Τα πάθη οξύνονται στην Ισπανία καθώς αύριο θα διεξαχθεί στο Κοινοβούλιο της χώρας η ψηφοφορία εμπιστοσύνης για τη νέα κυβέρνηση του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ – ο οποίος πλέον εξαρτάται από το καταλανικό αυτονομιστικό κόμμα Junts με αντάλλαγμα τη χορήγηση αμνηστίας σε στελέχη του. Ο αμφιλεγόμενος νόμος για την αμνηστία που συμφωνήθηκε με το Junts, θα αθωώσει εκατοντάδες πολιτικούς και ακτιβιστές που εμπλέκονται στη προσπάθεια αυτονομίας της Καταλωνίας, που κορυφώθηκε το 2017 με ένα δημοψήφισμα το οποίο κρίθηκε παράνομο. Ο ηγέτης του Junts Κάρλες Πουτζντεμόν, που βρίσκεται σε αυτοεξορία στο Βέλγιο θα ενταχθεί επίσης στον νόμο περί αμνηστίας, σχέδιο του οποίου κατατέθηκε στο ισπανικό Κοινοβούλιο τη Δευτέρα.
Χθες υπήρξε και άλλη μια κίνηση. Η κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι θα εγκρίνει το αίτημα του Πουτζντεμόν για παροχή σωματοφυλάκων – αίτημα που καταθέτει διαρκώς από τις αρχές του 2018 χωρίς επιτυχία. Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Φέλιξ Μπολάνος είπε ότι το αίτημα είναι πιθανό να εγκριθεί, λέγοντας ότι κάθε ισπανός πολίτης έχει δικαίωμα στην ασφάλεια «όσες ιδεολογικές διαφορές κι αν υπάρχουν», σε ραδιοφωνική συνέντευξη.
Χιλιάδες στους δρόμους
Εχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη του Junts, ο Σάντσεθ που βρίσκεται στην εξουσία από το 2018, φαίνεται σίγουρος ότι θα κερδίσει μια νέα θητεία στην αυριανή ψηφοφορία. Η προοπτική της αμνηστίας, όμως, έχει φέρει χιλιάδες Ισπανούς στους δρόμους για 12 συνεχόμενες ημέρες. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 70% των Ισπανών διαφωνούν με τη χορήγηση αμνηστίας στους καταλανούς αυτονομιστές.
Η αξιωματική αντιπολίτευση πάει την υπόθεση ακόμα παραπέρα. Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα προέτρεψε την ΕΕ να σταθμίσει τον αμφιλεγόμενο καταλανικό νόμο αμνηστίας που κατέθεσαν οι κυβερνώντες σοσιαλιστές, ισχυριζόμενος ότι απαιτεί το είδος της δράσης που είχε λάβει προηγουμένως η ΕΕ όταν προέκυψαν ανησυχίες για το κράτος δικαίου στην Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία. Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, δήλωσε ότι η Ισπανία αντιμετωπίζει «μια άνευ προηγουμένου κατάσταση» και κάλεσε την ΕΕ να παρέμβει. «Η ψηφοφορία της Πέμπτης έχει αποφασισθεί… και η αμνηστία είναι μια άμεση πληρωμή για τις ψήφους που απαιτούνται ώστε οι Σοσιαλιστές να σχηματίσουν κυβέρνηση», πρόσθεσε. «Και ποιος το πληρώνει; Ο ισπανικός λαός, αλλά και, κατά τη γνώμη μου, η Ευρώπη, επειδή η επιδείνωση μιας δημοκρατίας όπως η ισπανική θα έχει προφανώς συνέπειες για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».
Η παρέμβαση Μάνφρεντ Βέμπερ
Στην υπόθεση ενεπλάκη και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βέμπερ, ο οποίος κατηγόρησε χθες τον Σάντσεθ ότι χρησιμοποίησε την αμνηστία για να αποδυναμώσει την ανεξαρτησία της ισπανικής δικαιοσύνης. Το κεντροδεξιό στρατόπεδο του Βέμπερ ανησυχεί όχι μόνο ότι μια αμνηστία θα ακυρώσει τις ετυμηγορίες των δικαστών, αλλά και ότι η Μαδρίτη θα μπορούσε σύντομα να συστήσει κοινοβουλευτικές επιτροπές για να καθορίσουν εάν οι δικαστές παραβίασαν το νόμο ενεργώντας κατά των καταλανών αυτονομιστών.
Οπως αναφέρει το Politico, ο Βέμπερ δεσμεύτηκε να διεξαγάγει μια συζήτηση για το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα. Οι σύμμαχοι του Σάντσεθ αντεπιτίθενται, ωστόσο, με τον επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας στο Κοινοβούλιο να κατηγορεί τους συντηρητικούς ότι αρνούνται να αποδεχθούν το αποτέλεσμα των εκλογών του καλοκαιριού.