Ας μην ειπωθεί πως ήταν αδιάφοροι οι Γάλλοι στο ματς που δόθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Νέα Φιλαδέλφεια. Αντίθετα, ζήτησαν τη νίκη, μια ακόμη σε αυτό το γκρουπ της προκριματικής φάσης, με στόχο να κάνουν το «οκτώ στα οκτώ», να πετύχουν δηλαδή το απόλυτο.
Ακόμη και τον «πολύ» Εμπαπέ έριξε στο χορτάρι ο Ντεσάν, θέλοντας να ανατρέψει τα δεδομένα και να εξασφαλίσει τους βαθμούς της νίκης.
Προφανώς και ζητεί πάντα την επιτυχία ο Γάλλος προπονητής, γιατί δεν πρέπει να ξεχνά ο οποιοσδήποτε το «θέλω κι άλλα γκολ» που έλεγε στους ποδοσφαιριστές του στο ημίχρονο του πρόσφατου αγώνα με το (άτυχο) Γιβραλτάρ. Που εν τέλει έληξε με το εκκωφαντικό 14-0 υπέρ της εθνικής Γαλλίας.
Πού αλλού φάνηκε ότι οι Γάλλοι δεν έπαιξαν απλά για να …παίξουν; Στις καθυστερήσεις έκανε έφοδο τρομερή ο Εμπαπέ, εξαπέλυσε «κεραυνό» αλλά ο Βλαχοδήμος εκτινάχθηκε και κατάφερε εντυπωσιακή απόκρουση.
Στις δε δηλώσεις του μετά τον αγώνα, ο Γκριεζμάν μίλησε για την τεχνολογία γραμμής και την ανάγκη αυτή να υπάρχει πάντα, έχοντας κατά νου μια φάση που οι φιλοξενούμενοι υποστήριξαν πως η μπάλα πέρασε τη γραμμή της εστίας του Έλληνα γκολκίπερ. Γκρίνια…
Μια «διαφορετική» εθνική
Τι κατάφερε, τώρα, η ελληνική εθνική ομάδα; Έπεισε πως μέσα από τη διαδικασία των αγώνων και σε έναν όντως δύσκολο όμιλο (απέναντι σε Γαλλία και Ολλανδία), βελτιώθηκε. Απέκτησε καλό αγωνιστικό προφίλ.
Με εξαίρεση το εκτός έδρας παιχνίδι με τους Οράνιε, στα περισσότερα ραντεβού ανταπεξήλθε, ήταν διεκδικητική και άφησε υποσχέσεις εν όψει του ματς μπαράζ με το Καζακστάν αρχικά και εν συνεχεία με τον τελικό των play offs. Kοντολογίς, επιτρέπει σε όλους τους Ελληνες να αισιοδοξούν.
Οι παίκτες παίζουν για την ομάδα και ίσως για τον προπονητή, ο Πογέτ παρά τις κατά καιρούς εκρήξεις του έχει δώσει ταυτότητα στο σύνολο και ο κάθε ποδοσφαιριστής γνωρίζει επακριβώς τον ρόλο του.
Δεν είναι τυχαίο που ο Μπακασέτας, για παράδειγμα, κάνει μια υπέροχη διαδρομή, ο Βλαχοδήμος είναι ο αδιαμφισβήτος «άσος» και οι υπόλοιποι διεκδικούν θέση στην ωραία ιστορία μιας (ενδεχόμενης) πρόκρισης.
Το πλέον ενδιαφέρον είναι πως η εθνική σταμάτησε τους υπερόπτες Γάλλους από ένα σημαντικό ρεκόρ που κυνήγησαν με πάθος μεγάλο. Ήθελαν να είναι η μοναδική ομάδα, χωρίς καμμιά απώλεια βαθμών, μαζί με την Πορτογαλία.
Οι Ίβηρες έκαναν το «δέκα στα δέκα», έχοντας γκολ 36-2 και σύνολο 30 βαθμούς στο σακούλι τους. Δεν είχε, βέβαια, θηρία ο όμιλος που τον συμπλήρωναν ομάδες όπως η Σλοβακία, το Λουξεμβούργο, η Ισλανδία, η (αρνητική έκπληξη) Βοσνία και Ερζεγοβίνη και το Λιχτενστάιν.
Όσο για τη Γαλλία, έμεινε στο «επτά νίκες και μια ισοπαλία» μετά το ματς με την Ελλάδα. Το γεγονός πως τσαλακώσαμε κάπως το απαστράπτον πρόσωπο της εθνικής Γαλλίας, στα υπέρ μας συγκαταλέγεται…