Την Κυριακή το πρωί έχει προγραμματιστεί η πανελλαδική διάσκεψη μέσω zoom της ομάδας των μελών και στελεχών που συσπειρώνονται γύρω από την Έφη Αχτσιόγλου και που συνιστούν ένα μπλοκ ευρύτερο της τάσης των 6 συν 6.
Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις αποφάσεις του εν λόγω μπλοκ, στο φόντο της δίνης στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Γίνεται στον απόηχο τριών γεγονότων. Πρώτον: Μιας δραματικής ΚΕ που σηματοδοτήθηκε από την αποχώρηση του κορμού του ρεύματος της Ομπρέλας. Πολλά εκ των στελεχών της στέκονται σήμερα στην πορεία του Πολυτεχνείου, κάτω απ’ το πανό με την αναγραφή «Διέξοδος Αριστερά». Πολλά χρόνια μετά δεν είναι πια στο μπλοκ των συριζαϊκών δυνάμεων. Επιμένουν όμως στη μάχη των ιδεών για μια Ανανεωτική και Ριζοσπαστική Αριστερά, όπως λένε πυκνώνοντας τις διεργασίες τους για μια πιο αναβαθμισμένη δικτύωση.
Δεύτερον: Μιας ενεργοποίησης του Αλέξη Τσίπρα στην κατεύθυνση συναντήσεων και επαφών με Σακελλαρίδη, Ηλιόπουλο, Τεμπονέρα αλλά και Κασσελάκη. Τα πρώτα τρία ραντεβού είχαν στον πυρήνα τους τον προβληματισμό του πρώην Πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μια επιχείρηση «κατευνασμού» ή και αποτροπής περαιτέρω αποχωρήσεων από το κόμμα που ο ίδιος συνίδρυσε. Το τέταρτο με τον νυν Πρόεδρο – το ζήτησε ο Κασσελάκης και έγινε στο γραφείο του Τσίπρα στην Λ. Αμαλίας- είχε την προσεκτική διαρροή πως ο Τσίπρας έθεσε ψηλά το επίδικο της ενότητας.
Και τρίτον: Των πρώτων δημοσκοπήσεων που φέρνουν πια το ΠΑΣΟΚ πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά από έντεκα χρόνια και άρα προδιαγράφουν την ανοικοδόμηση ενός νέου «δικομματισμού». Αν και για το ΠΑΣΟΚ εκκρεμεί η μάχη των Ευρωεκλογών για να αποτυπωθεί η νέα πραγματικότητα αλλά και η περαιτέρω ισχυροποίησή του για να γίνει όντως πόλος δικομματισμού.
Όλα τα νέα δεδομένα, ζυγίζονται από το μπλοκ της Αχτσιόγλου, όπως και η χείρα φιλίας που έτεινε εκ νέου από τον ΑΝΤ1 και από το «Ενώπιος Ενωπίω» του Νίκου Χατζηνικολάου ο Στέφανος Κασσελάκης αλλά και με τη διατύπωση πως όποιος φύγει χρεώνεται μια είδους αποστασίας. Εξάλλου και εκείνος ξέρει, πως η αποχώρηση αν συμβεί του εν λόγω ρεύματος στελεχών θα έχει διαφορετικές επιδράσεις στο όλο κόμμα αφού και περισσότερους βουλευτές ελέγχει από την Ομπρέλα και μια διαφορετική ΚΟ θα δούμε στα έδρανα που θα διχοτομεί τον χώρο.
Ερώτημα παραμένει και η στάση Τεμπονέρα. Ο νέος εργατολόγος δεν εγγράφεται στο ρεύμα γύρω από την Αχτσιόγλου, διατηρεί όμως διαύλους και εμφανίζεται δυσαρεστημένος από την στρατηγική Κασσελάκη όπως ξεδιπλώθηκε στην ΚΕ και παρότι η επιθετική εισήγηση του Πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ αποσαφηνίστηκε στον ΑΝΤ1 πως στόχευε στα στελέχη της Ομπρέλας.
Η Δευτέρα θα είναι μια νέα ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ όπως κι αν εξελιχθούν τα πράγματα. Με την παραμονή του μπλοκ της νέας εσωτερικής αντιπολίτευσης αν ισχύει, να προσδιορίζει το επόμενο κρίσιμο σημείο περί του συνεδρίου τον Φλεβάρη.
Αν έχουμε αποχώρηση, θα έχει ενδιαφέρον πώς θα αμυνθεί στην ραγδαία ρευστοποίηση του χώρου ο Κασσελάκης αλλά και στην πίεση πια από τους όμορους χώρους, εχθρούς και φίλους.