Οι 7 στους 10 Έλληνες μένουν στο σπίτι των γονιών τους, σύμφωνα με την Eurostat, με τον μέσο όρο της ηλικίας τους αν υπολογίζεται στα 30,7 έτη.
Δικό τους σπίτι και ανεξάρτητο πορτοφόλι φαντάζουν όνειρο για τους περισσότερους νέους σήμερα, η μέση ηλικία που ένας νέος στη χώρα μας καταφέρνει να φύγει από το παιδικό δωμάτιο του πατρικού του σπιτιού, ξεπερνά τα 30 έτη, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται στα 26,5 έτη.
Αναλυτικότερα, 7 στους 10 Έλληνες ηλικίας 18-34 ετών -στην πλειοψηφία τους άνδρες- σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Eurostat ζουν με τους γονείς τους όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στη λίστα των 26 χωρών της ΕΕ δεν ξεπερνά το 49.4%.
Οι λόγοι που κρατούν τους νέους «εγκλωβισμένους» στα παιδικά τους δωμάτια
Η δύσκολη εξίσωση για τις νέες και τους νέους που θέλουν αλλά δεν μπορούν να ανοίξουν τα φτερά τους περιλαμβάνει υψηλά ενοίκια και πάγια έξοδα, ακριβά αγαθά και χαμηλούς μισθούς.
«Είναι δύσκολο να νοικιάσουμε εκεί που έχουν φθάσει τα ενοίκια, θα χρειάζονται περικοπές από άλλα πράγματα» λένε.
Η Ελλάδα είναι δεύτερη στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά νέων που ζουν κάτω από την ίδια στέγη με τους γονείς τους. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν καλούνται να πληρώσουν μόνο για ενοίκιο περίπου το 60-70% των μηνιαίων αποδοχών τους.
Μέχρι και οι γκαρσονιέρες αξίζουν αρκετές εκατοντάδες ευρώ
Το κόστος μίσθωσης στα μισά σπίτια στην Αττική (48,2%) ξεπερνά τα 500 ευρώ το μήνα, ενώ ακόμη και για μικρά διαμερίσματα μέχρι 50 τ.μ. οι τιμές ξεκινούν από τα 400 ευρώ.
Η συγκατοίκηση με το ταίρι τους ή με φιλικά πρόσωπα είναι μια λύση για αρκετούς νέους.
Ο δρόμος για την αυτονομία της ενηλικίωσης έχει γίνει δύσκολος στην Ελλάδα και για όσους τον ακολουθούν το πιθανότερο είναι πως θα πρέπει να υποστούν στερήσεις ακόμη και σε στοιχειώδεις ανάγκες της καθημερινότητας τους.