Με πολυπληθή συνοδεία αναμένεται να φτάσει ο Ερντογάν στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου για τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Κι όταν λέμε πολυπληθή, εννοούμε ότι θα φτάσει τριψήφιο αριθμό. Η αποστολή, εκτός από τον Ερντογάν και τους συνεργάτες του, θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 9 υπουργούς, που κι αυτοί θα συνοδεύονται από τους δικούς τους συνεργάτες, τους γραμματείς και τους συμβούλους. Ανάμεσά τους ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, ενώ αναμένονται επίσης οι υπουργοί που χειρίζονται τα χαρτοφυλάκια της Ενέργειας, του Περιβάλλοντος, του Τουρισμού, της Υγείας, της Παιδείας και της Δικαιοσύνης. Επίσης αναμένεται και μια αποστολή τούρκων επιχειρηματιών και εκπροσώπων μεγάλων εταιρειών. Και, φυσικά, δημοσιογράφων που θα καλύψουν τις εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.
Φήμες για επίσκεψη και στη Θράκη
Πληροφοριοδότης μου μού λέει ότι οι μειονοτικές πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ο τούρκος πρόεδρος να επισκεφθεί και την Θράκη, όπως είχε κάνει και το 2017, με αφορμή τότε τη συνάντησή του στην Αθήνα με τον Αλέξη Τσίπρα. Ειδικότερα, κυκλοφορεί η φήμη ότι μπορεί ο Ερντογάν να πάει στην Κομοτηνή την επομένη της συνάντησης με τον Μητσοτάκη, την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου.
Εκτάκτως στη Ραμάλα
Στη Δυτική Οχθη, στη Ραμάλα συγκεκριμένα, θα ταξιδέψει εκτάκτως σήμερα ο Γιώργος Γεραπετρίτης, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ αλ Μαλικί, ενώ θα γίνει δεκτός και από τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμαντ Σταγέχ. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί η ανάγκη για ανθρωπιστική παύση και χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. Σας θυμίζω ότι ο υπουργός Εξωτερικών, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ζήτησε να γίνει άμεσα ανθρωπιστική παύση ώστε να επιτραπεί, μεταξύ άλλων, και η περίθαλψη τραυματιών και η μεταφορά τους εκτός Γάζας. Τόνισε, ωστόσο, στους ευρωπαίους ομολόγους του ότι ακόμη και αυτή η παύση πλέον δεν θα είναι αρκετή. Κι ότι χρειάζεται η ανάληψη περισσότερων πρωτοβουλιών για ανθρωπιστικούς διαδρόμους που θα εξασφαλίζουν συνεχή ροή βοήθειας, αλλά και για την εγκατάσταση κέντρων αφαλάτωσης, με σκοπό τη μαζική παραγωγή πόσιμου νερού.
Διάσπαση και στην πορεία
Ετοιμασίες κάνουν τα επιτελεία, τα κόμματα, τα σωματεία και οι οργανώσεις που θα κατέβουν αύριο στην πορεία για την εξέγερση στο Πολυτεχνείο. Και ενώ πολλοί περιμένουν με αγωνία να δουν την πρώτη εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη σε πορεία, άλλοι απορούν για το αν και πώς θα συμμετέχουν οι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μαθαίνω ότι οργανώνονται κι αυτοί γιατί σκοπεύουν να κατέβουν στην πορεία κανονικά. Και να έχουν, φυσικά, διακριτή παρουσία. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε και πόσοι θα είναι, αλλά και με τι πανό θα κατέβουν. Δικό του πανό, πάντως, αναμένεται να έχει το Δίκτυο «Σκέψη – Δράση – Αριστερά» με συνιδρυτές 61 πρώην μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους ο Αριστείδης Μπαλτάς και ο Νίκος Τόσκας.
Δυναμικό «πράσινο» μπλοκ
Σας είχα γράψει ότι το ΠΑΣΟΚ κάνει εδώ και μέρες κινητοποίηση για να έχει ηχηρή παρουσία με το δικό του μπλοκ και τα δικά του πανό. Χθες η Νεολαία ΠΑΣΟΚ και η σπουδάζουσά της, η ΠΑΣΠ, μπήκαν για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια στο Πολυτεχνείο. Κι έχουν ξανά τη δική τους παρουσία εκεί στον εορτασμό. Χωρίς εντάσεις ή άλλα περίεργα, που είχαν δυστυχώς σημειωθεί στα δύσκολα μνημονιακά χρόνια.
Συμπαράσταση στον Καραμανλή
Στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης του ΚΚΕ για Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη, ο σιωπηλός «πρωταγωνιστής» ήταν ο Κώστας Καραμανλής. Ο πρώην υπουργός εναντίον του οποίου συγκεντρώθηκαν τα πυρά της αντιπολίτευσης, με αφορμή το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τη μη ολοκλήρωση του συστήματος τηλεδιοίκησης. Ο ίδιος δεν μίλησε, αλλά βρισκόταν στο εντευκτήριο της Βουλής από νωρίς, όχι και στην καλύτερη διάθεση, περιτριγυρισμένος από γαλάζιους συναδέλφους του με τους οποίους έπινε καφέ. Από την ΚΟ της ΝΔ πέρασαν οι περισσότεροι για να τον χαιρετήσουν και να δείξουν συμπαράσταση.
Και μετά χαμόγελα
Η συζήτηση στην Ολομέλεια είχε εντάσεις, με αποκορύφωμα το τζαρτζάρισμα μεταξύ του Θανάση Παφίλη από το ΚΚΕ και του Δημήτρη Μάντζου από το ΠΑΣΟΚ. Πάντως, οι εν λόγω βουλευτές το βράδυ, μετά το τέλος της συνεδρίασης, πρωταγωνιστούσαν σε πηγαδάκι μαζί με τον Γιάννη Γκιόκα και τον Παναγιώτη Δουδωνή, σε μια συζήτηση με αρκετά χαμόγελα.