Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την άφιξη της πρώτης υπεράκτιας πλωτής μονάδας υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, καθώς το ειδικά διαμορφωμένο δεξαμενόπλοιο της Gastrade «Alexandroupoli» αναμένεται στο Θρακικό Πέλαγος περί τα μέσα Δεκεμβρίου.
Οι πλωτές μονάδες αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ο τερματικός σταθμός Ρεβυθούσας και ο αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας είναι μερικά από τα σχέδια που ενισχύουν σημαντικά τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας και ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλάζοντας τον χάρτη του αερίου στα Βαλκάνια.
Μέχρι στιγμής ο μοναδικός επιχειρησιακός τερματικός σταθμός επαναεριοποίησης και αποθήκευσης LNG της Ελλάδας στη νήσο Ρεβυθούσα είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στη στρατηγική της χώρας να αποδεσμευτεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και να ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού.
Ενεργειακός κόμβος
Πλέον, με τη λειτουργία του FSRU ξεκινάει μια νέα εποχή για τον λιμένα Αλεξανδρούπολης, ο οποίος θα αναβαθμιστεί γεωπολιτικά και θα καθιερωθεί ως ενεργειακός κόμβος για τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.
Το πρώην δεξαμενόπλοιο μεταφοράς LNG, χωρητικότητας 153.500 κ.μ. LNG, θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το φυσικό αέριο θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία, μέχρι τη Μολδαβία, την Ουγγαρία και την Ουκρανία.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες το 50% των ποσοτήτων που μπορούν να αεριοποιηθούν (5,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως) είναι ήδη συμβολαιοποιημένο.
Τη δεδομένη στιγμή το φυσικό αέριο αποτελεί το βασικό κομμάτι για τον κλάδο της ενέργειας και η αύξηση των πηγών και υποδομών σταθεροποιεί το σύστημα σε μεγάλο βαθμό. Ουσιαστικά – όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς – τα δύο πρότζεκτ έρχονται να πλαισιώσουν τη μονάδα της Ρεβυθούσας, δημιουργώντας ακόμα δύο πόλους ασφαλείας στην προμήθεια αερίου, αλλά και την ενεργειακή διαφοροποίηση για την Ελλάδα – που μέσω των ενεργειακών υποδομών της τίθεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων – και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.