Αν βλέπετε συχνά εκπομπές μαγειρικής ή έχετε περιέργεια για τις νέες γεύσεις τροφίμων στις διαφημίσεις, σίγουρα ξέρετε πόσο απογοητευτικό είναι να μη μπορείτε να πάρετε μια γεύση.
Τι θα γινόταν όμως αν μπορούσατε να δοκιμάσετε όλα τα λαχταριστά πιάτα που βλέπετε; Λοιπόν, αυτή η δυνατότητα σύντομα θα υπάρχει χάρη σε μια πρωτοποριακή συσκευή που αναλύει τη γευστική σύνθεση οποιουδήποτε τροφίμου και να την αναδημιουργεί σε υγρή μορφή.
Η συσκευή, που δοκιμάζεται από τον καθηγητή Alan Chalmers, του Πανεπιστημίου Warwick στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει τις εκπομπές μαγειρικής και τη διαφήμιση. Οι τηλεθεατές θα μπορούσαν να δοκιμάσουν τις γεύσεις σαν να βρίσκονταν στο στούντιο.
Για τους γευσιγνώστες και τους οπαδούς των διαγωνισμών μαγειρικής, η τεχνολογία αυτή αποτελεί ένα συναρπαστικό άλμα. Δεν βελτιώνει μόνο την εμπειρία του θεατή, αλλά θα μπορούσε να έχει εφαρμογή στη μαγειρική εκπαίδευση και στη βιομηχανία τροφίμων, προσφέροντας έναν νέο τρόπο για να δοκιμάζουν πιάτα κατά την παρασκευή τους.
«Θα μπορούσατε [να έχετε] αυτές τις συνταγές στη συσκευή του σπιτιού σας. Κι όταν ο κριτής το δοκιμάζει, μπορείτε να τα γευτείτε κι εσείς», λέει ο Chalmers στο UNILAD, εξηγώντας ότι οι εγκεκριμένες από την υπηρεσία τροφίμων χημικές ουσίες που είναι ασφαλείς για τα τρόφιμα μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για να αντιπροσωπεύσουν κάθε ένα από τα συστατικά και να συνθέσουν την ακριβή γεύση που αναζητάμε.
Εξηγώντας τον τρόπο λειτουργίας της συσκευής, ο Chalmers λέει ότι οι άνθρωποι βιώνουν τη γεύση με βάση πέντε γεύσεις: γλυκιά, ξινή, πικρή, αλμυρή και umami (γευστικότητα), καθώς και με βάση την αίσθηση του στόματος και το άρωμα.
Φανταστείτε το σαν έναν τροχό χρωμάτων – μπορείτε να μετακινήσετε τον κέρσορα και να παρακολουθήσετε την αλλαγή του χρώματος από το ένα στο άλλο, αλλά αν κάνατε κλικ σε ένα συγκεκριμένο σημείο, θα παίρνατε ένα ακριβές χρώμα, που αποτελείται από έναν συγκεκριμένο συνδυασμό των άλλων.
Στην καθημερινή ζωή, η συσκευή θα μπορούσε να αποτρέψει και τη σπατάλη τροφίμων, επιτρέποντάς σας να κάνετε μια γευστική δοκιμή των τροφίμων πριν τα αγοράσετε. «Μπορείτε ουσιαστικά να δοκιμάσετε οποιοδήποτε προϊόν στο κατάστημα για να βεβαιωθείτε ότι σας αρέσει πριν ξοδέψετε τα χρήματά σας», λέει ο Chalmers.
Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, θα μπορούσαμε να πάμε πέρα από τα τρόφιμα που ήδη υπάρχουν, σε έναν ολόκληρο νέο κόσμο φανταστικών τροφίμων.
Πιθανή συμβολή στην ανίχνευση Αλτσχάιμερ
Ωστόσο, η ανάπτυξη μιας τόσο καταπληκτικής τεχνολογίας απαιτεί χρόνο για τους ερευνητές, οπότε ο Chalmers επικεντρώνει προς το παρόν τους πόρους του στη δοκιμή της ικανότητας της συσκευής για την έγκαιρη ανίχνευση της νόσου Αλτσχάιμερ.
Ο ίδιος εξήγησε: «Βασικά, αν έχετε οποιαδήποτε μορφή νευροεκφυλισμού, επηρεάζει την ικανότητά σας να γεύεστε ή να μυρίζετε».
«Έτσι, αν μπορούμε να σας δώσουμε δύο γεύσεις και ένα άτομο με τα δικά σας δημογραφικά χαρακτηριστικά – την ηλικία σας, το φύλο σας και την εθνικότητά σας – μπορεί να καταλάβει τη διαφορά, αλλά εσείς όχι, μπορεί να έχετε πρόβλημα».
Η δοκιμή γεύσης έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύσει ένα πιθανό πρόβλημα χρόνια πριν από την εμφάνισή του σε τεστ μνήμης, δίνοντας σε άτομα με Αλτσχάιμερ την ευκαιρία να λάβουν θεραπεία νωρίτερα και ενδεχομένως να καθυστερήσουν τη νόσο με νέα φάρμακα που γίνονται διαθέσιμα.