Από το βήμα της 7ης Συνόδου της Θεσσαλονίκης (Thessaloniki Summit 2023) ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε και για το κλυδωνιζόμενο εσωτερικό του χώρου αλλά και ανέπτυξε ένα δικό του σχέδιο εξωστρέφειας. Εδώ καταρχάς και όσον αφορά την εξελισσόμενη κρίση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επανέλαβε το αυστηρό του μήνυμα προς την ομάδα των στελεχών γύρω από την Εφη Αχτσιόγλου – που από ώρα σε ώρα αποχωρούν απ’ το κόμμα – λέγοντας πως κανείς δεν έχει το δικαίωμα «να παίζει με την υπομονή του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ». Περιέγραψε πάντως ως ευπρόσδεκτη εξέλιξη πως ακόμη δεν έχουν κάνει το βήμα και «παραμένουν στην ομάδα μας και στη Βουλή».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η λαϊκή βούληση θέλει τον χώρο του αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα. Προφανώς απαντώντας και σε σενάρια απομείωσης της δύναμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, αφού οι διεργασίες είναι έντονες για να αποχωρήσουν τόσοι βουλευτές αριθμητικά που να συγκροτούν ξεχωριστή ΚΟ.
Στα του δικού του σχεδίου μίλησε για την ανάγκη μιας ανθρωποκεντρικής πολιτικής, επανέλαβε την πρόθεσή του για κατάργηση της ασυλίας των τραπεζιτών και του ΤΧΣ, αλλά και για ένα Ταμείο Ανάκαμψης με σωστότερη διανομή με κοινωνικό πρόσημο και με έμφαση στη στέγαση. Στο θέμα της διαφθοράς που ιεραρχεί ο Κασσελάκης είπε πως είναι απόλυτα συνδεδεμένο με το τι επενδύσεις μπορείς να φέρεις στη χώρα (και πως ένα περιβάλλον διαφθοράς δεν βοηθάει προφανώς) ενώ έκανε λόγο για καλύτερη στελέχωση των δικαστηρίων και για ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης. «Να δημιουργήσουμε ένα σύννομο περιβάλλον και με ένα μεγάλο κοινωνικό κράτος πρόνοιας και για να επιστρέψουν πίσω οι απόδημοι Ελληνες και για να ανακοπεί το brain drain».
Στον ορισμό της Αριστεράς αναφέρθηκε σε ένα παρεμβατικό αποδοτικό κράτος, αλλά και στους όρους Ανεκτικότητα – Συμπερίληψη και Δικαιοσύνη για όλους. Μακριά από τη συνήθη συζήτηση-ταμπού για την Αριστερά και την Επιχειρηματικότητα, σχολίασε πως η προκοπή και η υγιής επιχειρηματικότητα «είναι εντός της αριστερής φιλοσοφίας».
Νέα ομάδα
Ο Κασσελάκης επίσης αποκάλυψε πως άμεσα θα γίνει γνωστή μια νέα ομάδα στελεχών του κόμματός του («θα δείτε άτομα που σήμερα δεν γνωρίζετε») και πως με αυτή τη νέα φουρνιά θα φέρει τομές – με προφανές θα λέγαμε το πρόσημο της εξωστρέφειας που θέλει να προσδώσει στον σπαρασσόμενο ΣΥΡΙΖΑ.
Στα εθνικά θέματα και ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα, τάχθηκε με τον διάλογο με την Τουρκία αλλά και με τις κόκκινες γραμμές (όπως την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών) και κατέληξε πως στη Χάγη πρέπει να πάμε για συζήτηση μόνον για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.