Oπως και να το δει κανείς, είναι εντυπωσιακό. Και μόνο η φράση «αντί να ψάχνεις δουλειά εσύ, θα ψάχνει η δουλειά εσένα» αποτυπώνει μια νέα λογική στην αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού. Δεν πρέπει λοιπόν να πετάξουμε στη θάλασσα τους μετανάστες από τις τρίτες (δηλαδή εκτός ΕΕ) χώρες επειδή κλέβουν τις δουλειές από τους ντόπιους, όπως ισχυρίζονται οι λαϊκιστές, ή βιάζουν τις γυναίκες μας, όπως κραυγάζουν οι ακροδεξιοί. Αντιθέτως, μπορούμε, και πρέπει, να τους αξιοποιήσουμε για να καλύψουμε τα κενά στην αγορά εργασίας και να αντιστρέψουμε τη δημογραφική παρακμή της ηπείρου.
«Η νέα Δεξαμενή Ταλέντων της ΕΕ θα αλλάξει το παιχνίδι, καθώς είναι η πρώτη πλατφόρμα που θα συνδυάζει απευθείας τους εργοδότες με άτομα που αναζητούν εργασία», είπε χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Απενοχοποιείται έτσι επιτέλους και η ελληνική κυβέρνηση, που είχε αντιδράσει με εμφανή αμηχανία, και οργισμένες διαψεύσεις, όταν είχαν διαρρεύσει τα σχέδια του υπουργού Μετανάστευσης Δημήτρη Καιρίδη για ελληνοποιήσεις δεκάδων χιλιάδων μεταναστών προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη εργατικού δυναμικού.
Θα πρέπει όμως να ξεκαθαριστεί κάτι: αυτό το «Tinder για μετανάστες και εργοδότες», όπως αποκάλεσε χθες το Politico τη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΕΕ, δεν έρχεται να λύσει το προσφυγικό πρόβλημα. Ούτε αποσκοπεί σε κάτι τέτοιο: οικονομική είναι η φύση του, όχι πολιτική ούτε ανθρωπιστική. Με την έννοια αυτή, ο Σχοινάς δεν είναι ακριβής όταν υποστηρίζει ότι η Ευρώπη «δεν είναι φρούριο, είναι ανοιχτή στις επιχειρήσεις». Και τα δύο συμβαίνουν.
Tην ώρα που η Ευρώπη διευκολύνει την πρόσβαση των εξειδικευμένων εργαζομένων, λαμβάνει αυστηρά μέτρα για να κρατήσει μακριά τους άτυχους, τους ανειδίκευτους και τους κυνηγημένους. Την ώρα που ανακοινώνει μέτρα για την κινητικότητα δεξιοτήτων και ταλέντων, κάνει τα στραβά μάτια στην παραβίαση των ίδιων των ευρωπαϊκών κανόνων από χώρες όπως η Ιταλία, η Γερμανία και η Δανία, που θέλουν να παρκάρουν τους πρόσφυγες εκτός του εδάφους τους όσο εξετάζονται οι αιτήσεις τους για άσυλο.
Το βασικό επιχείρημα γι’ αυτή την πολιτική είναι πως οι προσφυγικές ροές ενισχύουν τα ακροδεξιά, λαϊκιστικά και αντιευρωπαϊκά κόμματα. Σωστό. Ομως τα κόμματα αυτά (το AfD, o «Eθνικός Συναγερμός» της Λεπέν, οι «Αδελφοί της Ιταλίας» της Μελόνι) ενισχύονται παρά τη σκλήρυνση της Ευρώπης. Και ο λόγος είναι απλός: η σκλήρυνση αυτή τους επιτρέπει να λένε ότι δικαιώνονται οι θέσεις τους. Αρνείται ο Ορμπαν να φιλοξενήσει τους μετανάστες που του αντιστοιχούν με βάση τις ευρωπαϊκές ποσοστώσεις; Εντάξει, απαντούν οι Βρυξέλλες, θα αλλάξουμε τις ποσοστώσεις.
Οσο ευπρόσδεκτο είναι λοιπόν το EU Talent Poll, άλλο τόσο θλιβερό είναι να μην μπορεί η Ευρώπη, δεκαετίες τώρα, να βρει αξιοπρεπείς λύσεις για όσους μεταναστεύουν λόγω φτώχειας, λόγω πολέμων και, αύριο, λόγω κλίματος. Δύσκολοι καιροί για τους μη ταλαντούχους.