτώσεις σοβαρών επιπλοκών, ο παιδίατρος μπορεί να προτείνει συγκεκριμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε πάντα τον ειδικό προτού ξεκινήσετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, ιδίως στα παιδιά».
Συμπληρώνει, δε, με νόημα πως «επειδή τα αντιβιοτικά δρουν μόνο κατά των βακτηρίων, δεν έχει κανένα νόημα(ή και μπορεί να βλάψουν την υγεία του παιδιού) ναχρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση μιας λοίμωξης από τον ιό Coxsackie».