Ένα άγνωστο θρίλερ με την σύλληψη -τον περασμένο Σεπτέμβριο- στην χώρα μας και την υποβολή αιτήματος έκδοσης στην Βενεζουέλα, ενός Ιταλού επιχειρηματία που φαίνεται να συμμετείχε στην υλοποίηση ενός «εθνικού προγράμματος κρυπτονομισμάτων» μέσω της πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA της εν λόγω λατινικής χώρας, βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε πλήρη εξέλιξη.
Κι όλα αυτά βεβαίως με συνυπολογισμό των παλαιότερων «δεσμών» μελών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με το καθεστώς Μαδούρο και του αναφερόμενου σχεδίου συνεργασίας των δύο χωρών σε περίπτωση επιστροφής τότε της Ελλάδας στην δραχμή, με το πρόγραμμα πετρέλαιο έναντι τροφίμων, όπως και με συναντήσεις με στελέχη της εν λόγω πετρελαϊκής εταιρείας.
Τα petros
Την περίοδο 2017-2018 λοιπόν η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε την πώληση 38,4 εκατ. petros, των νέων δηλαδή ψηφιακών νομισμάτων που βασίζονται στα αποθέματα πετρελαίου της χώρας.
Στόχος του petros ήταν να καταπολεμήσει «το οικονομικό μπλόκο» που είχαν επιβάλλει οι ΗΠΑ στην εν λόγω χώρα της νοτίου Αμερικής. Με την αξία του κάθε κρυπτονομίσματος να ήταν ίση με αυτή ενός βαρελιού πετρελαίου.
Τα μέλη της κυβέρνησης της Βενεζουέλας μάλιστα, ανέφεραν εκείνη την περίοδο ότι «το νέο αυτό νόμισμα θα φέρει εμπιστοσύνη και ασφάλεια στη διεθνή και εθνική αγορά».
Οι συλλήψεις
Όμως αυτό το φιλόδοξο σχέδιο οδήγησε σε μία τεράστια υπόθεση διαφθοράς και στις συλλήψεις τον περασμένο Μάρτιο 10 αξιωματούχων και 11 επιχειρηματιών.
Η έρευνα, η οποία έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2022 επικεντρωνόταν στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA που εποπτεύει τις λειτουργίες των κρυπτονομισμάτων.
Όμως φαίνεται να εκχωρήθηκαν φορτία πετρελαίου προς πώληση χωρίς διοικητικό έλεγχο, ενώ πολλοί αγοραστές δεν πλήρωσαν για το πετρέλαιο αντίστοιχα.
Τα 21 άτομα που συνελήφθησαν κατηγορούνταν για κατάχρηση δημόσιας περιουσίας, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κι άλλες κατηγορίες.
Ο Ιταλός επιχειρηματίας Ερικ Ρ. που ενεπλάκη στο εν λόγω σκάνδαλο συνελήφθη στις 26 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα χωρίς να δημοσιοποιηθεί οτιδήποτε κι ήδη απoφασίσθηκε από δικαστικούς λειτουργούς της Βενεζουέλας να υποβληθεί στις ελληνικές Aρχές αίτημα έκδοσής του.
Κι αυτό προκειμένου να μεταφερθεί από την Ελλάδα στη Βενεζουέλα και να διωχθεί για τα εγκλήματα της παράνομης διακίνησης και εμπορίας στρατηγικών πόρων ή υλικών, παράνομης νομιμοποίησης κεφαλαίων και λαθρεμπορίας.
Χωρίς ακόμη να φαίνεται να έχει αποσαφηνισθεί ποια ήταν η εμπλοκή του Ιταλού επιχειρηματία στο σκάνδαλο της Βενεζουέλας και γιατί βρισκόταν στην χώρα μας.