«Έχω μάθει να δίνω το μάξιμουμ μέχρι ο διαιτητής να σφυρίξει το τέλος της αναμέτρησης», έγραφε Πέδρο Σάντσεθ, κάποτε ερασιτέχνης μπασκετμπολίστας, στην αυτοβιογραφία του με τίτλο «Εγχειρίδιο Αντίστασης» του 2019.
Το δίχως άλλο αυτό ακολουθεί και στην πολιτική του καριέρα, αφού έχει καταφέρει να παραμένει στην πρωθυπουργία της Ισπανίας από το 2018, όχι γιατί είναι ο πιο δημοφιλής Σοσιαλιστής ηγέτης, ούτε επειδή τα έχει καταφέρει περίφημα, αλλά γιατί δεν έχει διστάσει ούτε δευτερόλεπτο να πάρει μεγάλα ρίσκα που του έχουν αποδώσει ηγετικούς καρπούς.
Αυτή τη φορά, ωστόσο, η συμφωνία που σύναψε με τους Καταλανούς αυτονομιστές του κόμματος Junts (Μαζί για την Καταλονία) του Κάρλες Πουτζδεμόν, να τους χορηγήσει αμνηστία απέναντι στη δίωξη τους για την απόπειρα απόσχισης της ισπανικής περιφέρειας το 2017 θεωρήθηκε από τους αναλυτές ένα άλμα πίστης στο βαθύ σκοτάδι.
Ακριβό αντίτιμο
Ο «El Guapo», το ομορφόπαιδο, όπως αποκαλείται εντός και εκτός της χώρας του, κατάφερε παρά την ήττα του στις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου από τον Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό του συντηρητικού Λαϊκού κόμματος (ΡΡ), να εξασφαλίσει στη Βουλή τις ψήφους που χρειαζόταν και να κερδίσει μια δεύτερη θητεία στην πρωθυπουργία, αλλά με ένα αντίτιμο, που δεν βρίσκει σύμφωνους τους περισσότερους Ισπανούς.
Δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου, που επικαλείται ο Guardian, δείχνει ότι το 70% των ψηφοφόρων της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του 59% αυτών που ψήφισαν το Σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE) είναι ενάντιοι στην αμνηστία. Ακριβώς το ίδιο απέδειξαν και οι δεκάδες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν αυτές τις μέρες στους δρόμους της Ισπανίας, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν εναντίον «των προδοτών», να καλούν τον Σάντσεθ σε παραίτηση και να τραγουδούν ρυθμικά «Viva Espania».
Pedro Sánchez is back … now Spain’s PM must make his daring gamble pay off https://t.co/aY6GEDVOOu
— The Observer (@ObserverUK) November 19, 2023
Ο 51χρονος Σάντσεθ, ο οποίος είχε αντιταχθεί στην αμνηστία κατά την προεκλογική περίοδο, υποστηρίζει τώρα ότι ήταν απαραίτητη για να προωθήσει την συνύπαρξη των πολιτικών δυνάμεων της Ισπανίας και την επούλωση των πληγών του παρελθόντος. Η κυβέρνησή του, όπως είπε, με φόντο τις κατηγορίες του πολιτικού αντιπάλου του ότι υπολείπεται ηθικών ορίων και ότι κατατρύχεται από παθολογική φιλοδοξία, έχει σχεδιαστεί για να ωφελήσει τους απλούς εκπαιδευτικούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους αστυνομικούς και τους πυροσβέστες που βρίσκονται αντιμέτωποι με δικαστικές αγωγές για τον ρόλο τους στα γεγονότα εκείνου του Οκτωβρίου πριν από έξι χρόνια.
Ευρωπαϊκό ρεκόρ;
Το βασικό επιχείρημα, ωστόσο, του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού είναι ότι έπρεπε να γίνει ότι είναι δυνατόν για να μην πιάσουν στα χέρια τους το τιμόνι της Ισπανίας οι συντηρητικοί μαζί με τους ακροδεξιούς του Vox γυρίζοντας τη χώρα πολλά χρόνια πίσω, διαγράφοντας σημαντικά βήματα προόδου σε επίπεδο κοινωνίας και ισοτήτων.
Το πρόβλημα είναι ότι ο κατεξοχήν ευεργετημένος από αυτόν τον νόμο θα είναι ο Πουτζδεμόν, ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας, ο οποίος κατέφυγε στο Βέλγιο για να αποφύγει τη σύλληψη για την αποτυχημένη προσπάθεια που οργάνωσε, πυροδοτώντας στην Ισπανία τη χειρότερη πολιτική και εδαφική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.
Όπως λέει ο Πάμπλο Σιμόν, πολιτικός επιστήμονας από το πανεπιστήμιο της Μαδρίτης Carlos III, «αν αυτή η κυβέρνηση δεν τα καταφέρει η ισπανική αριστερά μπορεί να περιοριστεί στην αντιπολίτευση για τα επόμενα 20 χρόνια και η ιστορία δεν θα χαριστεί στον Σάντσεθ. Αν όμως πετύχει τους στόχους της (και σε αυτό βοηθά η οικονομία που έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα και ο χαμηλός πληθωρισμός στα εδάφη της) υπάρχει και η πιθανότατα τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας να μειώσουν τις απαιτήσεις τους». Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα δείξει αν ο Σάντσεθ που τρέχει κάθε πρωί καταφέρει στην πολιτική του ζωή να κάνει… ευρωπαϊκό ρεκόρ.