Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Ισλανδία, για το ηφαίστειο Fagradalsfjall που «βρυχάται».
Οι αρχές της χώρας χτίζουν τσιμεντένια τείχη, για να προστατέψουν τους πολίτες από τη λάβα, σε περίπτωση έκρηξης και απομακρύνουν τους κατοίκους από τις κοντινές περιοχές.
Το χωριό Γκρίνταβικ αυτή τη στιγμή μοιάζει με φάντασμα, αφού οι 4.000 άνθρωποι, που διέμεναν εκεί, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της γειτνίασης με το ηφαίστειο.
«Το έδαφος σηκώνεται συνεχώς»
Ο Έλληνας κάτοικος της περιοχής, Παύλος Φουρματζίρ, μίλησε στην ΕΡΤ για την κατάσταση που επικρατεί και υπογράμμισε ότι το Γκρίνταβικ βρίσκεται λίγο πριν την ολοκληρωτική εξαφάνισή του.
«Είναι πολύ δύσκολα αυτή τη στιγμή. Τώρα περιμένουμε την έκρηξη. Βασικά έπρεπε να έχει γίνει ήδη πριν από τρεις μέρες. Αλλά η αναμονή, μάς δυσκολεύει τη ζωή», είπε ο κ. Φουρματζίρ και σημείωσε ότι το Γκρίνταβικ αναμένεται να καταστραφεί, καθώς βρίσκεται πάνω από υπόγειο ποταμό μάγματος, μήκους περίπου 15 χιλιομέτρων, που κινείται ανοδικά προς την επιφάνεια.
«Μένουν εκεί περίπου σχεδόν 4.000 άνθρωποι. Το χωριό εκκενώθηκε. Τούς άφησαν να μπουν στα σπίτια τους για να πάρουν λίγα πράγματα κι έπρεπε πάλι να φύγουν πολύ γρήγορα», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Το έδαφος σηκώνεται κάθε ημέρα κατά 8,8 χιλιοστά. Δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο πριν. Τα ηφαίστεια, κάνουν την έκρηξη σχεδόν αμέσως. Δεν ξέρω γιατί αυτό δεν έγινε εδώ».
Ο κ. Φουρματζίρ επεσήμανε πάντως ότι η έκρηξη δεν αναμένεται μεγάλη. «Οποιοσδήποτε μπορεί να έρθει ακίνδυνα στην Ισλανδία, αλλά για το χωριό που βρίσκεται κοντά στο ηφαίστειο η έκρηξη αναμένεται καταστροφική».
«Εγώ πιστεύω ότι μπορεί να μην εκραγεί μέσα στην πόλη, να πάει η λάβα έξω και να γλιτώσει το χωριό. Όταν η Ισλανδία καλωσόρισε 2.000 Ουκρανούς, οι τιμές των σπιτιών προς ενοικίαση αυξήθηκαν 100%», είπε στη συνέχεια ο Παύλος Φουρματζίρ και δεν έκρυψε την αγωνία του για το «εάν οι 4.000 που απομακρύνθηκαν και διαμένουν σε ειδικά κέντρα, θα επιστρέψουν στα σπίτια τους».
Στην Ισλανδία βρίσκονται εδώ και μέρες παρατηρητές από όλον τον κόσμο και «όλοι διαπιστώνουν ότι από τον κρατήρα βγαίνει μόνο ατμός, όχι λάβα», σύμφωνα με τον κ. Φουρματζίρ.