Ως έναν «δύσκολο εταίρο» ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεθαύριο Παρασκευή στο Βερολίνο ο γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, με την επίσκεψη να χαρακτηρίζεται ως μία «πρόκληση», ένα στοίχημα θα μπορούσε να πει κανείς υπό τις παρούσες συνθήκες από τη γερμανική πλευρά. Σύμφωνα και με τα όσα δήλωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ, «υπάρχουν πάντα δύσκολοι εταίροι που πρέπει να διαχειριστούμε», για να προσθέσει ωστόσο ότι «η Τουρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα σε πολλά θέματα και έχει σημασία να προχωρήσουμε σε αυτά τα ζητήματα».
Ο Ερντογάν έχει φροντίσει πάντως να βρεθεί στη Γερμανία μία ημέρα αφού η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης θα έχει συζητήσει το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με τον τούρκο πρόεδρο να έχει υποβάλει το σχετικό νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο της χώρας τρεις εβδομάδες πριν. Κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως μία κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά της Αγκυρας προς τη Δύση, σε μία περίοδο που οι σχέσεις κλυδωνίζονται – ξανά – στη σκιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Εφόσον το σχέδιο λάβει αύριο την έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής, τότε θα προωθηθεί στην Ολομέλεια προς έγκριση και με την υπογραφή του προέδρου θα καταστεί νόμος του κράτους.
Οι προθέσεις
Ο γερμανός εκπρόσωπος, πάντως, φρόντισε να ξεκαθαρίσει την πρόθεση του Σολτς να καταστήσει σαφή στον Ερντογάν τη θέση του Βερολίνου έναντι του Ισραήλ, τη στιγμή που ο τούρκος πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει τη Χαμάς «απελευθερωτική οργάνωση», κατηγορώντας το Ισραήλ για φασισμό.
Στην ατζέντα προεξοφλείται ότι θα τεθεί και το ζήτημα του Μεταναστευτικού, μία κοινή πρόκληση τόσο για την Τουρκία και την Ελλάδα ειδικά, αλλά και συνολικά για την ΕΕ. Το Μεταναστευτικό απασχολεί και τη γερμανική κυβέρνηση, με τον Ρόναλντ Μαϊνάρντους, πολιτικό αναλυτή και κύριο ερευνητή του ΕΛΙΑΜΕΠ, να σχολιάζει (DW) πως «μια ελληνοτουρκική συμφωνία και η επικαιροποίηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Γερμανίας. Επομένως, έχουμε να κάνουμε με μια κλασική περίπτωση win-win».