Το αργό πετρέλαιο εξακολουθεί να είναι η πρωτογενής πηγή ενέργειας με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο και, ως εκ τούτου, εξακολουθεί να αποτελεί μια κερδοφόρα επιχείρηση για όποιον το έχει. Ενα καλό παράδειγμα είναι η Γουιάνα, μια μικρή χώρα της Καραϊβικής, της οποίας η οικονομία βρίσκεται σε… επανάσταση αφού άρχισε να εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα πετρελαίου της.
Τώρα, υπάρχει μια άλλη μικρή οικονομία που θα μπορούσε να εκτιναχθεί αφού επιβεβαιώσει την ανακάλυψη δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου στις ακτές της.
Ο λόγος για τη Ναμίμπια. Μια χώρα τεράστια, αλλά με μόλις 2,5 εκατομμύρια κατοίκους. Με σύντροφο στα νοτιοδυτικά της Αφρικής τον Ατλαντικό Ωκεανό. Από την ανυποληψία γίνεται πρώτο θέμα.
Η Shell και η Total Energies ανακάλυψαν κοίτασμα για περίπου 11 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και έως και 8,7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου στην περιοχή Orange της Ναμίμπια.
Αυτά τα εκπληκτικά στοιχεία για τους πόρους, που αποκαλύφθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, έχουν δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες σχετικά με τις δυνατότητες αυτού του νέου γεωλογικού κοιτάσματος, το οποίο εκτείνεται επίσης στα νερά της Νότιας Αφρικής.
Η «Αφροδίτη». Το επιβεβαίωσε η κρατική εταιρεία πετρελαίου Namcor. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει και η εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie, υπάρχουν περίπου 5,1 δισεκατομμύρια βαρέλια στην περιοχή «Αφροδίτη», μεταξύ 2,4 και 2,6 δισεκατομμυρίων βαρελιών στο Graff, περίπου 2,5 δισεκατομμύρια από την ανακάλυψη στο Jonker και 300 εκατομμύρια βαρέλια από την ανακάλυψη Lesedi. Η ανακάλυψη της «Αφροδίτης», που έγινε από την Total Energies, εκτιμάται ότι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ανακάλυψη υδρογονανθράκων στον κόσμο από το 2015.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) σημείωσε σε πρόσφατη έκθεση πετρελαίου ότι «οι πρόσφατες “μεγαανακαλύψεις” στη Ναμίμπια έφεραν μια αίσθηση αισιοδοξίας στην περιοχή μετά από χρόνια καθυστερήσεων.
Η Total Energies, μαζί με τη Shell και την Qatar Energy, είναι κύριοι ενδιαφερόμενοι για τις πρόσφατες μεγάλες ανακαλύψεις στο Orange Basin στα ανοικτά των ακτών της Ναμίμπια. Αν και δεν έχουν ακόμη παρουσιαστεί ολοκληρωμένα σχέδια ανάπτυξης για την εκμετάλλευση των πόρων, αυτά τα πεδία θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν τη Ναμίμπια ως παραγωγό για να ακολουθήσει σε ένα μονοπάτι παρόμοιο με αυτό της Γουιάνας», ανέφερε η IEA στην έκθεσή της.
Οικονομία. Η οικονομία της Γουιάνας έχει αρχίσει να απογειώνεται μετά την έναρξη των εργασιών εξόρυξης αργού πετρελαίου. Το ΑΕΠ της έχει εκτοξευθεί στα ύψη μαζί με τα δημόσια έσοδα, επιτρέποντας ένα κύμα επενδύσεων. Η Ναμίμπια είναι μια οικονομία με πολύ δρόμο να διανύσει από αυτή την άποψη, αφού το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της σε τρέχουσες τιμές δεν αγγίζει καν τα 5.000 δολάρια.
Αν γίνει μια σύγκριση με τη Νιγηρία, όπου το πετρέλαιο αντιπροσωπεύει περίπου το 7% του ΑΕΠ, με αποδεδειγμένα αποθέματα αργού πετρελαίου 37 δισεκατομμύρια βαρέλια (τα τριπλά αποθέματα αναμένεται να έχει η Ναμίμπια) και με πληθυσμό άνω των 200 εκατομμυρίων κατοίκων (σχεδόν εκατό φορές περισσότερους από τη Ναμίμπια), ενώ σε κάθε Νιγηριανό αναλογούν 174 βαρέλια πετρελαίου, κάθε κάτοικος της Ναμίμπιας θα «έχει» 4.400 βαρέλια πετρελαίου.
Η Namcor πιστεύει ότι τα πρώτα βαρέλια μπορούν να αρχίσουν να διατίθενται στην αγορά γύρω στο 2029 και ότι η Ναμίμπια θα μπορούσε να γίνει ένας από τους 15 κύριους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο έως το 2035.