To σήριαλ με τα νέα πρότυπα εκπομπών ρύπων Euro7, που είχε φέρει κρύο ιδρώτα στις αυτοκινητοβιομηχανίες – λόγω του υψηλού κόστους προσαρμογής της τεχνολογίας των κινητήρων στα νέα μοντέλα τους, που θα συμπαρέσυρε, μεταξύ άλλων, προς τα πάνω και τις τιμές τους προς τον καταναλωτή – φαίνεται ότι θα έχει αίσιο τέλος. Η τουλάχιστον, δείχνει να έχει βρεθεί μια μεσοβέζικη λύση.
Συγκεκριμένα, το Ευρωκοινοβούλιο, μετά τις πιέσεις που δέχθηκε από τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου και τους ευρωβουλευτές , δέχθηκε να επανεξετάσει τους όρους που, «στραγγαλίζουν» όπως διατυμπανίζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, τη νέα γενιά μοντέλων και έτσι, θα προχωρήσουν σε αναθεώρηση των εκπομπών ρύπων που προβλέπει το Euro7. Με απλά λόγια η ΕΕ βάζει νερό στο κρασί της όσον αφορά τους αυστηρούς ρύπους και ετοιμάζεται να προβεί σε μια απλόχερη αναθεώρηση.
Ο αναθεωρημένος κανονισμός θα επικαιροποιήσει τα ισχύοντα όρια για τις εκπομπές καυσαερίων (όπως οξείδια του αζώτου, σωματίδια, μονοξείδιο του άνθρακα και αμμωνία), θεσπίζοντας ταυτόχρονα νέα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών από τα ελαστικά και τα φρένα και για την αύξηση της μακροβιότητας των μπαταριών.
Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες αναφέρουν ότι το Euro 7 –που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από το 2025- είναι πολύ δαπανηρό, τη στιγμή που τα οφέλη για το περιβάλλον θα είναι πενιχρά.
Όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν και η Γενική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) Sigrid de Vries: «Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία έχει δεσμευτεί να μειώσει περαιτέρω τις εκπομπές προς όφελος του κλίματος, του περιβάλλοντος και της υγείας. Ωστόσο, η πρόταση Euro 7 απλά δεν είναι ο σωστός τρόπος για να γίνει αυτό, καθώς θα είχε χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο με εξαιρετικά υψηλό κόστος». Την άποψη αυτή υιοθέτησαν και οι μάνατζερ των μεγαλύτερων εταιρειών στην Ευρώπη – VW, Renault, Stellantis κ.α. – και πλέον στο ορίζοντα είναι ορατή μια υπαρκτή αναθεώρηση.
Παράλληλα, οι όροι του Euro7 θα είχαν άμεση επίπτωση στο κόστος κατασκευής τόσο των επιβατικών όσο και των φορτηγών, κόστος που θα μετακυλιόταν στον τελικό αγοραστή. Υπολογίζεται ότι με τα νέα πρότυπα ο μελλοντικός αγοραστής θα πλήρωνε έως και 2.000 έως 3.000 ευρώ πιο ακριβά το νέο του αυτοκίνητο προδιαγραφών Euro7!
Η αναπάντεχη κίνηση της ΕΕ δείχνει να έχει ικανοποιήσει προς το παρόν τον ACEA (Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Κατασκευαστών Αυτοκινήτων), τονίζοντας ότι στόχος είναι να πρυτανεύσει η λογική και ο ρεαλισμός για να μην πάει χαμένη η μεγάλη πρόοδος που έχει σημειωθεί από τους κατασκευαστές, ιδίως στον τομέα της ηλεκτροκίνησης.
Οι ευρωβουλευτές συμφωνούν με τα επίπεδα που προτείνει η Επιτροπή για τις εκπομπές ρύπων για τα επιβατικά αυτοκίνητα και προτείνουν κανόνες για τον διαχωρισμό των εκπομπών από ελαφρά επαγγελματικά οχήματα σε τρεις κατηγορίες με βάση το βάρος του οχήματος. Προτείνουν επίσης αυστηρότερα όρια για τις εκπομπές καυσαερίων στα λεωφορεία και τα βαρέα φορτηγά.
Το Euro 7 θα αντικαταστήσει το ισχύον πλαίσιο ρύπων Euro 6, το οποίο διέπει τις εκπομπές βλαβερών για την υγεία ρύπων από τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Πιθανόν το αναθεωρημένο πλαίσιο για τους ρύπους θα ισχύει για τα επιβατικά λίγο πριν το 2026 και ένα χρόνο αργότερα θα ισχύσει για τα λεωφορεία και τα φορτηγά.
Να σημειωθεί ότι σήμερα, η ΕΕ, με τους ισχύοντες κανόνες Euro 6 διαθέτει τα πιο ολοκληρωμένα και αυστηρά πρότυπα για τις εκπομπές ρύπων (όπως NOx και σωματίδια) στον κόσμο.