Με το σύνθημα «Εμπρός!» σε πρώτο πλάνο, σε ένα κοινό που εμφανίστηκε στο Πνευματικό Κέντρο Αθηναίων για να ακούσει τις θέσεις και τις επόμενες κινήσεις του, ο Ανδρέας Λοβέρδος επί της ουσίας περιέγραψε τον πολιτικό οδικό χάρτη πάνω στον οποίο θα βασίσει τις επόμενες κινήσεις του. «Θα μιλήσω χωρίς προσχήματα, δεν με νοιάζει ό,τι κι αν πουν (…) Να συνεννοηθούμε μεταξύ μας για κάποια βασικά πράγματα», τόνισε ο πρώην υπουργός που αποχώρησε τον περασμένο Ιούλιο από το ΠΑΣΟΚ. Στο ακροατήριο, που γέμισε την αίθουσα, βρισκόταν ένα κοινό μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, καθώς και δύο πρώην «πράσινοι» βουλευτές, ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου και ο Γιώργος Αρβανιτίδης.
Οσα αποκάλυψε για τα επόμενα βήματα
Παρά τις πολιτικές θέσεις που παρουσίασε, ο Λοβέρδος δεν αποκάλυψε τον τρόπο που θα συνεχίσει την παρουσία του στην πολιτική σκηνή. Περιέγραψε τους τρεις δρόμους που του προτείνουν: την προσχώρηση στη ΝΔ, τη δημιουργία πολιτικού κόμματος και την ίδρυση μιας πολιτικής κίνησης, μέσω της οποίας θα συζητήσει τη μετέπειτα συνεργασία με τη σημερινή κυβέρνηση.
«Είμαι παρών στον χώρο του Κέντρου, θα είμαι παρών σε κάθε περίπτωση», τόνισε, ζητώντας μερικές εβδομάδες προθεσμία για να αποκαλύψει τι μέλλει γενέσθαι – «δεν θέλω να αιφνιδιάσω, θέλω η απόφαση να είναι προϊόν ζύμωσης (…) Θέλω να βγουν πολιτικά συμπεράσματα, θα μου δώσετε λίγες εβδομάδες καιρό», σχολίασε, αφήνοντας ανοιχτές τις επόμενες κομματικές κινήσεις του, τις οποίες θα αποκαλύψει πριν από τα Χριστούγεννα. Παράλληλα, έριξε τα βέλη του στο ΠΑΣΟΚ, ξεκαθαρίζοντας πως αφιέρωσε σ’ αυτό δεκαετίες από τη ζωή του και πως στη φάση της παρακμής ήταν ανάμεσα σ’ αυτούς «που το κράτησαν όρθιο.
Η κίνησή μου να φύγω ήταν επιβεβλημένη και βαθύτατα πολιτική», σχολίασε, μιλώντας για το πρώτο βήμα που έγινε με την ομιλία του χθες. Σε ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, πάντως, ο Παύλος Μαρινάκης «έκλεισε την πόρτα» στο ενδεχόμενο συνεργασίας του κόμματος: «Δεν έχω καμία ενημέρωση (σ.σ.: ότι η αγκαλιά της ΝΔ είναι “ανοιχτή” για τον Λοβέρδο). Θεμιτή η οποιαδήποτε εκδήλωση. Ο κ. Λοβέρδος ανήκει σε ένα άλλον πολιτικό χώρο και δεν υπάρχει κάποια τέτοια συζήτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ξεδιπλώνοντας τις θέσεις του, ο Λοβέρδος αναφέρθηκε σε επτά σημεία πολιτικής, σε καθαρή κεντρώα ατζέντα, με τον ίδιο να δηλώνει κεντρώος μεταρρυθμιστής. Μίλησε για τον πόλεμο στη Γάζα, στον οποίο τάχθηκε στο πλευρό του Ισραήλ, το Μεταναστευτικό και την προστασία των συνόρων, στη δημόσια ασφάλεια (με αιχμές και προς τον νέο δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, για τη φράση «δεν είναι προτεραιότητα οι κάμερες ασφαλείας») και το κόστος ζωής. Δήλωσε υπέρ των μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο μιας λειτουργίας, υπέρ της αξιολόγησης και υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 για τα κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.
Ουδέν σχόλιο από το ΠΑΣΟΚ
Παράλληλα, απέκλεισε οποιαδήποτε πιθανότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε κάθε επίπεδο: «Ποιοι είναι αυτοί οι προοδευτικοί; Να μας τους πουν με ονόματα», σχολίασε, μια έμμεση αναφορά στις συνεργασίες σε επίπεδο βάσης που προκρίνει ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ – και το οποίο επανέλαβε στην Κεντρική Επιτροπή της Κυριακής. Ενδεικτική, πάντως, των πολύ ψυχρών σχέσεων ανάμεσα στην πλευρά Λοβέρδου και στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ήταν η αφωνία από πλευράς της Χαριλάου Τρικούπη για τη χθεσινή εκδήλωση Λοβέρδου. Και αυτή η στάση αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, έως ότου ο πρώην υπουργός ανακοινώσει τις προθέσεις του ενόψει ευρωεκλογών.