Ήταν μια τηλε- συνεδρίαση που όλοι ανέμεναν και παρ’ ότι εξ αρχής αποσαφηνιζόταν πως δεν θα είχε χαρακτήρα απόφασης αλλά διαβούλευσης.
Η συζήτηση ήταν μακρά, έντονη και με αποχρώσεις αλλά με ένα βασικό και κοινό πρόσημο: Η ομάδα γύρω από την Έφη Αχτσιόγλου, το μπλοκ γύρω από εκείνη αλλά και ο πυρήνας των λεγόμενων 6 συν 6 κατέληξαν σε συντεταγμένη πορεία εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Όριο, η επόμενη Κεντρική Επιτροπή του κόμματος (9 -10 Δεκέμβρη) αν και όσοι έχουν ελαχίστη γνώση ρήξεων ξέρουν πως ακόμη και ως τότε ο δρόμος είναι μακρύς και αναμένεται να δούμε τις κινήσεις από μεριάς πλέον Στέφανου Κασσελάκη και του δικού του επιτελείου.
Το ρεύμα Αχτσιόγλου διαρρέουν μεταξύ άλλων την εξής αποστροφή: «Υπό αυτές τις συνθήκες δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις συμβίωσης με την παρούσα ηγετική ομάδα». Σαφές.
Κρίσιμα ερωτήματα
Τα ερωτήματα είναι πλέον πέραν της εν λόγω τηλεσύσκεψης του εν λόγω ρεύματος- που είχε συμμετοχή περί των 900 ανθρώπων, στελεχών της Νεολαίας, συνδικαλιστών, καλλιτεχνών και βέβαια των βουλευτών- τριών που θα ακολουθήσουν την ρήξη.
Πρώτον, πότε θα γίνει και κοινοβουλευτικά η ρήξη. Τα δεδομένα ως τώρα ήταν για 7- 9 βουλευτές που ελέγχει η ομάδα Αχτσιόγλου και με τους δύο που έχουν ήδη ανεξαρτητοποιηθεί (Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα) μιλάμε για μια νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα των 10 με 11.
Προφανώς το παραπάνω το ζυγίζει και η Κουμουνδούρου ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ήδη μιλήσει για «Αποστασία» (ΑΝΤ1, Νίκο Χατζηνκολάου).
Δεύτερον, ποια τα βήματα των αποχωρησάντων. Και η Ομπρέλα και το μπλοκ Αχτσιόγλου μέτρησαν το στοιχείο της δημοσκόπησης της Opinion Poll. Σε ερώτημα για το εάν θα μπορούσαν δυνητικά να ψηφίσουν ένα καθαρά αριστερό κόμμα το οποίο θα ιδρυόταν από στελέχη που αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, το 54% δηλώνει ότι θα μπορούσε ή μάλλον θα μπορούσε, ενώ το 41% απαντά «όχι» και «μάλλον όχι».
Εδώ όμως, υπάρχει σκεπτικισμός από μέρος των 6 συν 6 που εκφράστηκε και στην οκτάωρη τηλεσύσκεψη της Κυριακής που δεν καλοβλέπουν την στάση ορισμένων στελεχών της Ομπρέλας ενώ ένα ζήτημα που τέθηκε επί τάπητος στην συνεδρίαση ήταν από μεριάς των «παλιών» όπως ο Δημήτρης Παπαδημούλης που πρόκρινε τα νέα στελέχη και τον ελάχιστο χρόνο.
Εδώ υπάρχει κάτι ακόμη, ως τρίτο ερώτημα: Πόσο και με τι ένταση και πειθώ θα καταφέρουν όλες οι πλευρές να διατηρήσουν ή να επικαιροποιήσουν το αφήγημα ή το σχέδιο της κυβερνώσας Αριστεράς (σε αυτό επέμειναν στελέχη των 6 συν 6 όπως ο Αλέξης Χαρίτσης).
Ερώτημα τέταρτο: όλα αυτά υπό το φως και την πίεση δύο μετρήσεων όπου το ΠΑΣΟΚ μετά από έντεκα χρόνια πέρασε δεύτερο ενώ και η στρατηγική του ΚΚΕ θέλει «απεγκλωβισμό της συριζαϊκής βάσης».
Το πέμπτο ερώτημα αφορά τον Κασσελάκη. Θα ενσωματώσει τον όλο κραδασμό με οδικό χάρτη μια νέα στελέχωση και το συνέδριο και με όρους ανασύνταξης ή η όλη κρίση σε δόσεις είναι πιο όργανική από όσο ζυγίζουν σήμερα τα έμπειρα στελέχη που τον στηρίζουν;