Τεταμένο αναμένεται να είναι το κλίμα κατά την διάρκεια της ενημέρωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Βουλής το πρωί της Τετάρτης αναφορικά με «την υλοποίηση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης σχετικά με την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».
Ο πρωθυπουργός ενημερώνει την Βουλή σχετικά με το σχέδιο που υλοποιεί η κυβέρνηση για την ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν, ενώ αναμένεται να δεχθεί σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση.
Δείτε live τη συζήτηση
13:06 Η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα
«Εκφράζουμε την στήριξη μας σε αυτές τις κινητοποιήσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο »
«Συνεχίζετε στην ίδια πορεία χωρίς να έχετε αλλάξει τίποτα»
«Αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής, η προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης σε αγρότες και κατοικίες, ο πράσινος ενεργειακός σχεδιασμός, η νέα ΚΑΠ.»
«Νέα έργα χωρίς σχεδιασμό που θα λαμβάνει υπόψη το σύνολο των κινδύνων. Η έκθεση της ολλανδικής εταιρείας αναφέρει πως δεν μπορούν να προστατευτούν όλες οι περιοχές της Θεσσαλίας. Η μόνη εφικτή επιλογή είναι η προετοιμασία για εκκένωση και στην συνέχεια να δίνετε κάμιες αποζημιώσεις.»
«Αλήθεια, έπρεπε να φέρετε τους Ολλανδούς να μας τα πουν αυτά; Αλλά δυστυχώς ακόμη και το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης κρίσεων πάλι θα μένουν κενό γράμμα, άρα συνεχίζετε στην ίδια κατεύθυνση. Οι τεράστιες ελλείψεις μέσων, εξοπλισμού δεν είναι αποτέλεσμα έλλειψης τεχνογνωσίας είναι αποτέλεσμα ελλειπούς χρηματοδότησης και των δικών σας προτεραιοτήτων.»
«Εμείς έχουμε καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων για όλα αυτά.»
«Από την καταστροφική πλημμύρα της Θεσσαλίας πάμε στην καταστροφική πυρκαγιά του Έβρου. Χωρίς αμφιβολία το 2023, όπως και το 2022 ήταν τραγική χρονιά για τον Έβρο, όπως και για την Δαδιά.»
«Αλλά αυτή είναι η δήθεν ευαισθησία σας για το περιβάλλον. Υποτάσσετε την διαχείριση των δασών στους ομίλους. Ειδικά για τον Έβρο και την Δαδιά με ένα επικοινωνιακό μπαράζ προσπαθήσατε να μας πείσετε ότι είχατε ολοκληρώσει τις μελέτες, αλλά δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν οι κακοκαιρίες και οι φωτιές. »
«Ποια δικαιολογία υπάρχει για τις 4.500 κενές θέσεις πυροσβεστών. Για το ότι δίνετε το 0,04% για τα δάση.»
«Business στα καμμένα ή business πάνω στα καμμένα. Έχουν ακουστεί πολλά για το κλειστό δάσος που πρέπει να ανοιχτεί.»
«Μιλάμε για το δάσος της Δαδιάς με πλήθος πουλιών που έχουν πρόβλημα από τις ανεμογεννήτριες. Ήδη έχουν βρεθεί πουλιά τραυματισμένα από τις ανεμογεννήτριες»
«Σόι πάει το βασίλειο και σε ότι αφορά τα δάση. Τα προβλήματα είναι πάρα πολύ σοβαρά. Οι πληγέντες είδαν στον λογαριασμό τους ποσά που αντιστοιχούν στο 68% και όχι στο 100%. Ακόμα περιμένουν οι κάτοικοι να ολοκληρωθεί και ο τρίτος έλεγχος για να δουν πως θα χαρακτηριστούν τα σπίτια τους.»
«Στο διάστημα αυτών των τριών μηνών έχουν δοθεί ζωοτροφές που δεν επαρκούν.»
«Όπως και στην περίπτωση της Θεσσαλίας χρειάζεται περίθαλψη, καθώς κάποιοι πληγήσαντες έχουν αναπνευστικά προβλήματα. Χρειάζεται προσλήψεις προσωπικού, σχέδιο εξέτασης του πληθυσμού της περιοχής. Έχει η κυβέρνηση τέτοιο σχέδιο;»
«Δυστυχώς θα υπάρξει και επόμενη φορά, δυστυχώς θα υπάρξει νέα καταστροφή. Γιατί το εχθρικό κράτος σας μπορεί να χρηματοδοτεί κάποιους ομίλους με δισεκατομμύρια ζεστό χρήμα, όμως την ίδια ώρα είναι παντελώς ανίκανό να αντιμετωπίσει, όχι τις επιπτώσεις από τα έκτακτα φαινόμενα, αλλά τις βροχοπτώσεις του χειμώνα ή τις φωτιές του καλοκαιριού ή ακόμα και τους σεισμούς.»
12:38 H ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη
«Η κατάσταση είναι τραγική», είπε ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή ο προέδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, του θέματος της υλοποίησης των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης σχετικά με την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Σχολιάζοντας την δήλωση του πρωθυπουργού ότι τα προβλήματα δεν έχουν ούτε κόμματα ούτε χρώματα, ανέφερε ότι «οι ευθύνες για τη μη λύση των προβλημάτων έχουν και κόμμα και χρώμα και ονοματεπώνυμο κύριε Μητσοτάκη, διότι δεν είστε φρέσκος πρωθυπουργός».
12:04 Η ομιλία του Σωκράτη Φάμελλου
Με κριτική στον πρωθυπουργό γιατί «άφησε την χώρα αθωράκιστη απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.
Ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι αντίθετα με το θέμα της συζήτησης στη Βουλή δεν «δεν ακούσαμε από τον πρωθυπουργό για το σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας και πως θα ξαναπάρει μπρος η οικονομία και η αναπτυξιακή διαδικασία. Το αναπτυξιακό μοντέλο και η αναπτυξιακή πορεία δεν συζητήθηκε. ‘Αλλο πράγμα ζητήσατε να συζητήσουμε και άλλο καταθέσατε στην ομιλία σας.
Είδα τους βουλευτές να χειροκροτούν για την μετεγκατάσταση του οικισμού της Μεταμόρφωσης. Ωστόσο δεν έχουν δοθεί ακόμη τα επιδόματα ενοικίου, μιλάτε στους πολίτες που ακόμη ζουν σε κοντέινερ και τους λέτε ότι θα κάνουμε κάτι για τους οικισμούς». Συνεχίζοντας ανέφερε: «Ζητήσαμε μία συζήτηση για την κλιματική κρίση και την ανθεκτικότητα τον Αύγουστο. Ζητήσαμε συζήτηση για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, και κάνετε μία συζήτηση για όλα και για τίποτε συγκεκριμένο. Πρέπει να γίνει ουσιαστική συζήτηση για την επανεκκίνηση για την Θεσσαλία και τον Έβρο όπως και για την κλιματική κρίση».
«Ανακαλύπτετε τον τροχό το 2023»
Ακολούθως εξαπέλυσε επίθεση λέγοντας ότι «ανακαλύπτετε τον τροχό το 2023. Αφήσατε αθωράκιστη την χώρα στις φυσικές καταστροφές ενώ υπήρχαν τα εργαλεία που ζητούσε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη από το 2018 και 2019. Υποτιμήσατε την επιστήμη αλλά και την κλιματική κρίση και υποτιμήσατε την ανασυγκρότηση αλλά και την αγωνία των πολιτών.
Θα καταθέσουμε προτάσεις όπως έχουμε κάνει, υπάρχουν προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ από το 2019. Αν είχατε ακούσει τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ οι φυσικές καταστροφές θα συνέβαιναν αλλά οι επιπτώσεις για τους πολίτες και για την χώρα θα ήταν μικρότερες. Για ποιο λόγο αυτά που παραδόθηκαν το 2018 και 2019 δεν εφαρμόστηκαν, πρέπει να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης». Τέλος ανέφερε: «Σήμερα έχουμε υποκύψει στο σενάριο πάμε και όπου βγει».
Ο κ. Φάμελλος έκανε αναφορά επίσης στη συμφωνία στο Ισραήλ ασκώντας παράλληλα κριτική στον πρωθυπουργό για την μέχρι τώρα στάση του: «Πράγματι είναι θετική η συμφωνία αλλά υποκριτικό να ακούγεται από τον Μητσοτάκη που κρύφτηκε και δεν προσυπέγραψε την συμφωνία του ΟΗΕ με την πρωτοβουλία της Γαλλίας».
«Δεν έχουν πάει τα λεφτά. Δεν μπορείτε να μιλάτε ότι έχετε λύσει προβλήματα. Πρέπει να υπάρχει συντονιστικό κέντρο και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Ελάτε να παμε μαζί να πάμε στην Κάρλα, στην Φαρκαδώνα στο Κιλελέρ. Να υπάρχουν αντιπροσωπείες διακομματικές. Δεσμευόμαστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει το σχέδιο στις τοπικές κοινωνίες. Ζητάμε ειδικό κονδύλι για την Ευρωπαϊκή Ένωση.»
«Τα κλιματικά μοντέλα άλλαξαν. Πρέπει να επικαιροποιηθεί η εθνική κλιματική στρατηγική που κατατέθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των πολιτών. Η πολιτεία θα έρθει να εξασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών. Δεν θα αντικασταστήσει την πολιτεία ο ασφαλιστικός τομέας. Κλείνω λέγοντας ότι ένας όρος που βάζω τώρα για να γίνει συζήτση για την θεσσαλία πρέπει να ανακαλέσετε το σχέδιο υδάτινων πόρων για την θεσσαλία και την Αιτωλοακαρνανία. Ο κ. Μητσοτάκης έχει περιλάβει την εκτροπή του Αχελώου. Αυτό θα το πάρετε πίσω και θα εξηγήσετε τον λόγο που προτείνετε την εκτροπή.»
11:00 Τι ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρωτολογία του
«Εκφράζω την ικανοποίηση για τη συμφωνία στη Μέση Ανατολή για την απελευθέρωση μιας πρώτης ομάδας ισραηλινών ομήρων που συνδυάζεται με μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός για την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα. Είναι κάτι που επεδίωκε η ελληνική διπλωματία. Μένουν πολλά που έχουν να γίνουν για την αποκλιμάκωση της κρίσης και η κυβέρνηση θα συνεχίζει να συζητά με όλα τα μέρη.» είπε στην αρχή.
Στην συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε «Βρίσκομαι εδώ για να ενημερώσω τη Βουλή για το μείζον ζήτημα της κλιματικής κρίσης, που ταλαιπωρεί ολόκληρο τον πλανήτη. Το θέμα αυτό απαιτεί και ρεαλιστικές δράσεις και συναινέσεις. Το πρόβλημα αυτό δεν αφορά μόνο την πατρίδα μας».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «O Daniel που προκάλεσε τόσες καταστροφές στη χώρα μας, χτύπησε αργότερα και τη Λιβύη». «Όταν μας είχε χτυπήσει ο Ιανός, μιλούσαμε για μία πρωτοφανή θεομηνία, τα ποσοστά στον Daniel είναι 20πλάσια σε σχέση με τον Ιανό. Όλα αυτά τα φαινόμενα επηρεάζουν το σύνολο των δραστηριοτήτων μιας χώρας.», επεσήμανε.
Κατόπιν τούτου, ο Μητσοτάκης επεσήμανε πως «Θα υπερασπιστώ την προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή και το έργο όσων βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή». Ο ίδιος αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του 112, ενώ αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως «Στις πλημμύρες η στάνταρ οδηγία κ. Ανδρουλάκη είναι πήγαινε στο υψηλότερο σημείο.»
«Το πρόβλημα αυτό δεν αφορά μόνο την πατρίδα μας»
«Ξέρουμε ότι παγκόσμια ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη από το 2010 έως το 2020 τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξήθηκαν κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Φέτος αντιμετωπίσαμε το θερμότερο καλοκαίρι και φθινόπωρο του πλανήτη», είπε ο πρωθυπουργός.
Επίσης, ανέφερε ότι «Η άμυνα στην κλιματική κρίση είναι παγκόσμια υπόθεση και όχι μόνο ελληνική. Οι νέες συνθήκες ξεπερνούν το μέγεθος των υποδομών που είχαν όλες οι χώρες. Χρέος της πολιτικής είναι να παρακολουθεί νέα μέτρα αντίδρασης ώστε να εξασφαλιστεί η κρίσιμη έννοια της ανθεκτικότητας.
Οι επιστήμονες θεωρούν δεδομένο ότι στη Μεσόγειο την αύξηση της θερμοκρασίας του νερού κατά 2 βαθμούς Κελσίου τα επομενα 5 χρόνια και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος τροπικών καταιγίδων για κάθε ένα βαθμό που ανεβαίνει.»
«Δεν υπήρχε στον κρατικό μηχανισμό εμπειρία για το πώς αντιμετωπίζεται»
«Η αλληλεγγύη και η τεχνολογία στη Θεσσαλία απέτρεψαν ένα πολύ μεγαλύτερο δράμα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης σχετικά με τις καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «Πράγματι, δεν υπήρχε στον κρατικό μηχανισμό εμπειρία για το πώς αντιμετωπίζεται μία τόσο πολύπλοκη κατάσταση, μία καθόλου εύκολη επιχείρηση».
«Έχουν εγκριθεί 120 εκατ. ευρώ ώστε να καλυφθεί το 80% κάθε πλημμυρισμένου κτηρίου»
«Η καταστροφή δεν πλήγωσε μόνο περιουσίες, αλλά και τις ψυχές των ανθρώπων», τόνισε. «Μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινά το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης. Θέλουμε να στηρίξουμε τους πλημμυροπαθείς, ώστε να φτιάξουν το σπίτι τους, όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Έχουν διατεθεί 50 πρώτο οικίσκοι και έχουν παραγγελθεί συνολικά 700», δήλωσε.
Στην συνέχεια ανέφερε ότι «Πρέπει συνέχεια να διεξάγουμε νέες αυτοψίες και ελέγχους. Εντοπίστηκαν καλοπροαίρετα λάθη που πρέπει να διορθωθούν. Κατάκτηση και πρόοδος η πρώτη αρωγή με αυτοματοποιημένες διαδικασίες και εκταμιεύσεις.»
«Έχουν ήδη ξεκινήσει αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα.»
Ως προς τους κτηνοτρόφους, ανέφερε ότι «Θα μπορούν να αντικαταστήσουν τα ζώα που έχασαν και να επισκευάσουν τους στάβλους τους με νέες προδιαγραφές. Για τις επιχειρήσεις δε, προχωράμε πριν τις γιορτές στη καταβολή του 35% από το 70% που θα καλυφθεί για την αποκατάσταση της λειτουργίας τους.»
Σε ότι αφορά δε τον Έβρο ανέφερε πως «θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στους παραγωγούς να ανασυστήσουν τα κοπάδια τους και τους μελισσουργούς να αποκαταστήσουν τα μελίσσια τους».
Σε ότι αφορά τα σχολεία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «Τα σχολεία θα γίνουν καλύτερα από ό,τι ήταν πριν», τονίζοντας δε ότι αναμένεται να κατασκευαστούν ξανά 25 σχολεία.
Τρεις προτεραιότητες
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «Θέλουμε να συνεργαστούμε με τους επιστήμονες. Το κάνουμε ήδη στον Έβρο με το Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο. Για τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας έχουμε ήδη ζητήσει βοήθεια ειδικής ολλανδικής εταιρείας, η οποία τον Φεβρουάριο αναμένεται να παρουσιάσει την έκθεση της.»
Αναφέρθηκε δε ότι η Κυβέρνηση έχει τρεις προτεραιότητες:
Πρώτον, Την πιο άμεση κινητοποίηση για διάσωση ζωών σε θεομηνίες που θα αντιμετωπίσουμε στο εξής,
Δεύτερον, την εξασφάλιση μεγαλύτερων πόρων και
Τρίτον, ένα συνολικό σχέδιο άμυνας στην κλιματική επίθεση
«Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος»
Ως προς το κόστος, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «ανέρχεται στα 3,3 δις, όπου το μεγαλύτερο μέρος θα είναι ευρωπαικοί πόροι και από τον προυπολογισμό με την ανάπτυξη και τη μεγαλύτερη είσπραξη εσόδων. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος.
Θα είμαστε δίπλα τους, ξέρω ότι αντιμετωπίζονται με καχυποψία. Το κάναμε με τον Ιανό και θα το κάνουμε με τον Daniel. Είναι αφορμή για μεγάλες αλλαγές που συζητούσαμε για δεκαετίες.»
«Εθνικά αναγκαίο ένα master plan»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «είναι εθνικά αναγκαίο ένα master plan για τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας έστω και τώρα. Το σημαντικότερο είναι να εξασφαλίσουμε ότι οι αγρότες της Θεσσαλίας θα έχουν νερό για να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους.»
Ανέφερε δε «Διπλασιάζουμε τα κονδύλια της κρατικής αρωγής, στα 600 εκατ. ευρώ, για την άμεση αντιμετώπιση κλιματικών καταστροφών. Πρέπει να προικίσουμε ένα τέτοιο ταμείο. Πώς θα το χρηματοδοτήσουμε; Με ένα πράσινο τέλος στα ακριβότερα τουριστικά καταλύματα από Μάρτιο έως Οκτώβριο.
Οι πόροι του κράτους όμως δεν είναι ανεξάντλητοι. Στο εξής όλοι πρέπει να συμμετέχουμε στην κοινή άμυνα απέναντι στις επιθέσεις της φύσης. Από το 2024 επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ υποχρεωτικά θα πρέπει να ασφαλίζουν από σεισμό πλημμύρα τα αποθεματικά τις εγκαταστάσεις.»
Σχετικά με τους αγρότες
Ανέφερε δε «Έχουν λάβει σημαντικότατα ποσά σε αποζημιώσεις που ξεπερνούν τα έσοδα του ΕΛΓΑ από εισφορές. Θα χρειαστούμε λοιπόν ένα κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ. Πρέπει να μιλήσουμε για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών. Από τη στιγμή που τα είδη επηρεάζονται από τον καιρό πρέπει να τον ακολουθούμε.»
Σε ότι αφορά για την μετεγκατάσταση των οικισμών ανέφερε «Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις και για μετεγκατάσταση οικισμών όταν θα έχουμε όλα τα δεδομένα. Είδα ότι στη Μεταμόρφωση της Θεσσαλίας είδα οτι είναι ανεκτοί. Εαν υπάρχει συναίνεση είμαι απολύτως σύμφωνος ότι μπορούμε να φτιάξουμε ένα νέο χωριό, μια νέα Μεταμόρφωση, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μην πνίγονται.»
«Να μην φοβόμαστε τις ασκήσεις»
Ακόμη, ανέφερε ότι «Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα καμία υποδομή δεν θα μπορούσε να τα αντιμετωπίσει. Υπήρχε μια βαριά διαδικασία για το πρόγραμμα Αιγίς αλλα ελπίζουμε ότι θα έχουμε προχωρήσει έργα 800 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου. Επενδύουμε στον διαρκή εξοπλισμό του πυροσβεστικού σώματος. Περισσότερα μέσα για την εκπαίδευση σε αυτόν το νέο περιβάλλον.
Να είμαστε έτοιμοι και να μην φοβόμαστε για ασκήσεις που θα μας ετοιμάζουν για όλα τα ενδεχόμενα. Τον Φεβρουάριο του 2024 έχω ζητήσει να γίνει στην Κρήτη η μεγαλύτερη άσκηση για προσομείωση σεισμού
Θέλω όλους τους ειδικούς στο ίδιο δωμάτιο ώστε όλοι να είναι υπόλογοι και να μην λένε εκ των υστέρων ότι εμείς τα είχαμε πει. Δεν θα κουνήσουμε ποτέ το δάχτυλο σε επιστήμονα που δεν πρόβλεψε κάτι που έγινε. Όλοι οι επιστήμονες όμως ως επίσημοι σύμβουλοι του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης θα καταθέτουν με την υπογραφή τους τις προτάσεις τους.»
Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «Θα ακούσω με μεγάλη προσοχή αυτά που θα πει η αντιπολίτευση γιατί είναι εύκολο να ρωτάς αλλά μερικές φορές πρέπει να απαντάς. Θέλω να ακούσω την αντιπρότασή σας. Δεσμεύομαι ότι αν ξεπερνάει συνθήματα είμαι έτοιμος να ενσωματώσω κάθε καλή ιδέα στο δικό μας σχέδιο γιατί αυτό το πρόβλημα δεν έχει ούτε κόμμα, ούτε χρώμα.»