Οι κύριες προτεραιότητες και οι βασικοί τομείς δράσης της ΕΥΠ καθώς και οι «κίνδυνοι που αντιμετωπίστηκαν στα πεδία εξωτερικών απειλών, κατασκοπευτικών δράσεων, τρομοκρατίας, παράνομης μετανάστευσης, οργανωμένου εγκλήματος, κυβερνοασφάλειας και νέων τεχνολογιών», περιγράφονται στην πρώτη ετήσια απολογιστική έκθεση για το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου 2022- Αυγούστου 2023, που εξέδωσε η Υπηρεσία.
Ως μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις χαρακτηρίζεται η τρομοκρατία.
«Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση κυρίως λόγω της ενδεχόμενης διέλευσης από τη χώρα μας ατόμων, τα οποία μετακινούνται από και προς τις εμπόλεμες ζώνες με αδιευκρίνιστους σκοπούς», παρατηρεί η ΕΥΠ, διευκρινίζοντας ότι βρίσκεται σε συνεργασία με τις ομόλογες υπηρεσίες του εξωτερικού για το ενδεχόμενο παρείσφρησης τρομοκρατών στις μεταναστευτικές ροές.
Επιπροσθέτως επισημαίνεται ότι «το Μεταναστευτικό είναι η σημαντικότερη ίσως πρόκληση της εποχής μας σε παγκόσμιο επίπεδο».
Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την έκθεση, ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές αλλά και στην δράση τρίτων που συχνά δρουν υπονομευτικά ως προς την εθνική μας ασφάλεια.
Η ρωσίδα κατάσκοπος και το σχέδιο επίθεσης στην εβραϊκή συναγωγή
«Έγινε ανάσχεση παρασκηνιακής πολιτικής και οικονομικής διείσδυσης σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές και απετράπη η εγκατάσταση ύποπτης προέλευσης τεχνολογικού εξοπλισμού σε κρίσιμες υποδομές της χώρας» προστίθεται.
Στην έκθεση γίνεται αναφορά στην υπόθεση της Ρωσίδας κατασκόπου που ζούσε κρυφά στο Παγκράτι με πλαστή ταυτότητα υπό στοιχεία «Μαρία Τσάλλα», στο σχέδιο αιματηρής επίθεσης Πακιστανών στην εβραϊκή συναγωγή στο Μοναστηράκι, και στην έρευνα για συμμετοχή μελών μη κυβερνητικών οργανώσεων σε διακίνηση μεταναστών στη Λέσβο.
Αναφέρει επίσης ότι: «Οι εξτρεμιστικές ενέργειες που έχουν σημειωθεί στην χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες προέρχονται τόσο από τον ακροαριστερό και αναρχικό χώρο, όσο και από τον βίαιο ακροδεξιό εξτρεμιστικό χώρο. Οι συγκεκριμένοι χώροι έχουν έντονη όσμωση και διεθνή διασύνδεση με εξτρεμιστικές ομάδες προερχόμενες από την Ευρώπη και άλλες Ηπείρους. Υπάρχουν επίσης βίαιες ακτιβιστικές και εξτρεμιστικές ομάδες που εμπνέονται από ακραίες αντιλήψεις, καθώς και από διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, που ενισχύθηκαν περισσότερο κατά την περίοδο της πανδημίας και των οποίων η δράση συχνά εκφεύγει του νόμου και μπορεί να καταφεύγει στη βία».
Ούτε λέξη για τις υποκλοπές
Το εντυπωσιακό στοιχείο της έκθεσης, πάντως είναι η έλλειψη αναφοράς στις υποκλοπές. «Βεβαίως, η ετήσια Έκθεση είναι αναπόφευκτα επιλεκτική και ελλειπτική, ακριβώς όπως απαιτεί η φύση μιας Υπηρεσίας Πληροφοριών» αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου ενώ στον επίλογο της έκθεσης αναφέρεται επίσης:
«Η ανωτέρω καταγραφή τομέων δράσης είναι αναγκαστικά επιλεκτική και ελλειπτική, όπως επιτάσσει η φύση και η λειτουργία μιας Υπηρεσίας Πληροφοριών. Άλλωστε, είναι γνωστό και επιβεβαιώθηκε την περίοδο που εξετάζει η έκθεση αυτή, αλλά και εντελώς πρόσφατα, ότι οι τυχόν αστοχίες και αποτυχίες των Υπηρεσιών Πληροφοριών και Ασφαλείας σε όλο τον κόσμο τυγχάνουν ιδιαίτερης κάλυψης και προβολής από τα Μ.Μ.Ε. και δικαίως απασχολούν την κοινή γνώμη.
Αντίθετα, οι δράσεις μιας Υπηρεσίας Πληροφοριών, και βεβαίως και οι επιτυχίες της, καθώς αυτές λειτουργούν κυρίως προληπτικά, συνήθως δεν γνωστοποιούνται, παρά μόνο σε αυτούς, που πρέπει να τις γνωρίζουν, ακόμα και αν οι συνέπειές τους, αγγίζουν όλους μας».