Μια μάχη διεξάγεται στις Άλπεις. Και τα λάφυρα του πολέμου είναι … σοκολάτα, αναφέρει το Politico.
H περιφέρεια του Πιεμόντε στη βόρεια Ιταλία είναι γνωστή για τα αυτοκίνητα Fiat, την ποδοσφαιρική ομάδα Juventus ή ίσως τη Nutella. Αλλά η τελευταία δεν είναι η μόνη λιχουδιά που έχει να προσφέρει η περιοχή. Η προσπάθεια απόκτησης ετικέτας Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) για το δεύτερο πιο διάσημο γλυκό τώρα διαλύει την περιοχή:
Το Gianduiotto αποτελεί βασικό συστατικό της κουζίνας του Πιεμόντε, μια μικρή, σε σχήμα ράβδου σοκολάτα από κακάο, φουντούκια και ζάχαρη αλλά δεν συμφωνούν όλοι.
Για να εδραιωθεί ο δεσμός μεταξύ του γλυκού και της περιοχής, μια ομάδα τοπικών σοκολατοποιών δημιούργησε μια επιτροπή για να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να χορηγήσει σ΄αυτή τη σπεσιαλιτέ το σήμα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) “Gianduiotto di Torino”.
Η Caffarel, μια εταιρεία παραγωγής σοκολάτας με έδρα το Πιεμόντε που ανήκει στον ελβετικό κολοσσό Lindt & Sprüngli, δεν έχει συμμετάσχει στην προσπάθεια, παρότι είναι ένας από τους ιστορικούς παραγωγούς gianduiotti.
Η μάχη για τη συνταγή
Αυτή που παρουσιάστηκε από την επιτροπή ΠΓΕ των σοκολατοποιών έχει τρία συστατικά: κακάο, ζάχαρη και φουντούκια. Η Caffarel, ωστόσο, θεωρεί ότι πρέπει να συμπεριληφθεί και το γάλα σε σκόνη.
«Η πλειονότητα των καταναλωτών μας προτιμά τις εκδοχές μας που περιέχουν γάλα», εξήγησε εκπρόσωπος της Lindt & Sprüngli, προσθέτοντας ότι παράγει το γλυκό με ξεχωριστό εμπορικό σήμα για περισσότερα από 50 χρόνια. Η εταιρεία ισχυρίζεται επίσης ότι εφηύρε την πραγματική συνταγή του γλυκού τον 19ο αιώνα, την οποία αργότερα προσάρμοσε.
«Δεν θέλουμε να αλλάξουμε τη συνταγή για την παραδοσιακή σπεσιαλιτέ», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Ωστόσο, κατά τη γνώμη μας, ένα ευρύτερο πεδίο εφαρμογής, που επιτρέπει το γάλα, είναι επίσης καθιερωμένο και συνηθισμένο».
Όμως η επιτροπή ζαχαροπλαστών ισχυρίζεται ότι το γάλα δεν ήταν μέρος της αρχικής συνταγής και ότι η Caffarel απλώς το έκανε δημοφιλές όντας η πρώτη που το παρήγαγε σε βιομηχανική κλίμακα.
«Δεν εφηύραν τίποτα», ειρωνεύτηκε ο Γκ. Καστάνια, επικεφαλής της επιτροπής ΠΓΕ και βιοτεχνικός σοκολατοποιός, υποστηρίζοντας ότι το Gianduiotto «γεννήθηκε με βιοτεχνικό τρόπο».
Περιφερειακή αριστεία
Η επιτροπή εξασφάλισε την υποστήριξη του προέδρου του Πιεμόντε Αλμπέρτο Τσίριο, από το δεξιό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, ο οποίος πιστεύει ότι προστατεύουν «την αριστεία μιας περιοχής και όχι το εμπορικό σήμα μιας πολυεθνικής εταιρείας».
Ενας κλάδος 200 εκατομμυρίων ευρώ
Η απονομή του σήματος της Ευρωπαικής Ενωσης αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τις πωλήσεις των τοπικών παραγωγών, καθώς ο κλάδος αξίζει ήδη 200 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της περιφέρειας.
Παρόλο που οι εσωτερικές διαμάχες για τις ετικέτες τροφίμων είναι αρκετά συνηθισμένες – και μπορεί κατά καιρούς να μετατραπούν σε σκληρές νομικές μάχες – δεν είναι τυχαίο να βρεθεί η Ιταλία εμπλεκόμενη.
Το υπεραλπικό έθνος, όπου το φαγητό είναι θέμα εθνικής υπερηφάνειας, σπεύδει να πάρει τα όπλα για να υπερασπιστεί αυτό που θεωρεί μέρος της πολιτιστικής του κληρονομιάς.
Αυτό το συναίσθημα έχει επιδεινωθεί υπό την τρέχουσα λαϊκιστική κυβέρνηση, με επικεφαλής τη Μελόνι, η οποία έχει λάβει μέτρα για να προστατεύσει αυτό που λέει ότι είναι παραδοσιακό ιταλικό φαγητό.
Προς το παρόν, η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των ιταλικών αρχών: Η ετικέτα εξετάζεται από το υπουργείο Γεωργίας, το οποίο στη συνέχεια θα αποφασίσει αν θα διαβιβάσει το αίτημα στις Βρυξέλλες, οι οποίες θα αποφασίσουν τελικά.
Αλλά οι μάχες πίεσης έχουν ήδη αρχίσει. Την περασμένη εβδομάδα, ο Τσίριο και ο Καστάνια συμμετείχαν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας Γιάνους Βοϊζεκόφσκι για να προωθήσουν την ετικέτα της Προστατευόμενς Γεωγραφικής Ενδειξης .
Ο Καστάνια δήλωσε ότι ο επίτροπος «δεν θα μπορούσε … να πει πολλά» σε αυτό το στάδιο, δεδομένου ότι το αίτημα δεν έχει ακόμη φθάσει στις Βρυξέλλες, αλλά δήλωσε ότι ο Βοϊζεκόφσκι ήταν «υπέρ των ΠΓΕ γενικά» και ότι το γεγονός πως κατάφεραν να τον προσεγγίσουν μέσα σε λίγες ημέρες ήταν ένα θετικό σημάδι.
Ο δρόμος για την απόκτηση ΠΓΕ είναι ακόμη μακρύς για το Gianduiotto…
Πηγή ΟΤ