Με τη φράση «έξι μήνες πριν από τις εκλογές θα έχουν ξεκαθαρίσει όλα» επιβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» ότι εντός Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν οι όποιες αλλαγές στον εκλογικό νόμο για τις ευρωεκλογές. Πάλι καλά, δηλαδή, γιατί η αγωνία των ενδιαφερομένων έχει πιάσει κόκκινο. Και δεν εννοώ μόνο της αντιπολίτευσης, αλλά και των γαλάζιων. Που εκφράζουν, στο παρασκήνιο, τις έντονες ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο αλλαγών. Για την ακρίβεια (και για να τα λέμε όλα), εξ όσων ακούω, μπορώ να σας βεβαιώσω ότι οι περισσότεροι δεν θέλουν καμία αλλαγή. Και δεν αποκλείεται να δικαιωθούν. Εξηγούμαι: ο Μητσοτάκης, επί της αρχής, δεν είναι οπαδός των μεγάλων περιφερειών (θα θυμάστε ίσως και τη στάση του στην κατάτμηση της Β’ Αθηνών). Ομως, στο μεταξύ, όλη η ομάδα του Μαξίμου ζυγίζει πολιτικά τη συγκυρία και ο Πρωθυπουργός ακούει με προσοχή τους προβληματισμούς που διατυπώνονται.

Προς τις ελληνικές καλένδες…

Οσο εξετάζονται, λοιπόν, τυχόν επιπλοκές από ένα νέο σύστημα, τόσο η ζυγαριά γέρνει προς τη διατήρηση του ισχύοντος για την κάλπη του 2024 και προς παραπομπή των αλλαγών για αργότερα. Προφανώς παίζουν τον ρόλο τους και τα συμπεράσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, του β’ γύρου ειδικότερα, όπου μετρήθηκαν κατά τόπους συσπειρώσεις, αντισυσπειρώσεις κ.λπ. Ο Μητσοτάκης πάντως, από ό,τι μαθαίνω, δεν έχει πάρει ακόμη την τελική του απόφαση. Θα βάλει θετικά και αρνητικά στο ζύγι και μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα έχει καταλήξει αν θα προχωρήσει, τελικά, στο «σπάσιμο» σε περιφέρειες ή αν θα βάλει τους αρχικούς σχεδιασμούς του στο συρτάρι.

Πλαφόν στις θητείες

Ενα κρίσιμο στοιχείο που δεν πρέπει να ξεχνάμε, επίσης, είναι ότι παραμένει ανοιχτό το αν ο Μητσοτάκης θα αποφασίσει να οριστεί πλαφόν δύο θητειών για τους ευρωβουλευτές. Εφόσον το αποφασίσει, από την παρούσα Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ θα μπορούν να ενταχθούν εκ νέου στο ψηφοδέλτιο η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο επικεφαλής της Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος. Οι υπόλοιποι βρίσκονται ήδη στη δεύτερη θητεία τους.

Η κινητοποίηση

του Περισσού

Πρωταγωνιστής, αριθμητικά αν μη τι άλλο, της φετινής επετείου του Πολυτεχνείου ήταν, χωρίς αμφιβολία, το ΚΚΕ. Που έκανε τεράστια κινητοποίηση σε όλες τις οργανώσεις του. Αλλά και διαγενεακή, αφού είδαμε να βγαίνει πολύ μπροστά στις φετινές εκδηλώσεις και η παλαιά γενιά των τελευταίων «Λαμπράκηδων» του ΚΚΕ (Αλέκα Παπαρήγα, Σπύρος Χαλβατζής, Δημήτρης Γόντικας κ.ά.). Η κινητοποίηση που αποτυπώθηκε το προηγούμενο τριήμερο πρέπει να σας πω ότι είναι ευρύτερη στρατηγική επιλογή που έχει να κάνει και με τα δημοσκοπικά δεδομένα που έχει στα χέρια του το ΚΚΕ. Στον Περισσό έχουν εντοπίσει ότι το ΚΚΕ αποτελεί ήδη διέξοδο για μέρος της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ και θέλει, δείχνοντας ανοιχτό και δραστήριο, να το καλλιεργήσει αυτό (προσέξτε, δεν αναφέρομαι σε στελέχη αλλά στην εκλογική και κοινωνική βάση).

«Διέξοδος Αριστερά», η πρώτη πράξη

Η πρώτη πράξη της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, εκτυλίχθηκε στη χθεσινή πορεία. Οι αποχωρήσαντες έκαναν την πρώτη τους επίσημη εμφάνιση. Το «πρώτο βήμα για τη συσπείρωση και την ανασύνταξη του χώρου της Ανανεωτικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς», όπως το χαρακτήρισαν οι ίδιοι στην ανακοίνωση που φέρει τον τίτλο της πρωτοβουλίας «Διέξοδος Αριστερά», με την οποία υπέγραψαν τα δύο πανό με τα οποία κατέβηκε το μπλοκ τους. Οπως μου επεσήμανε πηγή μου, το όνομα και το διακριτό μπλοκ δεν είναι έμμεση αναγγελία κόμματος. Πρόκειται για μια ενοποιητική προσπάθεια. Οσο για την παρουσία του επίσημου ΣΥΡΙΖΑ στις εκδηλώσεις της επετείου, πρέπει να πω, δυστυχώς, ότι ήταν ισχνή. Και ο Στέφανος Κασσελάκης τελικά αποφασίστηκε να μην πάει στην πορεία αλλά να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του ΕΑΤ – ΕΣΑ.

Σκέφτεται την έξοδο

Το πράγμα, ως γνωστόν, δεν τελειώνει στην Ομπρέλα αφού περιμένουμε κι άλλα κύματα φυγής από την Κουμουνδούρου. Και πληροφορήθηκα ένα ακόμη όνομα που έρχεται να προστεθεί σε όσους σκέφτονται την αποχώρηση. Και μάλιστα πρώην βουλευτή, αυτό του Γιώργου Βαρεμένου. Τις διαφωνίες του με τη νέα ηγεσία τις έχει ήδη πει και δημόσια, κόσμια μεν, αλλά ξεκάθαρα. Δήλωσε μάλιστα ότι «η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ρευστή», φράση που, από ό,τι μου λένε, αποτυπώνει και τη δική του… κατάσταση, δηλαδή τις σκέψεις του για το αν θα παραμείνει ή όχι.

Μια συναρπαστική παραγωγή

Για να επιστρέψω, όμως, στη φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου, νιώθω την ανάγκη να σας γράψω δυο λόγια για το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ σε μορφή podcast που ετοίμασε φέτος «ΤΟ ΒΗΜΑ», σε παραγωγή της Melon Media και επιμέλεια της Κατερίνας Μπακογιάννη, επικεφαλής των podcasts της Alter Ego Media, η οποία μίλησε με περισσότερους από 30 πρωταγωνιστές της κατάληψης του Πολυτεχνείου, ζητώντας τους να ανακαλέσουν με ακρίβεια όσα έζησαν, και ανασυνέθεσε, έτσι, τα γεγονότα ώρα με την ώρα σε ένα ηχητικό χρονικό. Το αποτέλεσμα είναι αληθινά συναρπαστικό και σας συστήνω να αναζητήσετε τα τέσσερα επεισόδια που έχουν «ανέβει» στο Spotify και το Apple Podcasts.

Τουριστικά

και αυτονόητα

Επειδή πολλή κουβέντα γίνεται για το Ταμείο Ανάκαμψης, να πω έναν καλό λόγο για τις ανακοινώσεις που άκουσα από την Ολγα Κεφαλογιάννη σχετικά με τις δράσεις για τον τουρισμό. Πρόκειται για πράγματα αυτονόητα για τη χώρα μας και αναγκαία, με πόρους που θα διατεθούν με τη λογική της προτεραιότητας («first come, first serve»), και συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να σπεύσουν για να τους αξιοποιήσουν. Πέραν των έργων ψηφιοποίησης, ξεχώρισα τις δράσεις για τον αγροτουρισμό και τον γαστρονομικό τουρισμό, αλλά και τις προσβάσιμες παραλίες (ένα πολύ σοβαρό και δίκαιο κοινωνικό αίτημα). Και ειδικότερα τα έργα ενίσχυσης της τουριστικής εκπαίδευσης, στην οποία η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι πρωτοπόρα.