Η πρώτη δημοσκόπηση έχει ήδη δει το φως της δημοσιότητας: το ΠΑΣΟΚ πατάει, για πρώτη φορά εδώ και δώδεκα χρόνια, τη δεύτερη θέση στην πρόθεση ψήφου, δείχνοντας τον δρόμο και τον στόχο για τις ερχόμενες ευρωεκλογές.
Την αλλαγή την έχουν ήδη διαπιστώσει τόσο στη Χαριλάου Τρικούπη όσο και στις περιοδείες των στελεχών, όπου ο κόσμος που συγκεντρώνεται να ακούσει και εμφανίζεται θετικός στο να στηρίξει το κόμμα είναι περισσότερος απ’ όσο έχει υπάρξει την τελευταία δύσκολη δεκαετία.
Η ευκαιρία μοιάζει, όντως, μοναδική, καθώς η διαφαινόμενη συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ και οι αποχωρήσεις ουσιαστικά σε ζωντανή μετάδοση επιτρέπουν στα βλέμματα των προοδευτικών ψηφοφόρων να στραφούν προς το ΠΑΣΟΚ.
Αυτή η αλλαγή στους συσχετισμούς, όμως, δεν κερδίζει ακόμα τα επίσημα σχόλια από τη Χαριλάου Τρικούπη, στελέχη της οποίας παρακολουθούν κρυφές και φανερές έρευνες, επισημαίνοντας πως το κρίσιμο, σ’ αυτήν τη φάση, είναι το ΠΑΣΟΚ να καταγράφει μια «σταθερή σχέση εμπιστοσύνης» με τους πολίτες – σε μια προσπάθεια να μην εξαχθούν πρόσκαιρα συμπεράσματα, ειδικά από τη στιγμή που δεν έχει ακόμα «κάτσει η μπίλια» για τα τεκταινόμενα στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Μια εβδομάδα μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάντως, έρχεται η ώρα των πασοκικών οργάνων, με τη σημερινή συζήτηση του Πολιτικού Συμβουλίου και αύριο με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής – την πρώτη μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις για την αυτοδιοίκηση, που δημιούργησαν μια πρώτη αίσθηση της δυναμικής που αναπτύσσεται.
Η αποτίμηση θα είναι συνολική, και για τις εθνικές εκλογές του καλοκαιριού, όταν μέσα από το διψήφιο ποσοστό έγινε ένα ακόμα βήμα για το κόμμα.
Παράλληλα, ο Νίκος Ανδρουλάκης στις δικές του παρεμβάσεις αναμένεται να χαράξει τους επόμενους σταθμούς για το μέλλον, με απώτερο στόχο στις εθνικές του 2027 το ΠΑΣΟΚ να αποτελεί τη βασική εναλλακτική πρόταση απέναντι στη ΝΔ, με ένα πρόγραμμα που εντέλει θα γίνει κυβερνητικό.
Ως τότε, και ενόψει των ευρωεκλογών του καλοκαιριού, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να απευθυνθεί στο όλον των προοδευτικών ψηφοφόρων, από το προοδευτικό Κέντρο έως την Αριστερά – κλείνοντας το μάτι και στους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε όσους βρέθηκαν στην εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη, με αναφορές στον εκσυγχρονισμό.
Οι συνεργασίες.
Και παρότι επίσημα σχόλια για την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνονται, θεωρείται μαθηματικά βέβαιο πως η σχέση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή του μορφή, αλλά και με τα κομμάτια όσων στελεχών τελικά αποχωρήσουν, θα μπει στο κάδρο της συζήτησης που θα γίνει αυτές τις μέρες.
Το ενδεχόμενο υποδοχής στελεχών με πασοκικές αναφορές από τις συριζαϊκές τάξεις έχει ήδη συγκεντρώσει σχόλια από μια μερίδα στελεχών, προτού υπάρξει αντίστοιχη πρωτοβουλία από τη Χαριλάου Τρικούπη – αν και μεμονωμένες περιπτώσεις προσώπων που έχουν ήδη ενταχθεί στην πασοκική προσπάθεια, χωρίς να τους έχει εξασφαλιστεί μια στελεχιακή σχέση στη μορφή της μεταγραφής.
Η κυρίαρχη άποψη ανάμεσα στα στελέχη είναι ότι, δεδομένης της ρευστότητας που υπάρχει στον ευρύτερο χώρο, το ΠΑΣΟΚ δεν θα πρέπει να προσφέρει σανίδα σωτηρίας στον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγοντας όμως δρόμο για την προσέγγιση σε επίπεδο κοινωνικής βάσης, η οποία μοιράζεται ανάμεσα στα δύο κόμματα.
Στο επίπεδο των συνεργασιών, το ΠΑΣΟΚ έχει απορρίψει την επιβολή τους «από τα πάνω», ως συναλλαγή, στηρίζοντας περισσότερο τις διεργασίες «από τα κάτω» που έφεραν, για παράδειγμα, την εκλογή του Χάρη Δούκα στον Δήμο Αθηναίων.
Σε κάθε περίπτωση, και η απόπειρα συνεννόησης για την προανακριτική για τα Τέμπη, στο πλαίσιο της θεσμικής επαφής ανά περίπτωση για τα μεγάλα που συζητήθηκε ανάμεσα σε Κασσελάκη και Ανδρουλάκη, δεν ευδοκίμησε, με τα δύο κόμματα να καταθέτουν τελικά δύο διαφορετικές προτάσεις.