Ενα βιβλιοπωλείο στην καρδιά της περιοχής του αθηναϊκού κέντρου, το Κομπραί (πήρε το όνομά του από το μυθιστόρημα του Μαρσέλ Προυστ «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο») της οδού Διδότου, στοχοποιήθηκε σε κείμενο μιας ομάδας ακτιβιστών που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Χ – πρώην Twitter) ότι συμβάλλει στον εξευγενισμό (gentrification) των Εξαρχείων.
Το κείμενο της ομάδας η οποία αντιμάχεται τις επενδυτικές κινήσεις της κτηματαγοράς στην ευρύτερη περιοχή υποστηρίζει ότι με τον τρόπο που οι δύο νεαρές συνιδιοκτήτριες διαχειρίζονται το συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο-καφέ «έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ του εξευγενισμού των Εξαρχείων».
Κατήγγειλαν συγκεκριμένα την παρουσίαση του βιβλίου «Ο αποικιοκράτης χίπστερ» (από τον μικρό, παρεμπιπτόντως, εκλεκτικό και ανεξάρτητο εκδοτικό οίκο Αντίποδες, μτφ. Δημήτρης Μόσχος), την περασμένη Παρασκευή σε ένα «ακόμη εναλλακτικό βιβλιοπωλείο με καφέ», όπως αναγράφεται στο κείμενο.
«Τις δύο ιδιοκτήτριες-επιχειρηματίες του Κομπραί δεν τις έχουμε δει ποτέ σε κανένα μέτωπο του αγώνα υπεράσπισης των Εξαρχείων…» συνεχίζει η ιερεμιάδα. Δηλαδή οι εκδηλώσεις φιλαναγνωσίας, η προβολή νέων και μικρών εκδοτικών οίκων παρεμβαίνουν στον ανεξάρτητο χαρακτήρα της περιοχής.
Στο μεταξύ οι απαντήσεις και οι σχολιασμοί του κειμένου από το βιβλιοφιλικό περιβάλλον – εντός της σφαίρας των social media – δίνουν τροφή για σκέψη στη σημασία που έχει η ύπαρξη και διατήρηση των χώρων διάδοσης των ιδεών και ανταλλαγής σκέψεων, όπως είναι τα βιβλιοπωλεία των παθιασμένων μικροεπιχειρηματιών.