Η Φινλανδία απειλεί να επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στα σύνορα με τη Ρωσία ή ακόμη και να τα κλείσει, κατηγορώντας τη γείτονά της ότι επιτρέπει συνειδητά σε ολοένα μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και μεταναστών να διασχίσουν τη χώρα και να φτάσουν εκεί προκειμένου να αναζητήσουν άσυλο. Η αντίδραση αυτή είναι αποτέλεσμα της άφιξης στα κέντρα υποδοχής 60 ανθρώπων μόνο το διήμερο Δευτέρας και Τρίτης – των περισσότερων από Ιράκ, Συρία, Υεμένη και Σομαλία – έναντι 91 συνολικά το προηγούμενο τρίμηνο.

«Οι ενέργειες των ρωσικών αρχών έχουν αλλάξει με τέτοιον τρόπο ώστε να έχει καταστεί δυνατό να φτάσει κανείς από τη Ρωσία στη Φινλανδία χωρίς να διαθέτει τα απαραίτητα έγγραφα» δήλωσε σχετικά η υπουργός Εσωτερικών της χώρας Μαρί Ραντάνεν. «Είναι σαφές ότι αυτοί οι άνθρωποι δέχονται βοήθεια προκειμένου να φτάσουν στα σύνορα. Μοιάζει να είναι μια πολύ συνειδητή απόφαση» είπε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Πέτερι Ορπο. Οσο για τον υπουργό Αμυνας, Αντι Χακάνεν, έκανε λόγο για εξαπόλυση «υβριδικού πολέμου» κατά της χώρας του από τη Μόσχα – μια κατηγορία την οποία έχουν εξαπολύσει τα προηγούμενα χρόνια κατά της Λευκορωσίας οι κυβερνήσεις της Πολωνίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας.

Απλό και δοκιμασμένο σκεπτικό

Σύμφωνα με όσα είπε στους «Financial Times» ο Τσάρλι Σαλόνιους-Πάστερνακ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Θεμάτων της Φινλανδίας, το σκεπτικό της ρωσικής πλευράς μοιάζει να είναι απλό όσο και δοκιμασμένο: «Ας κάνουμε δύσκολη τη ζωή του γείτονά μας, αλλά με τρόπο που δεν θα χρειάζεται να υπάρχει στρατιωτική εμπλοκή».

Υπενθυμίζεται ότι η Φινλανδία, η οποία έγινε φέτος (τον Απρίλιο) το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ, αποτελεί το ανατολικό σύνορο τόσο της Συμμαχίας όσο και της ΕΕ με τη Ρωσία, με την οποία μοιράζεται χερσαία σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων. Η προηγούμενη σοβαρή προσφυγική κρίση που γνώρισε ήταν την περίοδο 2015-2016, όταν χιλιάδες άνθρωποι, προερχόμενοι κυρίως από τη Μέση Ανατολή, επιχείρησαν να εισέλθουν στο έδαφός της έχοντας προηγουμένως διασχίσει τη Ρωσία, η οποία και σε εκείνη την περίπτωση τους είχε διευκολύνει.

Είχαν απειλήσει με αντίμετρα

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι το Κρεμλίνο είχε απειλήσει με αντίμετρα τη Φινλανδία και το ΝΑΤΟ με αφορμή την ένταξη σε αυτό της σκανδιναβικής χώρας. Μάλιστα, τον προηγούμενο μήνα είχε προκληθεί ζημιά σε έναν αγωγό φυσικού αερίου και ένα καλώδιο μεταφοράς δεδομένων που συνδέουν τη Φινλανδία με την Εσθονία, με το Ελσίνκι να ισχυρίζεται πως η ευθύνη ανήκει στην άγκυρα ενός πλοίου εγγεγραμμένου στα νηολόγια της Κίνας, το οποίο διαθέτει σχέσεις με τη Ρωσία – χωρίς, ωστόσο, να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.