Την περίφημη εθνική ομάδα της Γαλλίας του Κιλιάν Εμπαπέ φιλοξενεί απόψε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα σε ένα από εκείνα τα παιχνίδια που η συμμετοχή είναι όνειρο για κάθε ποδοσφαιριστή και που πολύ λογικά κεντρίζουν το ενδιαφέρον του κοινού ακόμη και δίχως βαθμολογικό υπόβαθρο.
Ενώ λοιπόν θα περίμενε κανείς από το ελληνικό ποδόσφαιρο να φορά τα καλά του – πολλώ δε μάλλον έχοντας κατά νου το παράθυρο με θέα στον Μάρτιο και τα playoffs που ενδεχομένως θα μας επιτρέψει την επιστροφή στην τελική φάση του Euro – η φωτογραφία της στιγμής είναι για πολλοστή φορά αποκαρδιωτική. Ενα συνονθύλευμα ακατανόητων καταστάσεων με την υπογραφή της Ομοσπονδίας και τις πλάτες μιας κυβέρνησης που αδιαφορώντας συστηματικά, δημιουργεί τις απαραίτητες συνθήκες.
Το αποτύπωσε υποδειγματικά ο Βαγγέλης Μαρινάκης, με την επιστολή που έστειλε χθες στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ. Χίλιες λέξεις τοποθετημένες στη σωστή σειρά, για να περιγράψουν μόλις μία: Τη «σήψη». Εκείνη που το ελληνικό ποδόσφαιρο συνήθισε όχι μόνο να την αποδέχεται, αλλά να την καταλαβαίνει και ως «κανονικότητα». Πώς το είπε κάποτε ο Αριστοτέλης; «Το ειθισμένον ώσπερ πεφυκός ήδη γίγνεται». «Αυτό που έγινε συνήθεια αντιμετωπίζεται σαν κάτι φυσιολογικό». Συνήθισε στην απαξίωση και την περιφρόνηση. Σε ανθρώπους που παριστάνοντας ότι το υπηρετούν το βύθισαν σε ιστορικά χαμηλά. Σε παρατυπίες και παραβάσεις. Και το χειρότερο; Συνήθισε να μην περιμένει τίποτα και από κανέναν, παραδομένο στη μοίρα του. Λες και η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας μας δεν έχει την υποχρέωση να δίνει λογαριασμό σε κανέναν, λειτουργώντας ως… ανεξάρτητο κρατίδιο.
Σε μια κόλλα χαρτί
Τους τύλιξε σε μια κόλλα χαρτί ο πρόεδρος της Super League. Για όσα τραγελαφικά συμβαίνουν με τον βοηθό του Γκουστάβο Πογέτ, Μαουρίσιο Ταρίκο που δεν εμφανίστηκε στο «προσκλητήριο» όντας οκτώ μήνες απλήρωτος. Για το γήπεδο-χωράφι της Νέας Σμύρνης που φιλοξένησε τις προπονήσεις της εθνικής μας ομάδας, αλλά και για το «κεκλεισμένων» δίχως άδεια γήπεδο της Ριζούπολης που έγινε η έδρα μας για το φιλικό με τη Νέα Ζηλανδία. Για την οσμή σκανδάλου με την ανέγερση του νέου προπονητικού κέντρου, αλλά και τον αδιαφανή τρόπο που η ΕΠΟ φρόντισε χθες να ανοίξει την πόρτα της για την πρόσληψη του Βασίλη Δημητριάδη ως team manager της εθνικής Ελπίδων. Για τον άφαντο νέο αρχιδιαιτητή Πίτερ Φρόιντφελντ που ένα μήνα μετά τη δική του πρόσληψη δεν τον έχει δει κανείς. Για την παράξενη «σιωπή» γύρω από τις καταγγελίες του πρώην διαιτητή Γιώργου Κομίνη ότι απειλούσαν την έγκυο σύζυγό του (σ.σ. έπειτα από την περίφημη αναμέτρηση ΠΑΟΚ – ΑΕΚ που ολοκληρώθηκε με την εισβολή του οπλοφορούντα Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας), αλλά και την προ ημερών επίθεση στην επιχείρηση που διατηρεί ο διαιτητής Ανδρέας Γκάμαρης (τοποθετήθηκε εμπρηστικός μηχανισμός). Για όλο αυτό το καθεστώς που έχει κάνει λέξεις όπως η «παρατυπία» και η «παρανομία» μόνιμες πλάι σε κάθε αναφορά στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας μας. Την ίδια που το ρεπορτάζ καταγράφει για χάρη της πως το καλοκαίρι «είναι η σειρά του ΠΑΟΚ να της εκλέξει πρόεδρο, μετά τον πρόεδρο που εξέλεξε η ΑΕΚ»;
Ηθική αυτουργία
Εγραψε κάτι ο Βαγγέλης Μαρινάκης, που εν πολλοίς εξηγεί τα περισσότερα για αυτή την κατάσταση. Διότι κοιτάζοντας τη μεγάλη εικόνα εύκολα καταλαβαίνει πως δεν είναι τελικά το πρόβλημα ούτε ο Τάκης Μπαλτάκος ούτε οι υπόλοιποι «αναλώσιμοι». Οι πρόθυμοι να υπηρετήσουν μια τάξη πραγμάτων στην Ομοσπονδία που με τη σειρά της συνηθίσαμε να την κατανοούμε πια σαν κανονική. Η ηθική αυτουργία για όλα τα παραπάνω ανήκουν στην ίδια την κυβέρνηση της χώρας. Στη συνειδητή της απόφαση να αδιαφορεί εγκαθιδρύοντας αυτή τη… συνήθεια. «Η κυβέρνηση της χώρας δεν επιθυμεί την κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο διότι αυτό την εξυπηρετεί, όπως εξυπηρετεί και τους φίλους της. Γι’ αυτό και επέλεξε ως αρμόδιο υπουργό (σ.σ. Γιάννης Βρούτσης) για τον Αθλητισμό κάποιον αόρατο που ούτε είχε, ούτε έχει, ούτε και πρόκειται να αποκτήσει σχέση με τον αθλητισμό και δεν πρόκειται να προσφέρει και τίποτα σε αυτόν» ανέφερε χαρακτηριστικά. Υπάρχει κάποιος, κάπου, κάπως που να μπορεί να καταρρίψει αυτόν τον ισχυρισμό; Εστω μια πράξη που να δηλώνει όλα αυτά τα χρόνια το αντίθετο; Είναι δεκάδες τα παραδείγματα. Πάντα ίδιος, όμως, ο παρονομαστής…
Το κεφάλαιο Εθνική ομάδα
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Και πριν από όλα, εκείνα που αφορούν στο εθνόσημο. «Εδώ και μήνες παρακολουθούμε τις γελοιότητες που εκτυλίσσονται γύρω από την Εθνική ομάδα. Πρώτα το φιάσκο με τις κάρτες των ποδοσφαιριστών για το οποίο δεν έχει λογοδοτήσει κανένας, με αποτέλεσμα η Εθνική μας να οδηγείται σε έναν αγώνα εναντίον της εθνικής ομάδας της Γαλλίας χωρίς βασικούς της ποδοσφαιριστές. Επειτα, είχαμε τη διεθνή διαπόμπευση της χώρας από τη διεξαγωγή αγώνων της Εθνικής σε γήπεδα – χωράφια που προκάλεσαν και την αποδοκιμασία των ποδοσφαιριστών των αντιπάλων. Κι αντί απέναντι στην κατακραυγή αυτή να ζητήσετε μια συγγνώμη βάλατε διάφορους περίεργους να τους ζητάνε και τα ρέστα. Ορίσατε φιλικό της ομάδας σε γήπεδο χωρίς κόσμο και χωρίς άδεια και βάλατε ποδοσφαιριστές (οι οποίοι γελάνε μαζί σας) που αγωνίζονται σε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα να κάνουν προπόνηση σε βούρκο. Τόσο αγαπάτε την Εθνική ομάδα. Κινδυνεύουμε να διασυρθούμε παγκοσμίως με το σκάνδαλο του προπονητικού κέντρου, εκεί που επιλέγετε πάλι ό,τι σας πει το αφεντικό σας (Μαρκόπουλο) ενώ υπάρχουν καλύτερες λύσεις (Ελληνικό). Εσχάτως παρακολουθούμε και τον διασυρμό με την υπόθεση του βοηθού του κ. Πογέτ τον οποίο αδυνατείτε να πληρώσετε (!) επί σχεδόν ένα χρόνο. Πώς προσελήφθη αυτός ο άνθρωπος και με τι καθεστώς για να μην μπορείτε να τον πληρώσετε; Αρκεί μια ανακοίνωση ότι «αρνείται» ο συγκεκριμένος κύριος να βγάλει ΑΦΜ για να κλείσει το θέμα;» επισημαίνει για το εθνόσημο ο πρόεδρος της Super League. Και οι ριπές συνεχίζονται…
Η υπόθεση Δημητριάδη
Διότι τι συζητούσε χθες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, έχοντας προφανώς λύσει όλα τα υπόλοιπα; Το αν θα δοθεί στον πρόεδρο Τάκη Μπαλτάκο και τον CEO Ιάκωβο Φιλιππούση το «μπάτζετ» της πρόσληψης του Βασίλη Δημητριάδη σε θέση team manager στην εθνική Ελπίδων. Γιατί ο τέως παράγοντας της ΑΕΚ; Και κυρίως γιατί ενώ έχει επί της ουσίας προσληφθεί δίχως φυσικά άλλο υποψήφιο, η ΕΕ δεν ανέφερε καν το όνομά του; «Ντρέπεστε να γράψετε το όνομα του κ. Δημητριάδη; Με ποια κριτήρια επιλέχθηκε και με ποια προσόντα; Αναζητήθηκαν ή εξετάστηκαν άλλοι υποψήφιοι; Μάλλον το κριτήριο είναι ότι έχει μείνει άνεργος και πρέπει κάπου να τον βολέψετε όπως σας ζήτησε το πραγματικό σας αφεντικό, ο ιδιοκτήτης της ΑΕΚ. Ενας ακόμα που πρέπει να βολευτεί, όπως έγινε προηγουμένως με διάφορα τσιράκια, αγαπητικιές, αργόσχολους, ανίκανους και άλλους που πληρώνουμε εμείς με προκλητικούς μισθούς ως επαγγελματικό ποδόσφαιρο με τα χρήματα που καταβάλλουμε στην ΕΠΟ» σημειώνει στην επιστολή του ο ισχυρός άνδρας της Super League.
Ο Κομίνης και ο Γκάμαρης
Και όσο για εκείνα που συμβαίνουν στην διαιτησία και θα μπορούσαν κάλλιστα να απασχολούν το αστυνομικό ρεπορτάζ και να σχηματίζουν φακέλους στη Δικαιοσύνη; «Προ ολίγων ημερών έκαψαν με εμπρηστικό μηχανισμό την επιχείρηση του εν ενεργεία διαιτητή κ. Α. Γκάμαρη. Επίσης προ ολίγων ημερών ο πρώην διαιτητής κ. Γ. Κομίνης σε συνέντευξή του δήλωσε δημοσίως ότι μετά από συγκεκριμένο αγώνα που διαιτήτευσε πριν από – όχι τόσο πολλά – χρόνια δεχόταν απειλές για την έγκυο γυναίκα του και μάλιστα ενώ ακόμα ήταν εν ενεργεία διαιτητής. Δηλαδή ένας απειλούμενος διαιτητής εξακολουθούσε να ασκεί καθήκοντα και να διευθύνει αγώνες πρωταθλήματος. Απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα αντί να επιληφθεί ο νέος αρχιδιαιτητής (;) κ. Φρόιντφελντ εξακολουθεί να κάνει βόλτες με το τροχόσπιτο. Και η ΕΠΟ αρκείται σε δελτία Τύπου και ο πρόεδρός της σφυρίζει αδιάφορα όπως κάνει πάντα. Δεν υπάρχει κάτι με το οποίο να ασχολείστε και να μην έχετε οδηγήσει το ποδόσφαιρο στον εξευτελισμό. Ομως εσείς, αυτοί είστε: τόσο μικροί και τόσο υποτελείς. Κι έτσι θα παραμείνετε» αναφέρει στην επιστολή του ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Ακριβώς πριν καταλήξει σε αυτό που σκέφτονται οι περισσότεροι έλληνες φίλαθλοι. Οτι σε κανένα ευνομούμενο κράτος, όλα τα παραπάνω δεν θα είχαν γίνει… συνήθεια.
Δεν επιθυμούν την κάθαρση
«Η ευθύνη και η συνενοχή για τα όσα δραματικά συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο βαραίνει πλέον ισομερώς και την ανύπαρκτη και εξαφανισμένη κυβέρνηση που δυστυχώς δεν είναι άβουλη: είναι προφανές ότι η κατάσταση αυτή και η ανοχή που δείχνει είναι δική της επιθυμία. Η κυβέρνηση της χώρας δεν επιθυμεί την κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο διότι αυτό την εξυπηρετεί, όπως εξυπηρετεί και τους φίλους της. Γι’ αυτό και επέλεξε ως αρμόδιο υπουργό για τον Αθλητισμό κάποιον αόρατο που ούτε είχε, ούτε έχει ούτε και πρόκειται να αποκτήσει σχέση με τον αθλητισμό και δεν πρόκειται να προσφέρει και τίποτα σε αυτόν».